Joulukuusi Рvinkkejä kaatoaikaan ja puun hoitoon

Hyvinvoivan joulukuusen salaisuus!
Oletko Sinä JOULUIHMINEN, joka vuodesta toiseen tuskailee pitkin lattioita leviävien neulasten kanssa ja olet harkinnut tai jo hankkinutkin aidon metsäkuusen tilalle tekokuusen?
Jos unelma oikeasta joulukuusesta ja sen tuomasta joulun tuoksusta elää edelleen sisälläsi, tässä sinulle tietopaketti joulukuusen hankintaan ja hoitoon. Näitä vanhoja, mutta edelleen hyvin toimivia perinneohjeita noudattamalla, kuusi pysyy pidempään paraatikunnossa ja neulaset oikeassa paikassa. 
Pörheitä kuusenhavuja

HAVUNTUOKSUISTA JOULUMATKAA!

Hyvinvoivan joulukuusen salaisuus on luonto ja sen sisältämät voimat. Luonnossa kasvikunta hyödyntää maan, auringon ja kuun voimia ja muutokset tapahtuvat hitaasti ja varmasti, mutta koko ajan. Niin sujuvasti rullaten, ettei ihminen edes huomaa muutoksia, kiireissään. Luonnossa ei ole on/off-nappia, jota painamalla muutos tapahtuisi yhdessä päivässä tai yössä.  Mutta sielläkin on omat aikansa, jolloin ihmisen kannattaa toimia.  

Kuten tiedät, kuusen syvällä maassa olevan juuriston tehtävänä on tuottaa puun solukoille energiaa sekä huolehtia puun riittävästä veden ja ravinteiden saannista. Mutta oletko miettinyt mitä kuuselle tapahtuu, kun se kaadetaan?

Sen napanuora luontoon katkeaa kuin vastasyntyneen lapsen ravintoketju äidistään.  Puu jää omilleen. Sen elämä pysähtyy siihen olotilaan, mikä puulla oli  kaatohetkellä, eikä ihminen pysty sen vaikutusta paljoakaan jälkikäteen hoitotoimillaan muuttamaan.  

Tärkein menestystekijä on puun kaatoaika

Nousevan kuun kuusi

✨Kun kuusen kaataa nousevan kuun vaiheessa, viimeistään neljä päivää ennen täyttäkuuta, se kestää, ei varista, imee vähemmän vettä  ja oksat pysyvät jäntevinä.

✨Parhaimmillaan oksien päissä alkaa kasvaa uutta vuosikasvua Рihastuttavia vaaleanvihreitä kuusenkerkkiä. Vuonna 2018 nousevan kuun kausi alkaa 8.12.(la) ja parasta kaatokautta kestää 18.12. (ti) saakka. 

MIKSI JUURI NOUSEVALLA KUULLA? Kuunkierron vaihe puun kaatohetkellä vaikuttaa puun nestevirtausten suuntaan. Suunta on ratkaiseva tekijä puun omavaraisen energiavaraston määrään ja vaikuttaa jatkossa puun janoisuuteen. 

  • Yl√§kuun vaiheessa kuun voimat kohdistuvat yl√∂sp√§in,¬† kasvien maanp√§√§llisiin osiin. Nestekertym√§t painottuvat neulasiin ja oksistoon.
  • Alakuulla nestevirtaukset valuvat vastaavasti alasp√§in, maanalaisiin osiin. Vesivarannot keskittyv√§t maanp√§√§llisist√§ osista juuristoon.¬†
Täydenkuun kuusi

✨Mikäli kuusen kaato osuu tänä vuonna täydenkuun ajoille (täysikuu 22.12.2018), on puun nestekierron suunnanvaihto jo kovassa vauhdissa ja tarkoittaa puulle selviytymiskunnon kannalta huonompia aikoja.

  • Puu tarvitsee ja k√§ytt√§√§ enemm√§n vett√§ selviyty√§kseen.
Alakuun kuusi

  ✨ Alakuun kuusi on aina jo valmiiksi kuivempi kuin nousevan kuun aikaan kaadettu kaverinsa. (Alakuu 23.12.2018 ->)

¬†‚ú®Jos joulukuusi¬† on kaadettu vuonna 2018 ’hyviss√§ ajoin’ marras-joulukuun vaihteessa tai kaato osuu ihan aaton alle, olen pahoillani puun kohtalosta. Ja siit√§, ett√§ sin√§ joudut edelleen varautumaan niihin viheli√§isiin neulasiin.

