Pihan suunnittelusta

Puutarhan sisältösuunnittelua

Sydäntalvella, kun puutarhassa ei oikein ole muuta tekemistä kuin suomalaisen luontomaiseman ihastelu ja satunnaiset lumityöt, on loistava ajankohta kohdistaa ajatukset kohti vihreää aikaa. Tuumailla, mitä sulanmaan aikaan voidaan puutarhoissa toteuttaa. Tehdä sisältösuunnittelua.  👩‍🌾💚 🌼.

Tunnelmaa talvipuiden alla

Tässä jutussa käyn läpi puutarhan suunnitteluun liittyvää työsanastoa ja selvitän myös oman yritykseni käyttämää nimikkeistöä. Jutun lopussa on 5  vinkkiä, joita suosittelen pohtimaan piharatkaisuja suunnitellessasi.

Innoituksia ’pärvöttää’ aihetta

Yhtenä syynä on toki tämä aiheen ikuinen ajankohtaisuus, mutta vähintäänkin yhtä tärkeänä syynä on aihepiiristä luettava materiaali.  Hätkähdin ihan oikeasti, kuinka monella tavalla esimerkiksi sanaa pihasuunnitelma, käytetään.

Koin jonkinasteisen herätyksen ja tarpeen selkeyttää puutarhatöiden sisältökuvauksia myös Kianni Oy:lle. Toivon onnistuvani, että sinunkin on helppo poimia palveluistamme omiin tarpeisiisi sopivimmat ratkaisut.

Välillä on hyvä ’tsuumata’ tekemäänsä tarkemmin
Taustaa omasta puutarhailustani  

Kun itse aloittelin puutarhailua 1980-luvulla, ei ensimmäistä kukkapenkkiä väsätessäni voinut millään muotoa puhua puutarhasuunnittelusta. Toki jotain suunnittelun tynkää siinäkin oli… olihan meillä pieni kasvimaa, marjapensaat nätissä ryhmässä ja naapurin rajalla aita. Mutta esimerkiksi monivuotisia kasveja valitessani en osannut käyttää yhtä nanosekuntiakaan mietintään, minkälaisessa paikassa valitsemani kukkaset parhaiten pärjäisivät. Tein vain,  kuten näin muidenkin tekevän.

Jos olet aloittelija puutarhanhoidossa, kuten minä muutama vuosikymmen sitten tai kaipaat ajatuksia pihapiirin suunnitteluun, lue tarinaa eteenpäin.  

Suunnitelma etenee isoista linjoista yksittäisiin kasvilajikkeisiin  

Vaikka puutarhoista puhuttaessa monesti mieli alkaa melko nopeasti kehittää kuvaa valmiista puutarhasta kasvillisuuksineen, kannattaa ensin kuitenkin keskittyä pihan isompiin linjoihin ja keskittyä saamaan rakenteet toimiviksi.

Kun päälinjaukset on selvillä ja sijoittelut toimivan tuntuisina, on aika paneutua pihan katseenvangitsijoiden pariin ja päästää vihreät puutarhaunelmat valloilleen.

Rakennusvaiheessa tehtyjen isojen linjojen suunnittelu säästää euroja. Tarkkaa kasvisuunnitelmaa, mitä kukkia, puita tai tai pensaslajikkeita tullaan istuttamaan, ei tarvita. Ei edes tietoa minkälaiset valot puutarhaan valitaan, kunhan tiedetään mihin ne aikanaan sijoitetaan.

Kaunis, entisajan tyyliin kivijalan viereen istutettu perinneperennatarha.

Miksikö näin? Pihan rakenteiden suunnittelussa ja tekemisessä on syytä ottaa samoja teknisiä perusasioita huomioon, kuin tontin muokkauksessa tervettä taloa varten. Esimerkkinä riittävä routasuojaus.

Puutarhan rakentamisessa on tärkeää huolehtia suodattavien, jakavien ja kantavien maakerrosten toimivuudesta ja pintojen riittävistä kallistuksista. Sillä, kuten hyvin tiedät, ei ole ihan yhdentekevää, mihin suuntaan kivijalan vierustat kallistavat tai tehdäänkö istutuspenkit kivijalkaa vasten vai vähän kauemmaksi.

