Pihan suunnittelusta

Sydäntalvi on loistava hetki kohdistaa ajatukset kohti vihreyttä. Kun puutarha lepää talviunessaan, on kiehtovaa siirtää ajatukset sulanmaan aikaan ja pureutua puutarhan sisältösuunnitteluun.  👩‍🌾💚 🌼.

Tämän artikkelin tarkoitus on antaa vastauksia suunnitteluaiheisiin kysymyksiin:

 • Miksi puutarhaan kohdistuvien toimintojen ja tarpeiden huomioiminen on jo rakennusten suunnitteluvaiheessa tärkeää?
 • Mitä asioita on hyvä tarkentaa suunnittelijan kanssa, kun on hankkimassa pihaan puutarhasuunnitelman?  
puutarhan ja pihan suunnittelusta aiheena!

Artikkelin yksi innoittaja on sattuneista syistä 😆 aiheen omakohtainen ja ikuinen ajankohtaisuus, mutta vähintäänkin yhtä tärkeä syy on pihaan ja puutarhaan hankittavien suunnitelmien kirjavuus. Havainto, miten monella eri tavalla esimerkiksi pihasuunnitelma-sanaa käytetään, hätkähdyttää ihan oikeasti.

Näistä hätkähdyksistä johtuen, pyrin jatkuvasti selkeyttämään myös omaa tapaani esitellä puutarhapalveluiden sisältöjä.  Näin teen, että sinunkin olisi helppo poimia itsellesi sopiva palvelu yrityksemme, Kianni Oy:n puutarhapalveluista.

Näe lähelle – suunnittele pidemmälle – huomioi yksityiskohdat

NÄE LÄHELLE – SUUNNITTELE PIDEMMÄLLE – HUOMIOI YKSITYISKOHDAT

Uutta kotia suunnitellessa valmis puutarha kasvillisuuksineen on vielä pitkän matkan päässä.  Matka on etu, joka kannattaa käyttää hyväksi.

Rakennussuunnittelun aikana ei vielä tarvita tarkkaa kasvillisuussuunnitelmaa puista, pensaista ja kukista. Tässä vaiheessa suunnitteluksi riittää suuntaa antava näkemys, mitä puutarhaelementtejä tontille halutaan ja mihinkin kohtaan niitä on tarkoitus aikanaan rakentaa. Tieto puutarhaodotuksista auttaa suunnittelijaa huomioimaan mahdolliset asemakaavaan tai tonttiin liittyvät rajoitteet.

Rakennusvaihetta edeltävät suunnitelmat isoista linjoista säästävät aikaa, hermoja ja euroja.

Kun puutarhaan kohdistuvat odotukset on käyty suunnittelijan kanssa läpi, erilaiset rakennevaatimukset ja maankäyttömahdollisuudet pystytään paremmin huomioimaan jo rakentamiseen kohdistuvassa suunnittelussa.

Ellei suunnitelmaa ole tai siihen ei paneuduta riittävästi, voi ympäristön hyödyntäminen jäädä tehottomaksi ja toimivuus asumisen jatkotilana kärsiä.

Kun suunnittelu on kokonaisvaltaista, pystytään esimerkiksi selvittämään, löytyykö tontilta paikka haaveena olevalle vesialtaalle tai kuinka maahan upotettavalle trampoliinille saataisiin jo rakennusvaiheessa räjäytettyä kuoppa kallioon.

Kun päälinjaukset ovat selvillä, saa vihreät puutarhaunelmat päästää lopulta valloilleen.  Aloittaa pohdinta pihan katseenvangitsijoina toimivista pihan istutuksista. Minkälaiset olosuhteet piha tarjoaa kasveille ja minkälaisen tyylin sinne kasveilla halutaan.

Kivet tarkasti paikoilleen suunniteltuina

PIHARAKENTEEN RAKENNE RATKAISEE 

Pihan rakenteiden suunnittelussa ja tekemisessä pätee samat tekniset perussäännöt kuin tontin muokkauksessa tervettä taloa varten.

Puutarhan rakentamisessa on tärkeää huolehtia suodattavien, jakavien ja kantavien maakerrosten toimivuudesta ja pintojen riittävistä kallistuksista.

Jos näissä asioissa oikoo ja ajattelee, ettei routa omassa pihassa vaikuta, voi talvi tehdä tepposet ja joutuu aloittamaan tekemisen uudestaan.  Rakennusvirheet ei peity kasvien alle ja näkymä, jossa käytävät, kiveykset, portaat, muurirakenteet ja terassit myllertävät roudan vaikutuksesta vinksalleen, on todella ikävä.

Vain tarkka suunnittelu ja huolellinen tekeminen varmistavat kotipihan rakenteiden kestävyyden, siistin lopputuloksen ja vakaasti paikallaan pysymisen.

Näin se vain on 😒. Suomessa rakentaminen on huomattavasti vaativampaa kuin maissa, jossa pakkanen ja routa eivät ole jokatalvista arkipäivää.

Rudus ideakuvia – Aitamuurikivi routimattomalle perustukselle

MIKSI PIHASUUNNITELMA?

Kun omakotitalon ympäristön suunnitteluun paneudutaan talon rakennussuunnitelmia tehdessä, on puutarhan rakentamisvaihe sujuvampaa. Voidaan keskittyä itse toteutukseen, kun toiminnan suunnat ovat jo selvillä.

Mietipä tilannetta, jos koko rakentamisajan piilossa ollut unelma pihaan rakennettavasta vesialtaasta todetaankin mahdottomaksi toteuttaa.  Kun esteenä on juuri vesialtaan kohdilta vedetty talon kunnallistekniikka 😒.

Pihan rakentaminen suunnitelman avulla säästää aikaa, hermoja ja myös euroja.