Näin nimittäin tapahtuu, vaikka tekisit mitä toimia puullesi. Se on ominaisuus, jolle et voi mitään. Eli, kuten jo aiemmin kerroin, puu jää kaatohetken olotilaan eli tässä tapauksessa puun vireystilaan vaikuttavat solunesteet jäävät maahan jäävään juuristoon.

Metsäkuusi

Kuusi ohjetta joulukuusen hoitoon

1ÔłŹ‚É£Kuusen kuljetus
  • Auton katolla kuljetus suojaamattona on tarkoitettu¬† vain lyhyille siirroille.
  • Pidemmille matkoille (yli kymmenen kilometri√§), suojaa ja pakkaa kuusi esim. muoviin, ellei k√§yt√∂ss√§ ole kuomullista per√§k√§rry√§.
2ÔłŹ‚É£ Kuusen s√§ilytys ennen k√§ytt√∂√§
  • Useampia viikkoja s√§ilytett√§v√§ kuusi on hyv√§ pit√§√§ ulkoilman raikkaudessa.
  • Kuusen tyven voi laittaa vett√§ pit√§v√§√§n, mutta¬† j√§√§tymist√§ kest√§v√§√§n astiaan. Sulalla kelill√§ puu saa astiasta vett√§ ja pakkasella j√§√§tynyt vesi tukkii puun johtosolukot niin, ettei niihin p√§√§se ilmakuplia.
3ÔłŹ‚É£Sulatus
  • J√§inen kuusi on hyv√§ sulattaa hitaasti, tyvi koko ajan vedess√§. Ihanteellisin sulatuspaikka on muutaman asteen l√§mm√∂ss√§.
  • Ellei viile√§√§ tilaa ole, kylpp√§rikin k√§y.¬† Silloin neulasia on hyv√§ suihkutella muutaman kerran sulatuksen aikana. Kuusi sulaa yleens√§ muutamassa tunnissa.
  • Kun puu on sulanut, ravista siit√§ irtoavat roskat ja neulaset pois.
  • Jos ostopuu on verkossa, poista verkko vasta sulatuksen j√§lkeen.
¬†4ÔłŹ‚É£Kuusenjalkaan asettelu
  • Tarkista, ett√§ kuusi mahtuu latvat√§htineen huoneeseen ja ett√§ kuusen¬†tyvi mahtu kuusenjalkaan ohentamattomana.
  • Puun kuoren teht√§v√§n√§ on suojata puuta. ‚ö† √Ąl√§ ohenna runkoa kuorta veistelem√§ll√§. Puun vedenottokyky heikkenee.
  • Ellei puuta tarvitse lyhent√§√§, sahaa rungolle kuitenkin uusi imupinta. Pari sentti√§ riitt√§√§, mutta t√§ht√§√§ saha hieman viistoon. Vinoon sahattu tyvi est√§√§ rungon painumisen liian tiiviisti pohjaa vasten ja s√§ilytt√§√§ solukkojen vedenottokyvyn paremmin.
5ÔłŹ‚É£Sijoittelu sis√§ll√§ ja sis√§hoito
  • Kuusi pit√§√§ neulasensa parhaiten viile√§ss√§ ja vedottomasta paikassa.
  • Jos ’se oikea paikka’ on kuitenkin l√§mp√∂l√§hteen l√§hell√§, s√§√§d√§ patteri kylmemm√§lle ja pid√§ joulunpyh√§t takassa pienemp√§√§ liekki√§.