Muurikivet asennetaan routimattomalle ja tasaiselle alustalle

Jos näissä asioissa oikoo, voi tulla suru puseroon, kun muutaman talven jälkeen käytävät, kiveykset, portaat, muurirakenteet ja terassit ovat routamyllerryksistä vinksallaan.  On ihan turha ajatella, että kyllä kasvit peittävät rakennusvirheet ja ei kai se nyt niin ole nuukaa, kuinka tämän pihan tekee. Ei peitä ja kyllä on nuukaa. Vain riittävän tarkka suunnittelu ja huolellinen tekeminen  varmistavat  kotipihan rakenteiden kestävyyden, siisteyden ja vakaasti paikallaan pysymisen. 🤔 Huh. Ihanhan tässä lämpenee….

Mitä saat, kun tilaat pihasuunnitelman?
Pihasuunnitelmaksi kutsutaan sekä yksin kasvillisuudesta tehtyä suunnitelmaa että laajempaa, valmiin pihan hyvään toimivuuteen tähtäävää, ehkä myös teknisiä rakentamisohjeita sisältävää suunnitelmaa.

Laajin versio voi sisältää lisäksi tarkkoja detaljikuvia yksittäisistä rakenneratkaisuista ja toimia siten myös apuna viherurakoitsijalle tarjoushinnoittelussa.

Toisaalta pihasuunnitelmaksi kutsutaan myös pelkästään kasveista koostuvaa istutussuunnitelmaa, joita taas on saatavissa useampana eri laajuutena. Suunnitelma voi olla pelkästään luettelo kasveista tai sitten sisältää kasvien lisäksi ohjeita niiden istutuksiin, sijoitteluun ja hoitoon.
Kianni Oy:n Pihan rakennussuunnitelma 

Jos omakotitalon pihaa ei ole yhtään mietitty  talon rakennussuunnitelmia tehdessä, voi hetki kun puutarhaan aletaan kaivaa unelmien vesiallasta ja kuopasta paljastuu talon kunnallisteknisiä suojaputkia, olla myrskyisä.

Puut on kaadettu. Ideat kehiin. Ensin talo ja sitten puutarha

Talosta ja pihapiiristä ei tule välttämättä toimiva, terve ja pitkäikäinen, ellei perustukset ole molemmille kunnossa. Siksi jo talon suunnitteluvaiheessa on tärkeää tehdä suuntaa-antava suunnitelma myös puutarhan ja pihapiirin toiminnoille, kun mietitään mihin tontilla ohjataan sadevedet tai mistä vesi-, viemäri- ja sähkövedot vedetään.

Talosuunnittelusta siirrytään pihasuunnittelun puolelle, kun mietitään

 • mihin, miten, miksi ja millä alueilla pihassa liikutaan eli mihin sijoitetaan kulkuväylät, parkkipaikat, roskikset, lumitilat, leikkipaikat, valot jne.

Puutarhasuunnittelua on kun 

 • visioidaan ikkunanäkymiä sisältä ulos,
 • suunnitellaan tarvittavia korkeuseroja (muurit, portaat, luiskat) ja mitenkä ne rakennetaan
 • mihin tehdään istutukset ja miten rajataan oma tontti naapurista,
 • halutaanko vesiaihe pihaan, valoineen jne.

Pihan rakennussuunnitelma  osia voi tulkita rakennustermein.

 • Puutarhan katto on kuin kotia suojaava talon katto = puut
 • Puutarhan seinät ovat kuin talon sisäseinät = aidat ja muu alueen rajaava kasvillisuus
 • Puutarhan lattia on kuin talon lattia = matalat pensaat, kukat ja maanpeitekasvit
Kianni Oy:n Kasvillisuussuunnitelmat 

Puutarhan istutukset kruunaavat pihapiirin, kun perustukset ja puitteet on rakennettu kunnolla. Ne viihdyttävät, toimivat katseenvangitsijoina ja edustavat ulkona samaa, kuin kodin seinille ripustetut taulut, sisustusvärit ja -materiaalit.

