Pihan suunnittelusta

Puutarhan sisältösuunnittelua

Näin tammikuussa – keskellä sydäntalvea, kun ulkona ei oikein ole muuta tekemistä kuin suomalaisen luontomaiseman ihastelu ja satunnaiset lumityöt, puutarhailussa on loistava ajankohta kohdistaa ajatukset kohti vihreää aikaa. Pureutua siihen, mitä sulanmaan aikaan voidaan puutarhoissa toteuttaa. Paneudutaan siis puutarhan sisältösuunnitteluun  👩‍🌾💚 🌼.

Tunnelmaa katupuiden alla

Tässä jutussa tarinoin puutarhan suunnitteluun liittyvästä työsanastosta ja avaan sinulle oman yritykseni käyttämää nimikkeistöä. Jutun loppupuolella on 5  vinkkiä, joita suosittelen pohtimaan piharatkaisuja suunnitellessasi.

Kolme innoitustani kirjoittaa ja ’pärvöttää’ aihetta

Yksi syistä on toki tämä ikuinen aiheen ajankohtaisuus, mutta vähintäänkin yhtä tärkeänä syynä on aihepiiristä lukemani materiaali.  Hätkähdin ihan oikeasti, kuinka monella tavalla esimerkiksi pihasuunnitelma-sanaa, käytetään.

Välillä on hyvä ’tsuumata’ tekemäänsä tarkemmin

Reaktiostani syntyi kirjoitteluuni se kolmas syy. Koin aidosti jonkinasteisen herätyksen ja tarpeen selkeyttää puutarhatöiden sisältökuvauksia myös Kianni Oy:lle. Toivottavasti onnistuin, niin sinunkin on helpompi poimia palveluistamme omiin tarpeisiisi sopivat ratkaisut entistä paremmin.

Koska !  

Kun itse aloittelin puutarhailua 1980-luvun puolivälin paikkeilla, ei ensimmäistä kukkapenkkiäni väsätessäni voinut millään muotoa puhua puutarhan suunnittelusta. Toki jotain suunnittelun tynkää siinäkin oli… olihan meillä pieni kasvimaa, marjapensaat nätissä ryhmässä ja naapurin rajalla aita. Mutta esimerkiksi monivuotisia kasveja valitessani en käyttänyt varmaan yhtä nanosekuntiakaan mietintään, minkälaisessa paikassa valitsemani kukkaset parhaiten pärjäisivät.

Tein kuten näin muidenkin tekevän….  Innostukseni puutarhailuun oli kuitenkin viritetty ja intohimoiluni yhä muuttuvaa ja kehittyvää puutarhamaailmaa kohtaan ei tunnu helpottavan.

Vuosikymmenet uusien ja muutosta kaipaavien puutarhojen suunnitelmien parissa, niiden rakentelussa sekä käytännön harjoittelu pihakasvien hoitamisesta ja eri menetelmien testauksista ovat muokanneet maailmaani.

Ja siinä sivussa – hyvänä apuna rakennustekninen vierihoito. 💟 Kun on  saanut toimia innoittavana muusana, välillä tavaroiden siirtoapurina ja toisinaan kunniatehtävissä pidätuostatoisestapäästä -roolissa, on pahasti kasvimaailmaan hurahtaneenkin käsitys talon- ja puutarharakentamisen yhteyksistä ja tekniikanhallinnan tärkeydestä avartunut. 😝

Suunnitelma etenee isoista linjoista yksittäisiin kasvilajikkeisiin  

Vaikka puutarhoista puhuttaessa monesti mieli alkaakin melko nopeasti kehittää kuvaa puutarhasta valmiina kasvillisuuksineen, kannattaa ensin kuitenkin pinnistellä miettimään puutarhan ja koko piha-alueen isommat linjat ja rakenteet toimiviksi.

Kun isot linjaukset on selvillä ja sijoiteltu toimiviksi, on aika paneutua pihan katseenvangitsijoiden pariin ja päästää vihreät unelmat valloilleen.

Kasvisuunnittelemaa, mitä kukka-, puu- tai pensaslajikkeita tullaan istuttamaan tai minkälaiset valot puutarhaan valitaan, ei tarvita rakennusvaiheessa, mutta pihan rakentamissuunnitelma säästää sinulta euroja.

Kaunista, mutta märkä juuristo ja seinään nojaileva versosto riskeeraavat talon terveyttä.

Miksikö näin? Kuten jo aiemmin viittasin,  pihan rakenteiden suunnittelussa ja tekemisessä on syytä ottaa samoja teknisiä perusasioita huomioon, kuin tontin muokkauksessa tervettä taloa varten. Riittävä routasuojaus.

