Pihan suunnittelusta

Sydäntalvi, puutarhan levätessä talviunessaan, on loistava hetki kohdistaa ajatukset kohti vihreää aikaa. Tuumailla, mitä sulanmaan aikaan voidaan puutarhassa tehdä – pureutua puutarhan sisältösuunnitteluun.

👩‍🌾💚 🌼.

Tässä jutussa paneudun puutarhasuunnittelun aikataulutukseen sekä suunnitteluissa käytettyyn termistöön.  Selvittelen miksi puutarhaan kohdistuvien toimintojen ja tarpeiden huomioiminen on tärkeää ja raotan puutarhasuunnittelussa käytettyä termistöä.

Innoituksia aiheeseen

Artikkelin yksi innoittaja on sattuneista syistä 😆 aiheen omakohtainen ja ikuinen ajankohtaisuus, mutta vähintäänkin yhtä tärkeä syy on piha- ja puutarhasuunnittelusta luettava materiaali.  Havainto, miten monella  eri tavalla esimerkiksi pihasuunnitelma-sanaa käytetään,  hätkähdyttää ihan oikeasti.

Näistä hätkähdyksistä johtuen, pyrin jatkuvasti selkeyttämään myös omaa tapaani esitellä puutarhapalveluiden sisältöjä.  Näin teen, että sinunkin olisi helppo poimia tietoa ja itsellesi sopiva palvelu yrityksemme, Kianni Oy:n puutarhapalveluista.

 muisto puutarhailuni alkutaipaleelta

Tähän alkuun en malta kuitenkaan olla kertomatta omaa muistoa vuosien takaa… Aloittaessani 1980-luvulla puutarhailua ja ensimmäistä kukkapenkkiäni väsätessäni, nykymallin mukainen puutarhasuunnittelu oli täysin vieras asia.  Toki jotain suunnittelun tynkää omassa tekemisessäni oli. Olihan meillä pieni kasvimaa ja marjapensaat nätissä ryhmässä omalla paikallaan ja naapurin rajalla orapihlaja-aita. Mutta esimerkiksi perennoja valitessani en varmaan käyttänyt yhtä nanosekuntia mietintään, minkälaiset olosuhteet puutarhassamme on. Hankin vain kukkia, jotka näyttivät kivoilta. 

AJATTELE SUURESTI  – HUOMIOI YKSITYISKOHDAT 

Uutta kotia suunnitellessa valmis puutarha kasvillisuuksineen on vielä pitkän matkan päässä.  Matka on etu, joka kannattaa käyttää hyväksi.

Rakennussuunnittelun aikana ei vielä tarvita tarkkaa kasvillisuussuunnitelmaa puista, pensaista ja kukista. Tässä vaiheessa suunnittelijalle riittää, kun käytössä on jokin suuntaa antava näkemys, mitä puutarhaelementtejä mihinkin kohtaan on ajatus aikanaan rakentaa.

Rakennusvaihetta edeltävät suunnitelmat isoista linjoista säästävät aikaa, hermoja ja euroja. 

Kun puutarhaa valmiina odottavista mielikuvista ja toiveista kertoo suunnittelijalle, erilaiset rakennevaatimukset ja maankäyttömahdollisuudet pystytään paremmin huomioimaan jo rakentamiseen kohdistuvassa suunnittelussa.

Ellei suunnitelmaa ole tai siihen ei paneuduta riittävästi, voi ympäristön hyödyntäminen toimivana asumisen jatkotilana, jäädä tehottomaksi.

Kun suunnittelu on kokonaisvaltaista, myös talon käyttäjälle tärkeät puutarhatoiveet ja pihan eri toiminnot osataan ottaa huomioon tontille toimintoja ja tekniikkaa suunniteltaessa.  Pystytään esimerkiksi selvittämään, löytyykö tontilta paikka haavena olevalle vesialtaalle  tai kuinka maahan upotettavalle trampoliinille saadaan jo rakennusvaiheessa muokattua paikka.

Ja kun päälinjaukset on selvillä, voidaan vihreät puutarhaunelmat päästää valloilleen.  Aloittaa pohdinta pihan katseenvangitsijoina toimivista pihan istutuksista. Mitä kasveja puutarhaan halutaan ja suositellaan.

Perinneperennatarha

Miksikö näin?

Pihan rakenteiden suunnittelussa ja tekemisessä pätee samat tekniset perusasiat kun tontin muokkauksessa tervettä taloa varten. Esimerkkinä riittävä routasuojaus.

Puutarhan rakentamisessa on tärkeää huolehtia suodattavien, jakavien ja kantavien maakerrosten toimivuudesta ja pintojen riittävistä kallistuksista. Sillä, kuten hyvin tiedät, ei ole yhdentekevää, minkälaiselle pinnalle kivimuuri perustetaan.

Muurikivien asennus routimattomalle ja tasaiselle alustalle

Jos näissä asioissa oikoo ja ajattelee, ettei routa omassa pihassa vaikuta, voi talvi tehdä tepposet ja joutuu aloittamaan tekemisen uudestaan.  Rakennusvirheet ei peity kasvien alle ja näkymä, jossa käytävät, kiveykset, portaat, muurirakenteet ja terassit myllertävät roudan vaikutuksesta vinksalleen, on todella ikävä.

Vain tarkka suunnittelu ja huolellinen tekeminen  varmistavat  kotipihan rakenteiden kestävyyden, siisteyden ja vakaasti paikallaan pysymisen.

Näin se vain on 😒. Pohjoismaissa rakentaminen on huomattavasti vaativampaa kuin maissa, jossa pakkanen ja routa eivät ole jokatalvista arkipäivää.

MIKÄ ON PIHASUUNNITELMA?

