Oma piha saattaa olla yksi tärkeimmistä syistä rivitalohuoneiston ostolle tai omakotitalon hankintaan. Pihan suunnittelussa omat toiveet ja vaihtoehtojen runsaus saattavat pistää kuitenkin pään pyörälle ja homma leviää käsistä.
Jotta näin ei kävisi, tässä artikkelissa muutama suunnitteluun liittyvä seikka, jotka pitävät ajatukset aisoissa ja toivon mukaan myös helpottavat itse suunnittelua.
Suunnittelu on mukavaa puuhaa, kunhan malttaa muistaa olla ratkaisujen teossa itselleen rehellinen. Monesti nimittäin käy niin, että kun alkukesä painetaan täysillä ja kehitellään uusia juttuja intoa puhkuen, jo juhannuksena innostus laantuu ja tekeminen alkaakin tuntua pakolta.
Ja sehän ei ole pihanhoidon ja omistamisen tarkoitus. Eihän?
🔴 Nopeus ei ole puutarhahommissakaan yleensä tae parhaimmaista lopputuloksesta.
✔ Kun puutarha maltetaan suunnitella etukäteen, ovat rakentamisen kustannukset paremmin tiedossa ja ratkaisuista tulee pitkäaikaisempia. Kun materiaalivalintoja tehdään jo suunnitelman paperivaiheessa, tekemisestä tulee sujuvampaa.
5 askelta kohti suunniteltua pihaa
Ole rehellinen itsellesi miettiessäsi valintojasi ja tee suunnittelulle realistinen budjetti. Huomioi suunnitelmissa myös pihan muut käyttäjät (puoliso, lapset …) sekä heidän pihatoiveensa.
1. Mikä on puutarhan käyttötarkoitus?

Mieti tarkkaan, miten puutarhaa käytetään – ihan oikeasti!
Halutaanko puutarhan antavan esteettistä mielihyvää, tuottavan syötävää ravintoa vai molempia?
Halutaanko pihan toimivan harrastuspaikkana, leikki- ja pallopelitilana, hyötyviljelytonttina, mukavana oleskelutilana vai kaikkia näitä?
Tarvitaanko ja käytetäänkö pihan kaikkia alueita läpi vuoden?
Missä säilytetään harrastevälineet, pyörät, peräkärryt? Ovatko ulkona sijaitsevat kodinhoitopisteet toimivasti sijoiteltuna ja onko niiden käyttö sujuvaa myös talvella? Onko osa tontista talvella kokonaan käyttämättä? Onko lumille riittävästi auraustilaa omassa pihassa?
2. pitääkö puutarhan olla kaikkien toiveiden täyttymyspaikka?

Mitä pienempi piha, sitä tarkempi mietintä sen sisustamista.
Pienen pihan paras ratkaisu on selkeys. Vähemmän yksityiskohtia on monesti onnistuneempi ja tehokkaampi ratkaisu kuin monien elementien runsaus.
Yhtenäiset istutusalueet tekevät tilasta todellisuutta isomman.
Kokonaisuus on tyylikäs, kun pihan rakenteissa toistetaan samoja materiaaleja ja kasveissa yhtenäistä tyyliä. Esimerkkinä eriväriset lehdet, keskenään toisiinsa sopivat värit, kolmen lajin yhdistelmät perenna- tai pensasryhmissä.
Hyödynnä tilaelementit ja monikerroksisuus!
Puutarhassa on eri elementeillä oma merkityksensä. Kukat toimivat puutarhan tauluina, puut ja taivas kattona, pensaat ja aita seinänä. Nurmikko, laatoitetut käytävät sekä terassit lattiana.
Istutusalueilla eri korkuiset kasvit luovat monikerroksisuutta. Viimeistelty puutarha syntyy, kun suunnittelussa sijoittaa ensin pihan peruskasvillisuuden muodostaman kasvillisuuden paikoilleen ja täydentää sen jälkeen kokonaisuutta sopivilla kukkaistutuksilla ja kasvualustan peittävillä pintakatteilla.
Eniten tilaa vievät eri kokoiset puut ja pensaat suunnitellaan ensin paikoilleen. Sitten kukkaistutukset, nekin eri korkuisista perennoista. Lopuksi viimeistely, kokonaisuuksia yhdistävillä ja kasveille sopivilla pintakatteilla, joita ovat mm. maanpeittokasvit, puukatteet, kivet.
3. Huomioi lähiympäristö ja vuodenaikamme
Kaipaako ympäristö täydennystä, kun puusto on tiputtanut lehtensä? Onko ympärillä harmaata peltoa, joka kaipaa vastapainoa? Onko taustalla tiuha havumetsä vai puuttuuko kotisi talvinäkymästä vihreys kokonaan?
Katsele myös naapuruston suuntaan. Mitä haluat nähdä omalle puolelle ja selvitä, miltä oma puoli näyttää muille?
Metsätontilla ja paahteisella kalliolla menestyvät erilaiset kasvit.
Tutustu pihasi pienilmastoon (=valo-, lämpö-, tuuli- ja lumiolosuhteet) ja selvitä pihasi kasvuvyöheke. Kasvuvyöhykkeistä lisää >> täältä.
Katsele ympärillesi! Mitä kasveja ympäristössä kasvaa luonnostaan? Ne antavat sinulle vinkkejä kotiympäristösi kasvuolosuhteista. Poimi suunnitteluun mukaan myös ympäristön värit!

