Kuusen yksittäiset neulaset hyvässä järjestyksessä

Paras joulukuusi, ikinä

Oi minkä ihanan tuoksun joulukuusi tuokaan mukanaan. Aiheuttaako neulaset lattialla sinulle kuitenkin harmaita hiuksia?

Oletko epätoivoissasi harkinnut jopa tekokuusen hankintaa?

Ennen kuin luovutat, ajattelepa vielä joulua ilman tuoreen kuusen tuoksua. Onko se kuitenkin osa joulua? Perinnetietoihin perustuvilla nikseillä voit pelastaa joulusi. Niistä tässä artikkelissa lisää….

Pörheitä kuusenhavuja

Joulukuusi ei ole kaadettuna puuna aina vahvimmillaan.   Hyvä kaatohetki löytyy luonnon omaan systeemiin tutustumalla ja liittyy keinoihin, millä kasvikunta yleensäkin pärjää.

Joulukuusen kohdalla kyse on taivaallamme näkyvästä kuusta – sen vaiheista ja voimista. Kuu vaikuttaa maata kiertäessä kasvien nestevirtausten suuntiin eli, onko niissä energiavarastot maan alla juuristossa vai maan päällä kasvavissa osissa.

Kun puu on kiinni maassa, sen syvällä oleva juuristo imee maasta kosteutta ja ravinteita. Katkottu oksa tai kaadettu puu jää sen siihen energiatasoon, missä koko kasvi on ollut luonnon systeemistä irrottuaan. Tapahtuma merkitsee kasville samaa kuin napanuoran katkaisu vastasyntyneelle -> Ravintoketju emoon katkeaa.

YLÄKUUN KUUSI

Uusi kuu tarkoittaa kuunkierrossa vaihetta, kun kuu NOUSEE / kasvaa ohuesta D-muotoisesta sirpistä pyöreäksi. Tässä vaiheessa kasvien energiat ovat voimakkaimmillaan maanpäällisissä osissa, koska kosteus ja solunesteet pumppautuvat luonnon voimin juuristosta ylöspäin.

Nousevan kuun aika on paras ajankohta kuusen kaadolle. Kaatoaika alkaa uuden kuun syntymisen jälkeisenä päivänä ja päättyy neljä päivää ennen täysikuuta.

Uuden kuun kuusi pärjää pitkälle sisälleen varastoidulla energialla. Se varistaa vähiten, on oksistoltaan jäntevä, kuluttaa vähän vettä.

Orastavat kerkät

💖 Onnekkaimmillaan pari viikkoa sisätiloissa ollut kuusi heräilee ja sen oksien päihin voi ilmestyä uutta kasvua – keväänvihreitä kuusenkerkkiä.

TÄYDENKUUN KUUSI

Kun kuu lähestyy täydenkuun aikaa ja pyöreintä muotoaan, kasveissa nestekierto kääntyy kohti juuristoa, keskittäen energiavarastot jatkossa juuristoon.

Täyden kuun aikaan kaadetun puun nestevarastot eivät ole enää parhaimmat, mutta puun kestävyys joulukuusena on vielä ihan ok. Puu varistaa jo hieman enemmän ja tarvitsee selviytyäkseen lisänesteytystä, kuluttaen kuusenjalasta jo kohtalaisesti vettä.

ALAKUUN KUUSI

Vähenevän kuunkierron alkaessa kuun pyöreä muoto alkaa muuttua C-muotoiseksi ja pienentyä yhä ohuemmaksi sirpiksi, häviten taivaalta hetkeksi kokonaan.

Ennen uutta kuutta, alakuun ollessa lopuillaan, energiavarastot ja nestevirtaukset ovat kasvin juuristossa ja kasvin maanpäällinen kasvusto siitä syystä kuivimmillaan.

Alakuulla kaadettuna kuusi on kuun kierron vaikutuksesta kuivimmassa muodossaan ja joulukuusena siten ’heikoimmassa hapessa’. Puu imee runsaasti vettä ja pyrkii siten petraamaan oloaan.

Jos kohdallesi on osunut runsaasti neulasiaan varistava kuusi, se on todennäköisesti alakuulla kaadettu. Sillä tähän kuunkierron jaksoon kaadetun kuusen ominaisuus on varistaa neulasiaan, riippumatta kasteluveden riittävyydestä ja vaikka sen tyvi ei pääsisi kuusenjalassa kertaakaan edes kuivahtamaan.

🎗Joulukuusen paras kaatoaika lyhyesti

Joulukuusen paras kaatoaika on uuden kuun syntymästä alkava kasvavan kuun aika. Uusi kuu on kalentereissa merkitty mustana pallukkana.

Vuonna 2023 joulukuusenkaadon ’nappiajoitus’ osuu joulun alle, sillä yläkuu osuu 13.12. ja joulun väliin.