T√§yt√§ kuusenjalka sis√§ll√§ vedell√§ – HETI, EIK√Ą KORISTELUJEN J√ĄLKEEN.¬†

  • Lis√§√§ veteen 4-5 sokerinpalasta tai loraus leikkokukkavirkistett√§, niin vesi pysyy puhtaana… My√∂s pari sitruunatippaa tai pari palaa puuhiilt√§ kerrotaan vaikuttavan samalla tavalla ūüėä. Yl√§kuun kuusi saattaa p√§rj√§t√§ ilman virkisteit√§kin.
  • Huolehdi, ett√§ kuusen tyvi on veden peitossa ja ett√§ jalassa on vett√§ riitt√§v√§sti koko ajan. Ensimm√§inen vuorokausi kannattaa seurata tilannetta tarkemmin. ‚ö†Jos leikkauspinta kuivuu, puun imukyky tyrehtyy ja unelma hyvinvoivasta joulukuusesta saa piikkisen lopun.
6ÔłŹ‚É£Kuusen poisvienti sis√§lt√§ ulos
  • Yleisimm√§t joulukuusen poisvientihetket ovat Loppiainen (6.1.2019) ja Nuutin p√§iv√§ (13.1.2019).
  • Kun aika on, oksat kannattaa leikata vaikka oksasaksilla s√§kkiin tai suoraan takkaan palamaan. N√§in toimien loppusiivoushommista tulee siistimm√§t, kun neulasia ei karise pitkin lattioita. Ja varsinkin silloin, jos kuusi – kaikista varotoimista huolimatta – olikin varistavaa sorttia ūüėć.

Jos sinulla on puutarha, oksituilla oksilla on vielä käyttöä. Niillä voi suojata esim. arimpia perennoja kukkatarhassa, jolloin jätteeksi jää vain rungon raato. Ja senkin voi toisaalta polttaa takassa.

KUUSENHANKINNAN JA -HOIDON PIKAOPAS KIIREISELLE LUKIJALLE 

Kuusen hankinta/ kaato:  Selvitä kuuselle sopiva kaatohetki ja sovita kaato tähän hetkeen TAI tarkista puun kaatoajankohta kuusen myyjältä. Ammattilainen osaa vastata ja tietää mihin tähtäät ✨.

Jos voit valita kaatopäivän vielä tarkemmin, suosi tyventä säätä ja sumuista päivää. Vältä pohjoistuulia ja suosi etelä- tai lounaistuulias, sillä lempeä sää jättää kuuseen tuoreutta. Ostokuusen tuoreus selviää kevyesti neulasia myötäkarvaan vetämällä.

  1. Paras kuusi kaadetaan nousevan kuun aikaan Рviimeistään 4 päivää ennen uutta kuuta. Vähän vettä, paljon elinvoimaa.
  2. Toiseksi paras kaatohetki on juuri ennen uutta kuuta. V√§h√§n huonompana aikana ’amputoitu’ kuusi saattaa olla alkuun todella janoinen.
  3. Huonoin kaatohetki on täyden kuun jälkeen, alakuulla. Puu on silloin luonnostaan kuiva ja kuivuminen sekä neulasten putoilu on ominaisuus, jota ei parhaimmat poppakonstitkaan paranna.

Kuusen kuljetus: Jos kuljetusmatka on pitkä, kuljeta kuusi kuvullisessa peräkärryssä tai suojaa puu muuten hyvin.

Sulatus: Varsinkin kovilla pakkasilla kuuselle on hyvä antaa aikaa sulaa rauhassa. Hitaasti lämpenevän kuusen nestesolukko tottuu paremmin uusiin olosuhteisiin, ilman lämpöshokkeja. 

Kuusenjalkaan sovitus: Sahaa kuusi oikeaan pituuteen ja  tyvi hieman vinoon, niin  vedenottokyky pysyy puulla tehokkaampana. Varo vahingoittamasta rungon kuorta.

Hoito sisällä: Täytä kuusenjalka heti sisälle tuodessa vedellä ja tarkkaile kuusen vedenkulutusta. Huolehdi, että kuusenjalassa on vettä koko ajan riittävästi. Tyvi ei saa päästä kuivumaan.

Mukavaa joulunalusaikaa ja onnekasta uutta vuotta sinulle!