4. tee kestäviä valintoja
Ruokamullat talon ympärille, nurmikonsiemenet maahan ja kesäkukat purkkeihin. Tuttuakin tutumpi talonrakentajan pelastusratkaisu, kun rakentamisesta väsyneenä halutaan saada tontti nopeasti yleissiistiksi. Helposti ja edullisesti – ilman syvempää suunnitelua.
Kotipihan viimeistely pelkästään isolla nurmikkoalueella on ok, jos sille on todellinen tarve. Hyvä sellainen on perheen palloilua harrastavat lapset ja kun heille halutaan omaan pihaan kunnon pelialue.
Tee kestäviä valintoja, niin säästät aikaa, ylimääräistä työtä ja lopulta myös kustannuksia.
Mieti valmiiksi, paljonko puutarhaan voidaan ja halutaan sijoittaa euroja. Pidä budjetista kiinni, niin ei tule yllätyksiä!
Vaikka peruskaavana on varata uudistalon rakennusbudjetista piharakentamiseen noin 10 %:n osuus onkin hyvä työluku, omalle pihalle kannattaa tehdä yksilöity laskelma, omat materiaalivalinnat huomioiden.

Olisiko puutarhassa tilaa nurmikon rinnalla muille ratkaisuille?
Maailma on vaihtoehtoja täynnä. Miksi käyttää niistä puutarhassa vain nurmikkoa? Kuorikkeiden, hakkeiden sekä kivimateriaalien värivalikoima on runsas. Värit vihreän rinnalla elävöittävät kokonaisuutta ja tuovat pihaan uutta ryhtiä. Jos tontti ympäristössä on metsäisessä ympäristössä, kuntta sopii loistavasti nurmikon moderniksi korvaajaksi.
Muodosta yhtenäisiä istutusryhmiä!
Kasvit viihtyvät lähekkäin ja yhtenäinen istutusalue tekee yleisnäkymästä lisäksi tyylikkään. Rajattujen alueiden ansiosta myös puutarhan hoito helpottuu.
Onko budjetissa tilaa luonnon- tai betonikiviratkaisuille?
Kivirakennelmat ja –laatoitukset nostavat rakentamisen kustannuksia, mutta ovat pitkäikäisinä satsauksen arvoisia. Kivet antavat pihaan näyttävyyttä ja hoidollista helpotusta. Kivetyt kulkureitit ovat helppoja käyttää ja pitää siisteinä.
Taimien koko vaikuttaa hintaan ja kasvuaikaan!
Ostamalla taimet isoina, maksat enemmän ja saat nopeammin valmiin näköistä.
Ostamalla pieniä taimia, joudut odottamaan pihan valmistumista täyteen kasvuunsa hieman pidempään, mutta hankinta- ja perustamiskustannukset ovat silloin alhaisemmat.
Monesti pienempien taimien kasvuun lähtö on myös varmempaa.
Mieti pihanäkymää kasvien lepokaudella!
Suomen luonto ja samalla myös pihamme ovat puolet vuodesta lehdettömiä ja monta kuukautta lumen peitossa. Huomio suunnittelussa asumiseen liittyvien tilaratkaisujen talvikäyttömahdollisuudet sekä tilatarpeet istutusten sijoittelussa. Lumitilat, katolta tippuvat lumet…
Hyödynnä tontilla oleva kasvillisuus ja kivet!
Raivauksessa paljastuvat kivet kannattaa hyödyntää maantäytössä sekä istutusalueiden somisteena. Älä hävitä kiviä ja vanhoja kasveja automaattisesti pois. Anna niille mahdollisuus uusiokäyttöön!
5. Paljonko ehdit ja voit viettää aikaa puutarhassa?
Hyvännäköinen nurmikko ja kukkivat kesäkukat tarvitsevat säännöllisesti hoitoa ja aikaa. Iso nurmikkoalue ei ole sama kuin helppohoitoinen puutarha.
Jos olet paljon poissa kotoa tai voimasi eivät riitä pihan jatkuvaan hoitoon, puutarha kannattaa rakentaa oikeasti helppohoitoisista elementeistä.
Hyödynnä yhtenäisiä istutusalueita ja käytä oman pihasi tyyliin sopivia katteita. Kokoa istutusalueet monikerroksisesti pensailla, puilla ja perennoilla.
Nurmikkoa pitää leikata pari kertaa viikossa koko kesän, mutta pensas- ja puustokasvillisuus sekä perennaistutukset tarvitsevat hoitoa vain muutaman kerran kasvukaudella.
Siis. Mieti kesää juhannuksen jälkeen!
Aika ja mahdollisuudet?
Ellei sinulla ole robottia, hyvännäköinen nurmikko tarvitsee leikkausta keväästä syksyyn pari kertaa viikossa. Hyötykasvit tarvitsevat kastelua ja muuta hoitoa keväästä sadon keräykseen saakka, jopa päivittäin.
Iso kasvimaa tai oma kasvihuone?
Ellet ole innostuksestasi ihan varma, kokeile yrttiviljelyä ensin ruukku- tai lavakaulusviljelyä.
Pienikin määrä yrttejä oman maan tuotoksena tuo iloa ja riittää yllättävän pitkälle. Ja tomaateissakin on lajikkeita, jotka kypsyvät hyvin ruukkuistutuksena, talon lämpimällä seinustalla.
Keneen turvaudut kesäkukkien hoidossa, kun olet itse ja koko oma väki useita päiviä peräkkäin poissa kotoa?
Astioihin istutetut kesäkukat tarvitsevat huolenpitoa vähintään kastelun osalta useitakin kertoja viikossa. Kukkatarhaan istutetut monivuotiset perennat ja kesäkukat saavat kosteutta myös maasta.
- Valitse ruukkuistutuksiin isot ruukut ja kesäkukiksi lajeja, jotka kestävät myös kuivuutta. Käytä istutusmultana lisäksi kastelukiteitä sisältävää multaa ja jätä taimien juurille riittävästi kasvuvaraa.

Iloisesti puutarhassa!
-Marita 💚