On tärkeää huolehtia suodattavien, jakavien ja kantavien maakerrosten toimivuudesta ja pintojen riittävistä kallistuksista. Eikä myöskään ole ihan yhdentekevää, mihin suuntaan kivijalan vierustat kallistavat tai tehdäänkö istutuspenkit kivijalkaa vasten vai vähän kauemmaksi.

Muurikivet asennetaan routimattomalle ja tasaiselle alustalle

Sillä, jos näissä asioissa oikoo, voi surutta unohtaa tavoitteet hyvännäköisetä pihapiiristä. Sinne tänne vinksallaan olevat käytävät, kiveykset, portaat, muurirakenteet ja terassit näkyvät aina. Kasvit eivät peitä rakennusvirheitä, eikä se ole niiden tarkoituskaan. Vain huolellinen perustus varmistaa kotipihan rakenteiden kestävyyden, siisteyden ja vakaasti paikallaan pysymisen. 🤔 Huh. Ihanhan tässä lämpenee….

Mitä saat, kun tilaat pihasuunnitelman?
Pihasuunnitelmaksi kutsutaan sekä yksin kasvillisuudesta tehtyä suunnitelmaa että laajempaa, valmiin pihan hyvään toimivuuteen tähtäävää, myös teknisiä rakentamisohjeita sisältävää suunnitelmaa.

Laajin versio voi sisältää lisäksi tarkkoja detaljikuvia yksittäisistä rakenneratkaisuista ja toimia siten myös apuvälineenä viherurakoitsijalle ’Avaimet käteen-paketin’ tarjoushinnoittelussa.

Toisaalta pihasuunnitelmaksi voidaan kutsua pelkästään kasveihin keskittynyttä istutussuunnitelmaa, joista taas on saatavissa useampana eri laajuutena.  Se voi olla pelkästään luettelo kasveista tai sitten sisältää ison määrän tietoa kasvien istutus- ja sijoitteluohjeista, jatkossa tapahtuviin kausihoito-ohjeisiin saakka.
Kianni Oy:n Pihan rakennussuunnitelma 

Puutarhasuunnitelma on mielestäni aina laaja pihaa koskeva suunnitelma, joka tulisi toteuttaa limittäin talosuunnitelman kanssa.  …Ettei sitten esimerkiksi maanrakennustöiden valmistuttua huomatakin, että paikassa  mihin pitäisi istuttaa syväjuurinen puu tai kaivaa se unelmien vesiallas, onkin jokin rakennusteknisesti syntynyt este.

Puut on kaadettu. Ideat kehiin. Ensin talo ja sitten puutarha

Talosta ja pihapiiristä ei tule terve ja pitkäikäinen, ellei perustukset ole molemmille kunnossa. Siksi on tärkeää miettiä mihin tontilla ohjataan sadevedet tai mistä vesi-, viemäri- ja sähkövedot vedetään.

Pihasuunnittelun puolelle kallistetaan siinä vaiheessa, kun aletaan miettiä

 • mihin miten, miksi ja millä alueilla pihassa liikutaan eli
 • mihin sijoitetaan kulkuväylät, parkkipaikat, roskikset, lumitilat, leikkipaikat, valot jne.

Ja lopulta pureudutaan itse puutarhasuunnitteluun.

 • visioidaan ikkunanäkymiä sisältä ulos,
 • suunnitellaan tarvittavia korkeuseroja ja mitenkä ne rakennetaan (muurit, portaat, luiskat) ja
 • mihin keskitetään istutukset puutarhassa ja
 • miten rajataan oma tontti naapurista,
 • halutaanko vesiaihe pihaan, valoineen jne.

Pihan rakennussuunnitelma on mielestäni talonrakennustermein puutarhan katto-seinä-lattia  -suunnitelma.

 • talon sisäkatto = puut,
 • sisäseinät = aidat ja muu alueen rajaava kasvillisuus ja
 • lattia = pensaat ja kukat, maanpeitekasveihin saakka.
Kianni Oy:n Kasvillisuussuunnitelmat 
Kurjenpolvi ruukku-istutuksena pieneen pihaan

Puutarhan istutukset kruunaavat pihapiirin, kun perustukset ja puitteet on rakennettu kunnolla. Ne viihdyttävät, toimivat katseenvangitsijoina ja edustavat ulkona samaa, kuin kodin seinille ripustetut taulut, sisustusvärit, materiaalit jne.