Jos omakotitalon ympäristön suunnitteluun ei paneuduta talon rakennussuunnitelmia tehdessä, voi puutarhatyön aloitushetki olla yllätyksiä täynnä. Mietipä tilannetta, jos unelmien vesialtaan tekemiselle ilmeneekin este –  talon kunnallistekniikkaan liittyvä putkistolinja on juuri vesialtaan kohdalla 😒.

Pihasuunnitelmalla on monta kutsumanimeä. Pihasuunnitelma, puutarhasuunnitelma, viherssuunnitelma ja maisemasuunnitelma voivat  tarkoittaa samaa sisältöä tai sitten laajuudeltaan täysin toisistaan poikkeavaa ehdotusta.

Pihasuunnitelmaksi kutsutaan sekä yksin kasvillisuudesta tehtyä suunnitelmaa että laajempaa, pihan toiminnot huomioivaa suunnitelmaa. Joskus pihasuunnitelmissa on myös teknisiä rakentamisohjeita.

Laajin suunnitelma voi sisältää yleissuunnitelman lisäksi tarkkoja detaljikuvia yksittäisistä rakenneratkaisuista, kustannuslaskelmia ja tuoteratkaisuja rakenteisiin sekä kasvilistoja ja istutuskarttoja. 

Toisaalta pihasuunnitelmaksi kutsutaan myös pelkästään kasveista koostuvaa istutussuunnitelmaa. Suunnitelma voi olla luettelo kasveista tai sisältää kasvien lisäksi ohjeita niiden istutuksiin, sijoitteluun ja hoitoon.

Yleisimmin laaja suunnitelma toimii parhaiten viherurakoitsijan apuna, työtarjouksen laskenna ja kevyimmillään tarkoittaa listaa kasveista yksittäiseen kukkaistutukseen.

Tilaa visioille.

Puutarhasta löytyvät talosta tutut rakenteet 🏡

KATTO
PUUT ovat puutarhaa suojaava katto. 

SEINÄT
AIDAT JA ALUEEN RAJAAVA KASVILLISUUS muodostavat puutarhan seinät. 

LATTIA
PENSAAT, KUKAT JA MAANPEITEKASVIT ovat kuin puutarhan lattia.

Talo- ja pihasuunnittelun yhteisalueella ollaan, kun mietitään

Mihin, miten, miksi ja millä alueilla pihassa liikutaan.
Mihin sijoitetaan kulkuväylät, parkkipaikat, roskikset, lumitilat, leikkipaikat, valot jne.

Pihasuunnittelua on, kun

Visioidaan ikkunanäkymiä sisältä ulos.
Suunnitellaan tarvittavia korkeuseroja ja miten ne rakennetaan.
(muurit, portaat, luiskat) 

Mihin tehdään istutukset ja miten rajataan oma tontti naapurista.

Halutaanko vesiaihe pihaan, valoineen jne.

 KIANNI OY:N SUUNNITTELUPALVELUT

Puutarhan istutukset kruunaavat pihapiirin, kun perustukset ja puitteet on rakennettu kunnolla. Kasvit viihtyvät, toimivat katseenvangitsijoina ja edustavat ulkona samaa, kuin kodin sisustus sisällä.

Kasveilla haetaan puutarhaan samaa huipennusta, tunnelmaa ja toimivuutta kuin sisustussuunnitelmalla kodin sisälle. Uutta ilmettä, tyyliä, värimaailmaa ja selkeyttä. Sitä, mikä tekee asunnosta kodin ja puutarhasta sille toimivan jatkeen. Yhteensopivat istutusalueet puista, pensaista ja kukista tekevät pihasta puutarhan.   

Pihan rakennussuunnitelma 

Rakennussuunnitelma on pihasta mittakaavaan piirretty asemapiirros-pohjainen yleissuunnitelma.

Suunnitelmassa huomoidaan asumisen tarpeet, pihan muodot, kulkuväylät, tilatarpeet eri toiminnoille, pintojen katteille sekä valaistukselle. Suunnittelussa huoimoidaan viemäröinti- ja sähkövedot asoallaaöta tao asemapiirroksesta saatujen tietojen pohjalta.

Kasvillisuussuunnittelussa huomioidaan alueen menestysvyöhyke, pienilmasto sekä mm. mahdollisuudet ja kiinnostus puutarhanhoitoon.
 Kasvillisuussuunnitelmat 

Kasvillisuussuunnitelma voidaan laatia kasveista yksittäiselle istutusalueelle tai jo olemassa olevan yleissuunnitelman täydentäjänä.

Suunnitelma kasvillisuudesta on keveimmillään istutusehdotus, sisältäen kasvien määräluettelon avuksi taimiostoksille. 

Laajimmillaan suunnitelma sisältää istutuskartan, ohjeet istutusten tekemiseen ja vinkkejä kasvien jatkohoidoista.
Kasvillisuussuunnitelmassa kasvivalinnoissa huomioidaan

Suunnittelukohteen valo- ja maaperäominaisuudet
Kasvien koko-, muoto- ja kasvuominaisuudet.
Rakennuspaikaltakin löytyy paikka kasvikokeiluille.

Kiitos lukijani. Toivottavasti sait jutusta intoa tekemiseesi ja apua suunnitteluun.

Jos vähänkin tuntuu siltä, että ’punainen suunnittelulankasi’ on kateissa, ota yhteyttä  💚 Ollaan yhdessä enemmän.


Tiedätkö muuten,  mitä tarkoittavat puutarhatermit johtoluku ja johtokyky? Kurkaa tänne.  Siellä kerron lisää… 

Iloisia suunnitteluhetkiä !

-Marita


 

Piditkö sisällöstä? KIITOS, kun jaat lukemaasi eteenpäin. Sharing is caring 💚 -Marita