– Kiannimarikko –

Muistathan  KIANNI OY:n palvelut puutarhallesi

| suunnittelut – kausihoidot – istutuspalvelut – toteutukset |

P.S. Yl√§kuun eli nousevan kuun aika on my√∂s mustikanvarpujen hyv√§√§ ker√§ysaikaa. Varvut kest√§v√§t hyvin sis√§ll√§ vedess√§ ja todenn√§k√∂isesti silmuista aukenee muutama hento vaaleanpunainen kukka ja kev√§√§nvihre√§ lehtikin muutamassa viikossa p√§ivi√§isi ilostuttamaan. Kokeile, mutta poimi varpuja vain mets√§st√§, josta saat niit√§ poimiaūüėä.

P.S.S. Jos aihe kiinnostaa enemm√§n, ’viralliset’ ohjeet joulukuusen hoitoon l√∂ytyv√§t joulupuiden ja leikkohavujen kasvattajien oman yhdistyksen sivuilta¬†Joulupuuseura.fi.

Talvikauden sesonkiherkku – Persimoni


KAAMOSKAUDEN kultainen sesonkiherkku

Tämä on tarina lämpimien maiden hyötypuutarhoissa kasvavasta, Eebenpuun sukuun kuuluvan lehtipuun hedelmästä РPersimonista.  Miedosti makea, hieman luumun, tomaatin ja omenan sekoitusta maultaan muistuttava hedelmä on nykyisin yleisesti syys- ja talvikaudella kaupoissa myynnissä ja hinnaltaankin edullinen. 

Espanjalainen Persimoni
4 FAKTAA PERSIMONEISTA

1ÔłŹ‚É£Persimoni on marjakasvi – ei hedelm√§. Aivan kuten punainen r√§j√§ht√§v√§¬†granaattiomenakin.¬† Sekin on oikeasti marjakasvi eik√§ hedelm√§.

2ÔłŹ‚É£Persimoni, Kaki¬† ja Sharon tarkoittavat saman hedelm√§n eri lajikkeita. Kaki ja Sharon ovat Persimonista jatkojalostettuja lajikkeita.

3ÔłŹ‚É£Suomessa viel√§ vasta v√§h√§n aikaa tarjolla ollutta Persimonia on tarinoiden mukaan viljelty Kiinassa jo 1300-luvulla. Kiinan lis√§ksi hedelm√§√§ tuotetaan ainakin Japanissa, Uudessa-Seelannissa, Israelissa ja Espanjassa.

4ÔłŹ‚É£Hedelm√§n satokausi alkaa lokakuussa ja kest√§√§¬† maaliskuulle saakka.

PARI TOTUUTTA HEDELM√ĄST√Ą JA LAJIKE-EROJA

¬† 1ÔłŹ‚É£Hedelm√§n kuori ja ulkon√§k√∂

  • PERSIMONI on lajikkeista suurikokoisin,¬†KAKI maultaan vetisin.
  • Jokainen lajike on ohutkuorinen ja pinnaltaan sile√§.
  • Kuori on raakana keltainen ja muuttuu kypsyess√§√§n punertavaksi.
  • Hedelm√§n kuoreen ilmestyv√§t ruskeat pilkut ovat kypsymisen merkki, ei huonon hedelm√§n – vaikka hieman ik√§vilta ja ep√§m√§√§r√§isilt√§ n√§ytt√§v√§tkin.

2ÔłŹ‚É£Sopiva sy√∂ntikypsyys¬†

  • Kakin ja Persimonin hedelm√§nliha on raakana kovaa ja lajikkeiden sis√§lt√§m√§t parkkihappo ja tanniini aiheuttavat niille kitker√§n maun.
    • Kitkeryys h√§vi√§√§ lihan kypsyess√§, jolloin maku muuttuu makeaksi ja hapottomaksi.
  • KAKI ja PERSIMON kannattaa sy√∂d√§ ainoastaan kyps√§n√§, jolloin hedelm√§nliha on koostumukseltaan kauniin kuulakas.
  • SHARON on tiivislihainen, siemenet√∂n ja silt√§ puuttuu parkkihappo. Lajike soveltuu sy√∂t√§v√§ksi muita raaempana, jopa suoraan j√§√§kaappista.
4 VINKKI√Ą RUUANLAITTOON

1ÔłŹ‚É£Kokeile pelkk√§n√§ soseena. Sopii lisukkeena¬† makeisiin ruokiin.