Kasveilla haetaan puutarhaan samaa huipennusta, tunnelmaa ja toimivuutta kuin sisustussuunnitelmalla kodin sisälle. Uutta ilmettä, tyyliä, värimaailmaa ja selkeyttä eli kaikkea sitä, mikä näkyy kodista ulospäin ja tekee asunnosta kodin.

Ilman puita, pensaita ja kukkia, puutarha ei ole oikea puutarha. Siksi  kasvillisuussuunnitelman  tekeminen on tärkeää. Se on enemmän kuin tekninen istutussuunnitelma.

Koska suunnitelmaan kasvilajistoa ja määriä valittaessa on huomioitu 

 • alueen valo- ja maaperäominaisuudet
 • kasvien koko-, muoto- ja kasvuominaisuudet.

Laajemmat suunnitelmat sisältävät kasviluettelon lisäksi sopimuksen ja tarpeen mukaan

 • Kasvien istutusohjeet, jotta tiedät miten syvälle istutetaan, pitääkö tukea, kuinka istuttamisen jälkeen kasvia kastellaan jne.
 • Kasvien jatkohoito-ohjeet, että tiedät pitääkö kasvi erityisesti talvisuojata, onko kuivuneiden kukkien nyppimisestä jotain apua kukinnan jatkumiseen tai suositellaanko kasville hoitoleikkauksia ja milloin jne.
 • Ja neuvot, mitä multaa ja ravinteita uusille tulokkaille on hyvä käyttää.

Eli ei tämäkään suunnitelmalaji ole ihan muutaman rivin juttu 🤩.

5 pohdittavaa asiaa valmistautuessasi puutarhan suunnitteluun

Suunnittelun kivijalkana ja lähtökohtana on omat ajatuksesi ja toiveesi pihasta.

Mieti ainakin nämä viisi asiaa itsellesi selväksi ennen suunnittelua ja ole rehellinen itsellesi. Puutarhailun innostus tahtoo kadota juhannuksen jälkeen, kun alkukesä on painettu ensin täysillä…

1. Mikä on puutarhasi todellinen käyttötarkoitus?
Oma kasvihuone

Haluatko puutarhasi antavan esteettistä mielihyvää, tuottavan syötävää ravintoa vai molempia?

Jaksatko ja ehditkö ihan varmasti leikata nurmikkoa pari kertaa viikossa läpi kesän tai kastella ja paimentaa hyötykasveja keväästä satokauteen saakka?

Tarvitaanko pihan kaikkia alueita läpi vuoden ja missä esimerkiksi säilytetään harrastevälineet. Onko osa tontista talvella kokonaan käyttämättä ja onko lumille riittävästi auraustilaa omassa pihassa jne.

2. Onko puutarhassasi tilaa kaikille suunnitelmillesi? 

Mitä pienempi piha, sitä tarkemmin kannatta miettiä, miten alue sisustetaan. Yksinkertaisuus on monesti tehokkaampaa kuin valikoiman runsaus.

Pieni piha voi olla todella kaunis kokonaisuus, kun istutuksissa käytetään saman kasvin eri lajikkeita, useammassa kohdassa ja muodostetaan niistä yhtenäisiä ryhmiä. Ajatus toimii myös rajatuissa istutuksissa. Ruukut lähekkäin aseteltu antavat mahdollisuuden valita kullekin kasville sopiva hoito, mutta näkymä on silti yhtenäinen.

3. Käytä idealähteenä lähiympäristöä

Metsätontille sopii ja siellä menestyvät aivan erilaiset kasvit kuin paahteisella kalliotontilla.

Selvitä myös pihasi kasvuvyöhyke ja sen pienilmasto (valo- ja tuuliolot) sekä katsele ympärillesi, mitä kasveja alueella kasvaa. Poimi mukaan myös lähialueen värimaailmaa.

Tee pihasta monikerroksinen ja ajattele, miltä näe piha myös talvikuosissa, kun maisema harmaantuu ja vihreys on vain havuissa.

Näkymä naapurustoonkin kannattaa arvioida. Mitä haluat nähdä omalle puolelle ja mitä näyttää itse muille.