Kasveilla haetaan puutarhaan samaa huipennusta, tunnelmaa ja toimivuutta kuin sisustussuunnitelmalla kodin sisälle. Uutta ilmettä, tyyliä, värimaailmaa ja selkeyttä eli kaikkea sitä, mikä näkyy kodista ulospäin ja tekee asunnosta itselle kodin.

Ilman puita, pensaita ja kukkia, puutarha ei ole oikea puutarha. Siksi  kasvillisuussuunnitelma, ei tekninen istutussuunnitelma.

Suunnitelmaan kasvilajistoa ja määriä valittaessa on huomioitu 

 • alueen valo- ja maaperäominaisuudet
 • kasvien koko-, muoto- ja kasvuominaisuudet.

Laajemmat suunnitelmat sisältävät kasviluettelon lisäksi

 • Kasvien istutusohjeet, jotta tiedät miten syvälle istutetaan, pitääkö tukea, kuinka istuttamisen jälkeen kasvia kastellaan jne.
 • Kasvien jatkohoito-ohjeet, että tiedät pitääkö kasvi erityisesti talvisuojata, onko kuivuneiden kukkien nyppimisestä jotain apua kukinnan jatkumiseen tai suositellaanko kasville hoitoleikkauksia ja milloin jne.
 • Ja neuvot, mitä multaa ja ravinteita uusille tulokkaille on hyvä käyttää.

Eli ei tämäkään suunnitelmalaji ole ihan muutaman rivin juttu 🤩.

5 pohdittavaa asiaa valmistautuessasi puutarhan suunnitteluun

Omat ajatuksesi ja toiveesi pihasta ovat suunnittelun lähtökohtana ja ulkopuoliselle  suunnittelijalle suunnitelman kivijalka.

Suosittelen työhansikkaita

Mieti ainakin nämä viisi asiaa itsellesi selväksi ennen suunnittelua ja ole rehellinen itsellesi. Puutarhailuinnostus tahtoo kadota juhannuksen jälkeen, kun alkukesä on painettu ensin innolla…

1. Mikä on puutarhasi todellinen käyttötarkoitus?
Oma kasvihuone

Haluatko puutarhasi antavan esteettistä mielihyvää, tuottavan syötävää ravintoa vai molempia?

Jaksatko ja ehditkö ihan varmasti leikata nurmikkoa pari kertaa viikossa läpi kesän tai kastella ja paimentaa hyötykasveja keväästä satokauteen saakka?

Tarvitaanko pihan kaikkia alueita läpi vuoden ja missä esimerkiksi säilytetään harrastevälineet. Onko osa tontista talvella kokonaan käyttämättä ja onko lumille riittävästi auraustilaa omassa pihassa jne.

2. Onko puutarhassasi tilaa kaikille suunnitelmillesi? 

Mitä pienempi piha, sitä tarkemmin kannatta miettiä, miten alue sisustetaan. Yksinkertaisuus on monesti tehokkaampaa kuin valikoiman runsaus.

Pieni piha voi olla todella kaunis kokonaisuus, kun istutuksissa käytetään saman kasvin eri lajikkeita, useammassa kohdassa ja muodostetaan niistä yhtenäisiä ryhmiä. Ajatus toimii myös rajatuissa istutuksissa. Ruukut lähekkäin aseteltu antavat mahdollisuuden valita kullekin kasville sopiva hoito, mutta näkymä on silti yhtenäinen.

3. Käytä idealähteenä lähiympäristöä

Metsätontille sopii ja siellä menestyvät aivan erilaiset kasvit kuin paahteisella kalliotontilla.

Selvitä myös pihasi kasvuvyöhyke ja sen pienilmasto (valo- ja tuuliolot) sekä katsele ympärillesi, mitä kasveja alueella kasvaa. Poimi mukaan myös lähialueen värimaailmaa.

Tee pihasta monikerroksinen ja ajattele, miltä piha näyttää talvella, kun maisema harmaantuu ja vihreyttä on vain havuissa.

Naapurustonäkymäkin kannattaa arvioida eli mitä haluat omalle puolelle nähdä tai mitä näyttää itse muille.

4. Valintoja tekemällä vaikutat pihanteon kustannuksiin 

Mieti paljonko sinulla on todellisuudessa varaa tai halua sijoittaa puutarhaasi.

Valintoja tekemällä voit säästää ’pitkän pennin’, mutta ruokamullat ympärille ja nurmikonsiemen maahan ja kesäkukat purkkeihin -tyyliä en silti kannata. Tuttu ratkaisu, johon päädytään, kun talonrakentamisesta väsyneinä – ilman suunnitelmaa – yritetään saada tontti yleissiistiksi – helposti ja halvalla.

