Kuusen yksittäiset neulaset hyvässä järjestyksessä

Paras joulukuusi, ikinä

Tuskailetko sinä vuodesta toiseen pitkin lattioita leviävien neulasten kanssa? Oletko harkinnut jopa tekokuusen hankintaa aidon metsäkuusen tilalle?

Ennen kuin luovutat ja hyväksyt joulun ilman tuoreen kuusen tuoksua, tutustu ensin hyvinvoivan joulukuusen salaisuuksiin. Vanhaa perinnetietoa noudattamalla, puu pysyy pidempään kunnossa ja neulaset kuusessa.

HAVUNTUOKSUINEN JOULU!

Pörheitä kuusenhavuja

Joulukuusen hankkijana sinun on hyvä tunnistaa hetket, kun puu on vahvimmillaan kaadettavaksi.   Hyvän joulukuusen ja siis hyvän kaatohetken salaisuus on luonnon omat systeemit. Ne voimat, joilla kasvikunta pärjää ilman ihmisen apua – itsekseen.

Joulukuusen salaisuudessa on kyse erityisesti kuun voimista. Kuunkierron vaiheet vaikuttavat puun nestevirtausten suuntaan ja ratkaisee mihin kasvi kulloinkin ohjaa energiavarastonsa.

Syvällä maan uumenissa sijaitseva kasvin juuristo imee kasvupaikaltaan kosteutta ja ravinteita. Kukkavarren ja oksan katkaisu tai puun kaato katkaisee irrotetun kasvinosan kosketuksen luontoon. Tapahtuma tarkoittaa kasville samaa kuin napanuoran katkaisu vastasyntyneelle. Suora ravintoketju emoon katkeaa.

Kaadetulle kuuselle hetki tarkoittaa sitä energiatilaa, missä sen maanpäälliset osat olivat kaatohetkellä. Olotilaa, jota ihminen ei pysty jälkikäteen paljoakaan toimillaan muuttamaan.

NOUSEVAN KUUN AIKAAN KAADETTU KUUSI

Kuun kasvava D-muoto kertoo yläkuun vaiheesta. Kasvit kohdistavat tässä vaiheessa voimansa ylöspäin. Pumppaavat solunesteissä elintärkeät ravinteet ja kosteuden maanpäälisiin osiinsa.

Paras kuusi kaadetaan nousevan yläkuun aikaan. Uuden kuun jälkeisestä vuorokaudesta alkaen ja viimeistään neljä päivää ennen täysikuuta. Kuusi säilyy silloin parhaiten, varistaa vähiten, on oksistoltaan jäntevä ja tarvitsee joulukuusena vähiten hoitoa = imee kuusenjalasta vähemmän vettä.

Onnekkaimmassa tapauksessa pari viikkoa sisätiloissa oltuaan, oksien päihin voi ilmestyä uutta kasvua. Keväänvihreitä kuusenkerkkiä.

TÄYDENKUUN KUUSI

Täydenkuun aikaan kuu on muodoiltaan pyöreimmillään. Kuusen nestekierto on tässä vaiheessa jo kääntynyt alaspäin, kohti juuristoa.

Tähän aikaan kaadetulle puulle, rooli joulukuusena tarkoittaa jo heikompaa hyvinvointia, koska puun maanpäällisissä osissa on nestevarastot ehtineet vähentyä jo ennen katkaisua. Joulukuusena puu kaipaa nestettä soluihinsa = imee vettä kuusenjalasta.

ALAKUUN KUUSI

Vähenevää kuun aikaa kutsutaan alakuuksi. Silloin kuu kapenee yhä hoikemmaksi C-sirpiksi, kunnes katoaa hetkeksi kokonaan. Ajankohta aktivoi kasvit kääntämään nestevirtaukset alaspäin, maanalaisiin osiinsa. Muutama vuorokausi ennen uuden kuun syntymää, kasvien energiavarastot ovat niiden juuristoissa täydellisimmillään.  

Alakuulla kaadettu kuusi on näistä em. syistä aina jo kaatovaiheessa nousevalla kuulla kaadettua puuta kuivempi.  Joulupuulle tilanne tarkoittaa herkästi varistavia neulasia, koska sillä ei ole riittävästi kosteutta oksistossaan. Näin käy, vaikka puun tyvi ei pääsisi kuusenjalassa kertaakaan kuivahtamaan.