2ÔłŹ‚É£Kokeile soseena p√§√§ruokaan sopivilla lis√§mausteilla maustettuna. Sopii suolaisten ruokien kastikkeeksi sek√§ lihan ja kalan seuraksi. Reseptivaihtoehtoja l√∂ytyy jopa sosekeitoista.

3ÔłŹ‚É£√Ąl√§ heit√§ ylikyps√§√§ hedelm√§√§ pois. Hedelm√§ on silloin todella makea ja sopii soseutettuna leivonnaisten t√§ytteeksi, j√§lkiruokien seuraksi tai vaikkapa vispipuuron raaka-aineeksi tai smootien sekaan. Ylikyps√§n√§ ja ylimakeana voi sokerin k√§yt√∂n j√§tt√§√§ v√§hemm√§lle.

4ÔłŹ‚É£Lohko kovempana k√§ytt√∂√∂n soveltuvasta Sharon-lajikeesta paloja viher- ja hedelm√§salaateihin ja juustolautaselle parmankinkun ja melonin seuraksi.

4 VINKKI√Ą K√ĄSITTELYST√Ą JA S√ĄILYTYSEST√Ą

1ÔłŹ‚É£Hedelm√§n kuori irtoaa helposti uopttamalla se hetkeksi kuumaan veteen. Hedelm√§n voi kuoria my√∂s hedelm√§veitsell√§.
Kypsän hedelmän tunnistaa vihreää kantaa nyppäällä. Irtoaa helposti siitä napakasti nyppäämällä.

2ÔłŹ‚É£Ostohetkell√§ v√§h√§n raaka hedelm√§ kypsyy huoneilmassa muutamassa p√§iv√§ss√§ k√§ytt√∂kyps√§ksi.

3ÔłŹ‚É£Hedelm√§ on herkk√§ kypsymist√§ ja vanhenemist√§ vauhdittaville etyleenikaasuille, joten kypsyminen vauhdittuu entisest√§√§n, kun laittaa hedelm√§t huoneilmassa muovipussiin, jonne on sujautettu mukaan etyleenirikas banaani, omena, persikka tai tomaatti.¬† Toimii hyv√§ss√§ ja pahassa ūüėČ

4ÔłŹ‚É£Jos¬†haluaa hidastaa kypsymist√§, kannattaa hedelm√§t s√§ilytt√§√§ j√§√§kaapissa ja siell√§ lajikkeittain, suljetussa rasiassa tai pussissa. Viile√§ss√§,¬†noin +1-+5 ¬ļC l√§mp√∂tilassa,¬† hedelm√§t s√§ilyv√§t 1-2 viikkoa hyvinkin k√§ytt√∂kelpoisina.

7  POSITIIVISTA TERVEYSVAIKUTUSTA
Lähde: Satokausikalenteri.

1ÔłŹ‚É£Sis√§lt√§√§ runsaasti A-vitamiinin esiastetta, betakaroteenia sek√§ magnesiumia, kaliumia, rautaa ja mangaania.

2ÔłŹ‚É£Hedelm√§lihan kuitum√§√§r√§ on appelsiinin kanssa samaa tasoa.

3ÔłŹ‚É£Karotenoidit ehk√§isev√§t kehon hapettumista.

4ÔłŹ‚É£Mangnesiumia tarvitaan mm. hermolihasimpulssien syntymiseen

5ÔłŹ‚É£Kalium vaikuttaa verenpaineen s√§√§telyyn ja lihasten toimintaan

6ÔłŹ‚É£Rautaa tarvitaan mm. veress√§ tapahtuvaan hapenkuljetukseen

7ÔłŹ‚É£ Mangaanilla on t√§rke√§ rooli aivojen, lihasten ja hermojen toiminnassa.

8ÔłŹ‚É£Hedelmien sy√∂nnin uskotaan v√§hent√§v√§n verenkiertoelimist√∂√∂n liittyvien syd√§nkohtausten m√§√§r√§√§ ja helpottavan¬†n√§r√§styst√§.

Persimoni ja Kaki syödään kypsänä. Raaka hedelmä on mauton. Sharon on käyttökelpoinen myös raaempana ja jääkaappikylmänä.
Maukkaita herkkuhetkiä !

t. Marita