Voisiko osan nurmikosta korvata esimerkiksi vesiaiheella?

En itse suosi isoja nurmikkoalueita tavallisiin kotipihoihin, mutta ymmärrän tarpeen, mikäli lapsille halutaan omaan pihaan kunnon  palloilualue.

Hyvännäköinen nurmikko ja  kauniisti kukkivat kesäkukat tarvitsevat säännöllisesti hoitoa ja aikaa. Ja jos sitä ei ole, kannatan miettimään nurmikon sijaan muita katteita ja pensas- ja puustokasvillisuutta, jotka perustamisen jälkeen kaipaavat vuositasolla vähemmän hoitoaikaa.

Jos tontilla on vanhaa kasvillisuutta, ne kannattaa säilyttää. Taimien ostaminen isoina maksaa enemmän, mutta samalla saa nopeammin valmiin pihaston. Toisaalta, jos maltat odottaa kasvien kasvua muutaman vuoden, perustamiskustannukset jäävät alemmiksi ja pienempinä taimina, kasvuunlähtökin voi olla varmempaa.

Jos tonttia raivatessa ilmestyy esiin isoja kiviä, ne kannattaa käyttää maantäytössä uudelleen

Betonilaatoitusta ja muuriallas istutuksille

Kivirakennelmat ja –laatoitukset nostavat nopeasti rakentamisen kustannuksia, mutta ovat siistejä käyttää.

5. Paljonko ehdit ja voit viettää aikaasi puutarhan parissa?

Jos olet paljon poissa kotoa tai voimasi eivät riitä pihan hoitoon, puutarha kannattaa rakentaa oikeasti helppohoitoisista elementeistä. Iso nurmikkoalue ei ole = helppohoitoinen puutarha.

 • Mieti kasvimaan tarve tarkkaan ja kesäkukkaistutusten kastelumahdollisuudet
 • Käytä nurmikon sijaan katteena kuorikkeita, hakkeita, kunttaa ja soraa
 • Rakenna istutuksista isompia alueita yksittäisistutusten sijaan.
 • Kasvit viihtyvät paremmin yhdessä ja yhtenäisten alueiden rajaaminen ja hoito on helpompaa. Yleisnäkymästä tulee silloin myös tyylikkäämpi.
Tosipuutarhuristille rakentaminenkaan ei ole este uusille kokeiluille

Ja unohda nämä kaikki ohjeet, jos olet todellinen puutarhuristi ja tiedät viihtyväsi, ehtiväsi ja jaksavasi kykkiä pää multaa kohti läpi kasvukauden. Anna mennä vain, niin kuin sydän sanoo… Hanki kokeiltavaksi uusia tuttavuuksia ja tee puutarhassa mielenkiintoisia kokeiluja – nehän ovat puutarhailun suola ja rikkaus.

Niin, näistä se hyvä puutarhan hyvä sisältösuunnitelma koostuu…

Ensi kerralla ajattelin availla puutarhasanastoa lisää. Tiedätkö sinä mitä tarkoittaa, kun puhutaan kasvualustan johtoluvusta tai -kyvystä? Noin kaksi vuotta sitten minä en ainakaan tiennyt….

Iloisia suunnitteluhetkiä !

-Marita

P.S.  Jos nyt edessäni olisi ensimmäisen oman puutarhaani rakentaminen tai päässäni ei olisi mitään ’järkevää’ ideaa piha-alueen fiksaamiseen, kutsuisin alan ammattilaisen muutamaksi tunniksi avukseni. Jos sinä olet nyt tässä pisteessä, käy tutustumassa Kianni Oy:n puutarha-apuun täältä.

P.S.S.  Vai sopisiko ajatuksiisi pihan kasvillisuuden kausihoito kokonaispalveluna. Käy tutustumassa Kianni Oy:n Puutarharinkiin. Sen ajatus perustuu aikoinaan hyvinkin toimineen  Siivousrinkiin ja tarkoituksena on, että lähellä toisiaan sijaitsevien puutarhakotien haltijat muodostavat sisäpiiriporukan, joiden puutarhakasvit ja istutukset käyn hoitamassa kunkin pihan tarpeet huomioiden.

Ole edelläkävijä ja hanki apukädet itsellesi  – verotuetusti. Ammattilaiselta hankittu pihatyöapu kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.

Ota yhteyttä yksityisviestillä. 

Joku muu hoitaa hommat 💚