Sydäntalvi on loistava ajankohta kohdistaa ajatukset kohti kesän vihreyttä. Kun puutarha lepää talviunessaan, ajatusten siirto sulanmaan aikaan tekee terää ja aloittaa puutarhan sisältösuunnitteluun.
Tässä artikkelissa on vastauksia suunnitteluaiheisiin kysymyksiin.
Miksi puutarhan toimintojen ja tarpeiden huomioiminen on jo rakennusten suunnitteluvaiheessa tärkeää?
Mistä asioista on hyvä olla selvillä, hankkiessa pihaan puutarhasuunnitelman?
puutarhan ja pihan suunnittelusta aiheena!
Artikkelin yksi innoittaja on sattuneista syistä 😆 sen ikuinen ajankohtaisuus. Vähintäänkin yhtä tärkeä syy on pihaan ja puutarhaan hankittavien suunnitelmien kirjavuus sekä havainnot, miten monella eri tavalla esimerkiksi pihasuunnitelma-sanaa käytetään.
Näistä hätkähdyksistä johtuen, selkeytys myös omaan tapaani esitellä puutarhapalveluiden sisältöjä on ollut aiheellinen.

NÄE LÄHELLE – SUUNNITTELE PIDEMMÄLLE – HUOMIOI YKSITYISKOHDAT
Uutta kotia suunniteltaessa valmis puutarha on vielä pitkän matkan päässä. Matka on etu, joka kannattaa käyttää hyväksi.
Rakennussuunnittelun aikana ei vielä tarvita tarkkaa kasvillisuussuunnitelmaa puista, pensaista ja kukista. Tässä vaiheessa suunnitelmaksi riittää suuntaa antava näkemys, mitä puutarhaelementtejä tontille halutaan ja mihinkin kohtaan niitä on tarkoitus aikanaan sijoittaa. Tietoisuus asiakkaan puutarhaodotuksista auttaa suunnittelijaa huomioimaan mahdolliset asemakaavaan tai tonttiin liittyvät rajoitteet.
Rakennusvaihetta edeltävät suunnitelmat isoista linjoista säästävät aikaa, hermoja ja euroja.
Kun asukkaiden puutarhaan kohdistuvat odotukset on suunnittelijallakin selvillä, erilaiset rakennevaatimukset ja maankäyttömahdollisuudet pystytään paremmin huomioimaan jo rakentamiseen kohdistuvassa suunnittelussa.
Ellei suunnitelmaa ole tai siihen ei paneuduta riittävästi, saattaa ympäristön hyödyntäminen jäädä tehottomaksi ja toimivuus asumisen jatkotilana kärsiä.
Kun suunnittelu on kokonaisvaltaista, pystytään selvittämään mm. mistä löytyy tontilta paras paikka haaveena olevalle vesialtaalle tai kuinka maahan upotettavalle trampoliinille saataisiin jo rakennusvaiheessa valmis kuoppa kallioon.
Kun päälinjaukset ovat selvillä, on vihreiden puutarhaunelmien aika.
Mitkä kasvit toimisivat parhaiten pihan katseenvangitsijoina?
Minkälaiset olosuhteet piha tarjoaa kasveille ja minkälainen tyyli pihaan halutaan?

PIHARAKENTEIDEN RAKENNE RATKAISEE
Pihan ja talon rakenteita suunnitteltaessa ja tekemisessä pätee samat tekniset perussäännöt.
Puutarhan rakentamisessa on tärkeää huolehtia suodattavien, jakavien ja kantavien maakerrosten toimivuudesta ja pintojen riittävistä kallistuksista.
Jos näissä asioissa suoristelee likaa ja uskottelee itselleen, ettei routa vaikuta, voi talvi tehdä omassakin pihassa tepposet ja rakenteet joudutaan tekemään kahteen kertaan. Rakennusvirheet eivät nimittäin peity kasvien alle ja näkymä, jossa käytävät, kiveykset ja portaat, muurirakenteista ja terasseista puhumattakaan, ovat vinksallaan roudan vaikutuksesta. Se on ikävä näky.
Tarkka suunnittelu ja huolellinen tekeminen varmistavat kotipihan rakenteiden kestävyyden, siistin lopputuloksen ja vakaasti paikallaan pysymisen.
Näin se vain on 😒. Suomessa rakentaminen on huomattavasti vaativampaa kuin maissa, jossa pakkanen ja routa eivät ole jokatalvista arkipäivää.