Kesäinen kuusimetsä

Kuusi vinkkiä joulukuuselle

1. KULJETUS

Paras joulukuusi on lähellä kasvanut ja lyhyen matkaa kuljetettu.

Jos siirtomatka on yli 10 km ja kuljetus tapahtuu auton katolla, suojaa kuusi pakkaamalla se esim. verkkoon tai muoviin.

2. SÄILYTYS

Useampia viikkoja säilytettävä kuusi säilyy parhaiten ulkona.

Plussakeleillä kuusen tyven voi laittaa jäätymistä kestävään ja vettä pitävään astiaan. Sopiva ’astia’ on esimerkiksi käytetty maitopurkki. Vedellä täytetyssä astiassa puu saa sulalla kelillä solukoilleen nesteytystä ja sään pakastuessa, jäätynyt vesi tukkii puun johtosolukot, eikä niihin pääse ilmakuplia.

3. SULATUS

Jäisen kuusen ihanteellisin sulatuslämpätila on noin + 5°C-astetta. Sisätiloissa paras sulatuspaikka on kylppäri, jossa sulaminen tapahtuu yleensä muutamassa tunnissa.

Sulamisvaiheessa kuusen tyvi pidetään koko ajan vedessä. Neulasia on sulatusaikana hyvä suihkutella muutamia kertoja haalealla vedellä. Kokonaan sulettuaan, irtoneulaset ja -roskat lähtevät pois puuta kevyesti ravistelemalla.

4. KUUSI JALKAAN

Tarkista, että kuusi mahtuu kuusenjalkaan ’käsittelemättömänä’.

Älä ohenna runkoa puun kuorta veistelemällä, sillä kuoren tehtävä on suojata puuta ulkoisilta vaurioilta ja solukoissa olevien nesteiden haihtumisilta.

Ellei puuta tarvitse lyhentää, tee runkoon kuitenkin uusi imupinta.

Poista tyvestä noin 2 cm siivu hieman viistosti sahalla tai kirveellä. Näin toimien tyvi ei painu tiiviisti pohjaa vasten, mikä olisi lopputulos ’tasapäisenä’ ja solukkojen vedenottokyky säilyy paremmin.

5. SISÄTILOISSA

Kuusi säilyy sisällä parhaiten viileässä ja vedottomassa paikassa. Kuusen lähellä olevat lämpimät patterit ja tulipesä kuivattavat ja neulasten putoilu on kuusessa todennäköisempää. Säädä patterissa lämpöä hieman normaalia pienemmälle ja pidä tulipesässä pienempää tulta, niin olosuhteet kuuselle pysyvät parempina.

Kun tuot kuusen sisälle ja asetat sen jalkaan, täytä vesitila HETI!   

Vesi pysyy puhtaampana muutamilla ’kikkakolmosilla’. Tunnettuja keinoja ja veteen lisättäviä aineita ovat mm. 4-5 sokeripalaa, loraus leikkokukkavirkistettä, muutama tippa sitruunan mehua tai pari puuhiilen palaa.

Tärkeintä kaikesta on kuitenkin huolehtia, että puun tyvi on koko ’joulukuusiajan’ vedessä ja ennsimmäinen vuorokausi on niistä tärkein. Jos leikkauspinta pääsee kuivumaan, puun imukyky häiriintyy ja tarina hyväkuntoisesta joulukuusesta saa piikkisen lopun.

6. KUUSENKAATAJAISET

Kun pätkit kuusen oksat oksasaksilla paloiksi jo sisällä ja viet ne säkissa ulos tai poltat ne samantien tulipesässä, niin joulusi saa myös leppoisan lopun. Neulaset eivät levity pitkin lattioita.

💚

Joulukuusen paras kaatohetki on siis kasvavan kuun aika. Vaihe alkaa uuden kuun syntymästä ja on ’kuvattu’ kalentereihin mustana pallukkana.

Tänä vuonna paras kaatoaika alkaa Itsenäisyyspäivän aattona, 5.12.2021.

Osa joulukukista on ominaisuuksiensa takia hyvä pitää uteliaiden käsien ja suiden ulottumattomissa. Näistä tarkemmin ja kuusen kaatoaikaan lisätietoa voit lukea toisesta joulunajan artikkelista, klikkaamalla tästä.

MUKAVAA JOULUNALUSAIKAA JA ONNEKASTA UUTTA VUOTTA!

– Marita

Klikkaa painiketta ja jaa artikkeli myös kaverille 💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

css.php