4. Valintoja tekemällä vaikutat pihanteon kustannuksiin 

Mieti paljonko voi ja haluat sijoittaa euroja puutarhaasi.

 • Valintoja tekemällä voit säästää ’pitkän pennin’, mutta ruokamullat ympärille, nurmikonsiemenet maahan ja kesäkukat purkkeihin -tyyliä en silti kannata. Se on pelastusratkaisu, kun talonrakentamisesta väsyneinä yritetään saada tontti yleissiistiksi – helposti ja halvalla – ilman suunnitelman häivää.
Voisiko osan nurmikosta korvata esimerkiksi vesiaiheella?

En itse suosi isoja nurmikkoalueita kotipihoille, mutta ymmärrän tarpeen, mikäli lapsille halutaan omaan pihaan kunnon  palloilualue.

Hyvännäköinen nurmikko ja  kauniisti kukkivat kesäkukat tarvitsevat säännöllisesti hoitoa ja aikaa. Ja jos sitä ei ole, kannustan miettimään nurmikon ja kesäkukkien sijaan muita katteita ja kukkaratkaisuja. Pensas- ja puustokasvillisuus kaipaa perustamisen jälkeen vuositasolla vähemmän hoitoaikaa.

Jos tontilla on vanhaa kasvillisuutta ja isoja kiviä, mieti hetki miten ne voisi hyödyntää tai säilyttää.

 • Uusien taimien ostaminen isoina maksaa enemmän, mutta samalla saa nopeammin valmiinnäköistä. Toisaalta, jos maltat odottaa kasvien kasvua muutaman vuoden, hankinta- ja perustamiskustannukset jäävät alemmiksi ja pienempinä taimina, kasvuunlähtökin voi olla varmempaa.
 • Jos tonttia raivatessa ilmestyy esiin isoja kiviä, hyödynnä ne maantäytössä tai istutusalueiden somisteena uudelleen.
5. Paljonko ehdit ja voit viettää aikaasi puutarhan parissa?

Jos olet paljon poissa kotoa tai voimasi eivät riitä pihan hoitoon, puutarha kannattaa rakentaa oikeasti helppohoitoisista elementeistä. Iso nurmikkoalue ei ole = helppohoitoinen puutarha.

 • Mieti kasvimaan tarve tarkkaan ja kesäkukkaistutusten kastelumahdollisuudet
 • Käytä nurmikon sijaan katteena kuorikkeita, hakkeita, kunttaa ja soraa
 • Rakenna istutuksista isompia alueita yksittäisistutusten sijaan.
 • Kasvit viihtyvät paremmin yhdessä ja yhtenäisten alueiden rajaaminen ja hoito on helpompaa. Yleisnäkymästä tulee silloin myös tyylikkäämpi.
 • Kivirakennelmat ja –laatoitukset nostavat nopeasti rakentamisen kustannuksia, mutta ovat näyttäviä ja siistejä käyttää.
Oletko löytänyt puutarhasta intohimosi?
Tosipuutarhuristille rakentaminenkaan ei ole este uusille kokeiluille

Onnea. Tiedän tunteen, kun et millään malttaisi lopettaa. Kykit puskissa ja kukkien ympärille ihailet ja ihmettelet. Vaikka välillä väsyttä, jatkat.  Anna mennä vain, niin kuin sydän sanoo… Hanki kokeiltavaksi uusia tuttavuuksia ja tee puutarhassa mielenkiintoisia kokeiluja – nehän ovat puutarhailun suola ja rikkaus.

Jos kuitenkin vähänkin tuntuu siltä, että omat taidot tai mahdollisuudet eivät riitä ja apu olisi paikallaan, ota yhteyttä puutarhuriin. Yhdessä olemme enemmän.

Jos haluat lukea puutarhasanastosta lisää, kurkaa tänne. Siellä kerron mm. mitä tarkoittaa johtoluku- ja kyky sekä selviää mihinkäs kummaan ne oikein liityvät. 

Iloisia suunnitteluhetkiä !

-Marita

 

Tai anna jonkun muun hoitaa hommat 💚