Suunnitelma pitää projektin hallinnassa. Paperille tehty suunnitelma auttaa huomioimaan, että kaikkien pihankäyttäjien tarpeet tulevat huomioiduksi ja kaikelle oleellisille toiminnoille on mietittynä toimivat tilat ja paikat.

Kun pihan perustukset ja rakenteet on suunniteltu ja toteutettu kunnolla, puutarhan istutukset saavat arvoisensa puitteet kruunaamaan pihapiirin.

Kasvillisuuden suunnittelulla haetaan puutarhaan samaa huipennusta, tunnelmaa ja toimivuutta kuin sisustussuunnitelmalla kodin sisälle. Ilmettä, tyyliä, värimaailmaa ja selkeyttä. Yhteensopivat istutusalueet puista, pensaista ja kukista tekevät pihasta puutarhan.   

Puutarhasta tulee moniulotteinen, kun sieltä löytyvät talosta tutut elementit 🏡 katto – seinät – lattia – taulut

 • Puut ovat puutarhaa suojaava katto.
 • Aidat ja pensaat muodostavat puutarhan seinät.
 • Terassit, laatoitukset ja nurmikko toimivat puutarhan lattiana.
 • Kukat korostavat valittua tyyliä ja toimivat puutarhan tauluina.
Kantopuutarha

MITÄ PIHASUUNNITELMA SISÄLTÄÄ?

Pihaan ja puutarhaan tehtävällä suunnitelmalla on monta nimeä ja saman niminen suunnitelma voi olla sisällöltään hyvinkin erilainen. Siksi toimeksiannon sisältö kannattaa aina tarkistaa, että tilaaja ja suunnittelija puhuvat samasta asiasta.

 • Pihasuunnitelma, puutarhasuunnitelma, vihersuunnitelma, maisemasuunnitelma, istutussuunnitelma…

Pihasuunnitelma voi olla pelkästään kasvillisuudesta tehty suunnitelma, mutta se voi myös olla laaja, pihan toiminnot kattavasti huomioiva kokonaisuus.

 • Laajin suunnitelma voi sisältää yleissuunnitelman lisäksi tarkkoja detaljikuvia yksittäisistä rakenneratkaisuista, kustannuslaskelmia ja tuoteratkaisuja rakenteisiin sekä kasvilistoja ja istutuskarttoja.
 • Yleisimmin laajin mahdollinen pihasuunnitelma tehdään, kun pihan tekee ulkopuolinen viherurakoitsija. Suunnitelma toimii silloin urakkatarjouksen laskennan ja rakentamisen apuna.

Toisaalta pihasuunnitelmaksi kutsutaan myös pelkästään kasveista koostuvaa istutussuunnitelmaa.

 • Suunnitelma voi olla luettelo kasveista, joka sisältää kasvien lisäksi niiden istutusohjeet, sijoittelukartat sekä hoitovinkit.
 • Kevyimmillään pihasuunnitelma on yksittäiselle istutusalueelle tehty kasvilista.
Tilaa visioille

PÄÄMÄÄRÄNÄ VIIHTYISÄ, TOIMIVA JA YHTENÄINEN KOKONAISUUS

Rakennusaikaista ja sitä ennakoivaa pihasuunnittelua on, kun mietitään

 • Miten, mihin ja milloin piha-alueella liikutaan.
 • Miten hyödynnetään tontin korkeuserot.
 • Mihin tulee vesialtaat, trampoliinit, oleskelualueet, puut, pensaat ja muut istutukset, kasvimaa, kasvihuone, takkapuiden säilytyspaikka…
 • Mihin sijoitetaan kulkuväylät, parkkipaikat, roskikset, leikkipaikat, valot jne.
 • Paljonko lumet tarvitsevat talvella tilaa ja mihin ne kerätään…

Yksityiskohtaista pihasuunnittelua on, kun

 • Visioidaan ikkunanäkymiä sisältä ulos.
 • Suunnitellaan muurien, portaiden, luiskien ja kulkureittien rakentamista.
 • Valitaan kulkureiteille sekä oleskelu- ja istutusalueille katemateriaalit.
 • Millä kasveilla puutarhasta tehdään moniulotteinen ja viihtyisä?
 • Miten rajataan oma tontti naapurista?
 • Minkälainen vesiaihe ja valot pihaan sopivat?
jokainen aloittaa jostain

Tähän loppuun vielä huviksi ja hyödyksi aiheeseen sopiva muisto puutarhailuni alkutaipaleelta.

Väsätessäni ensimmäistä kukkapenkkiäni 1980-luvulla, nykymallin mukainen puutarhasuunnittelu oli täysin vieras asia.  Toki jotain suunnittelun tynkää omassa tekemisessäni oli. Ilman muuta. Heh-heh!

Olihan meillä pieni kasvimaa ja marjapensaat nätissä ryhmässä omalla paikallaan ja naapurin rajallekin orapihlaja-aita istutettuna. Mutta yksittäisiä kasveja valitessani tuskin käytin yhtä nanosekuntia mietintään, minkälaiset olosuhteet puutarhamme niille tarjosi. Hankin vain sellaisia, jotka näyttivät taimikaupan hyllyssä kivoilta. 


Kiitos lukijani. Toivottavasti artikkelin sisältö oli sinulle hyödyllinen.

-Marita 💚

P.S. Jos ’punainen suunnittelulanka’ on itseltäsi kateissa ja kohteesi on Seinäjoella tai lähipaikkakunnilla, ota yhteyttä! Katsotaan yhdessä, mikä puutarhapalvelu olisi pihallesi parhaiten avuksi.

Artikkeli 15.1.2018 | Päivitys 7.3.2019


 

Jaa artikkeli ystävillesi ! Sharing is caring 💚