MIKSI PIHASUUNNITELMA?
Kun omakotitalon ympäristö suunnitellaan kunnolla, talon rakennussuunnitelmien tekemisen rinnalla, on puutarhan rakentamisvaihe sujuvampaa. Voidaan keskittyä itse toteutukseen, kun tekemisen sisältö ja päämäärät ovat valmiina ja selvillä.
Mietipä tilannetta, jos koko rakentamisajan piilossa ollut unelma pihaan rakennettavasta vesialtaasta todetaankin mahdottomaksi toteuttaa. Kun esteenä on juuri vesialtaan kohdilta vedetty talon kunnallistekniikka 😒.
Pihan rakentaminen suunnitelman avulla säästää aikaa, hermoja ja myös euroja.
Suunnitelma pitää projektin hallinnassa. Paperille tehty suunnitelma auttaa huomioimaan, että kaikkien pihankäyttäjien tarpeet ovat mukana ja kaikille oleellisille toiminnoille on mietittynä toimivat tilat ja paikat.
Kun pihan perustukset ja rakenteet on suunniteltu ja toteutettu kunnolla, puutarha saa arvoisensa puitteet kruunaa pihapiirin.
Kasvillisuuden suunnittelu vastaa sisustussuunnitelmaa kodin sisällö. Molemmilla haetaan kokonaisuuden huipennusta, tunnelmaa ja toimivuutta. – ilmettä, tyyliä, värimaailmaa ja selkeyttä.
Yhtenäiset istutusalueet puista, pensaista ja kukista tekevät pihasta puutarhan.
Puutarha on moniulotteinen, kun sieltä löytyvät talosta tutut elementit 🏡 katot – seinät – lattiat – taulut
Puut ovat puutarhaa suojaava katto.
Aidat ja pensaat muodostavat puutarhan seinät.
Terassit, laatoitukset ja nurmikko toimivat puutarhan lattiana.
Kukat korostavat valittua tyyliä ja toimivat puutarhan tauluina.

MITÄ PIHASUUNNITELMA SISÄLTÄÄ?
Pihasuunnitelma, puutarhasuunnitelma, vihersuunnitelma, maisemasuunnitelma, istutussuunnitelma…
Pihaan ja puutarhaan tehtävillä suunnitelmilla on monta nimeä ja nimellä Pihasuunnitelma tehty kokonaisuus voi olla sisällöltään hyvinkin erilainen. Toimeksiannon sisältö kannattaa aina tarkistaa, että sekä tilaaja että suunnittelija puhuvat samasta asiasta.
Pihasuunnitelma voi olla pelkästään kasvillisuudesta tehty suunnitelma, mutta se voi myös olla laaja, pihan toiminnot kattavasti huomioiva kokonaisuus.
Laaja suunnitelma voi sisältää yleissuunnitelman lisäksi tarkkoja detaljikuvia yksittäisistä rakenneratkaisuista, kustannuslaskelmia ja tuoteratkaisuja sekä kasvilistoja ja istutuskarttoja.
Näin syvällistä suunnitelmaa tarvitaan kotipihan suunnitelmana harvemmin. Todennäköisimmin silloin, kun tekijänä on ulkopuolinen viherurakoitsija. Suunnitelman sisältö toimii silloin sekä urakkatarjouksen laskennan apuna että pihatoteutuksen kivijalkana.
Pihasuunnitelma voi olla myös pelkästään kasveista koostuva istutussuunnitelma.
Suunnitelma voi olla luettelo kasveista, sisältäen kasviluettelon lisäksi niille istutusohjeet, sijoittelukartan sekä hoitovinkit.
Kevyimmillään suunnitelma voi olla yhdelle istutusalueelle tehty kasvilista.

PÄÄMÄÄRÄNÄ VIIHTYISÄ JA TOIMIVA, YHTENÄINEN KOKONAISUUS
Ennakoivaa pihasuunnittelua on, kun rakennusaikana mietitään
Missä ja milloin piha-alueella liikutaan sekä mitä elementtejä sinne sijoitetaan.
Miten hyödynnetään tontin korkeuserot.
Mihin sijoitetaan vesialtaat, trampoliinit, oleskelualueet, puut, pensaat ja muut istutukset, kasvimaa, kasvihuone, takkapuiden säilytyspaikka…
Mihin sopivat kulkuväylät, parkkipaikat, roskikset, leikkipaikat, valot jne.
Miten varaudutaan talven lumikasoihin ja mihin ne kerätään…
Perinteistä pihasuunnittelua on, kun
Visioidaan ikkunanäkymiä sisältä ulos.
Mittaillaan muurille, portaille, luiskille ja kulkureiteille toteutuskelpoisia kohtia.
Valitaan kulkureiteille sekä oleskelu- ja istutusalueille katemateriaaleja.
Millä kasveilla puutarha sisustetaan?
Miten rajataan oma tontti naapurista?
Minkälainen vesiaihe ja valot pihaan sopivat?
jokainen aloittaa jostain
Tähän loppuun vielä muisto oman puutarhailuni alkutaipaleelta.
Väsätessäni ensimmäistä kukkapenkkiäni 1980-luvulla, nykymallin mukainen puutarhasuunnittelu oli kokolailla vierasta asiaa, vaikka parastani yritinkin.
Olihan meillä pieni kasvimaa ja marjapensaat nätissä ryhmässä omilla kohdillaan ja naapurin rajallekin onnistuimme orapihlaja-aidan istuttamaan. Yksittäisiä kasveja valitessani tuskin käytin yhtä nanosekuntiakaan mietintään, minkälaiset olosuhteet puutarhamme niille tarjosi. Tein heräteostoja ja valitsit kasveja, jotka näyttivät taimikaupassa kivoilta.
Pihaterveisin
-Marita 💚
P.S. Jos pihan suunnittelu ei ole juttusi ja kohteesi on Seinäjoen suunnalla, ota yhteyttä! Katsotaan yhdessä, mikä palvelumme toimisi sinun tilanteesseesi parhaiten.
Artikkeli 15.1.2018 | Päivityksiä vuosina 2019 ja 2020