Metsäkuusi
Kesäinen kuusimetsä

Kuusi vinkkiä joulukuusen kanssa touhuiluun

1. KULJETUS

Paras joulukuusi on lähellä kasvanut ja lyhyen matkaa kuljetettu.

Jos kuusi siirretään kotiin auton katolla ja siirtomatkaa on yli 10 km, puu on hyvä suojata, pakkaamalla se esim. verkkoon tai muoviin.

2. SÄILYTYS

Useamman viikon säilytettävä kuusi säilyy parhaiten ulkona.

Plussakeleillä puun tyvi voidaan laittaa jäätymistä kestävään ja vettä pitävään astiaan, jossa se saa solukoilleen nesteytystä. Sään pakastuessa, jäätynyt vesi tukkii puun johtosolukot, jolloin niihin ei synny ilmakuplia.

3. SULATUS

Jäisen kuusen ihanteellisin sulatuslämpötila on noin + 5°C -astetta. Kodin lämmössä paras sulatuspaikka on kylpyhuone, jossa sulaminen tapahtuu muutamassa tunnissa ja sulava vesi saa tippua kuusesta huoletta lattialle.

Sulamisvaiheessa kuusen tyvi on hyvä pitää koko ajan vedessä ja oksia kannattaa sulattelun aikana suihkutella muutamia kertoja haalealla vedellä.

Kokonaan sulaneesta kuusesta lähtee irtoneulaset ja -roskat pois, kun puuta ravistelee kevyesti.

4. KUUSI JALKAAN

Kuusen tyvi pitää mahtua kuusenjalkaan ’käsittelemättömänä’.

Kuorta ei saa ohentaa kuorta veistelemällä, sillä kuoren tehtävä on suojata puuta ulkoisilta vaurioilta ja solukoissa olevien nesteiden haihtumisilta.

Tee puulle uusi imupinta, vaikka se olisi sopivan korkuinen ilman lyhennystäkin. Poista tyvestä noin 2 cm siivu hieman viistosti sahaamalla tai kirveellä hakkaamalla. Viisto pinta estää tyven painumista tiiviisti pohjaa vasten ja puu pystyy paremmin imemään solukkoihin nestettä.

5. Sijoittelu sISÄTILOISSA

Kuusen paras paikka sisällä on mahdollisimman viileä ja vedoton. Kaikki lämmönlähteet lähellä kuusta kuivattavat sitä ja lisäävät herkkyyttä neulasten putoiluun. Jos kuusen paikka on kuitenkin on lähellä lämmön lähteitä, lämpöpattereissa lämpö kannattaa kuitenkin säätää pienemmälle ja tulipesässä pitää vain maltillisesti tulta.

Kun kuusi on sisällä ja kunnolla jalassaan, täytä kuusenjalka heti vedellä!   

Vesi pysyy säiliössä puhtaampana muutamilla kikkakonsteilla.

Tuttuja kuusenhoitovinkkejä ovat kasteluveteen lisättävät 4-5 sokeripalaa, loraus leikkokukkavirkistettä, muutama tippa sitruunan mehua tai pari puuhiilen palaa.

Lisäaineista ei ole varmaankaan haittaa, mutta silti tärkein huoltotoimi kuuselle on huolehtia, että kuusenjalassa on koko ajan vettä. Erityisesti ensimmäisen sislläolovuorokauden aikana vesihuollosta huolehtiminen on tärkeää, sillä silloin vauriovaara puun imukyvylle on herkimmillään.

6. JOULUKUUSIKAUDEN PÄÄTÖS

Joulukuusen poisvientihetki ei rasita hermoja, kun sen oksat ’käsittelee’ puun ollessa vielä sisätiloissa paikallaan, kuusenjalassa. Kun oksat pätkii oksasaksilla paloiksi suoraan säkkiin tai takkaan, neulaset eivät levity pitkin lattioita.

Joulusta lisää toisessa joulunajan artikkelissa. Pujahda tekstiin tästä.

💚

Milloinkaan ei ole niin rauhallista kuin heti joulun mentyä. Silloin on saanut kaiken anteeksi ja voi taas muuttua tavalliseksi. – Tove Jansson

Mukavaa joulun odotusta!

-Marita

Jaa sivusto myös FB-kavereillesi 💚

Yksi ajatus koskien aihetta “Paras joulukuusi, ikinä”

  1. Hei. Tuo kuuhan siis kiertää samanlaisena koko ajan kerran vuorokaudessa maapallon ympäri. Uudenkuun aikana maapallon varjo vain peittää kuun kokonaan. Miten se, että auringon valoa ei pääse heijastumaan takaisin maapallolle muka vaikuttaa kasveihin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

css.php