Pohdinta puutarhapalveluista

Teetkö puutarhassa kaiken itse vai luotatko ammattilaiseen? 

Tässä artikkelissa pohdin puutarhanhoidon haasteita ja esteitä puutarha-avun ostamiseen.   

Inspiroivaa kirjallisuutta

Talvi on puutarhurille yhtä odotusta. Puutarhan suunnittelu kohdistuu seuraavaan kevääseen, haetaan uutta tietoa ja vinkkejä tulevaan kasvukauteen, lumikerroksen toivotaan pysyvän koko talvikauden kasvien suojana, selviytyäkseen uuteen kesäkauteen…

PUUTARHANHOIDON HAASTEET JA ESTEET 

Pihan puut ja pensaat ovat monesti tarkkaan suunniteltuja ja suurella rakkaudella istutettuja. Kasvien hoitoa ja leikkauksia ei koeta tarpeellisiksi, koska sopivat pieninä taimina hyvin paikoilleen. Vuosien saatossa kasvusto alkaa kuitenkin oireilla hoitamattomuutta ja näyttävät villiintyneinä epäsiisteiltä. Ongelma ratkaistaan leikkaamalla pensaat alas tai poistetaan kokonaan ja vaihdetaan tilalle nurmikko. Jihuu, oravanpyörä on valmis! Siinäpä se – helppohoitoinen puutarha, jonka siistinä pitäminen vaatii nurmikon leikkauksen parikin kertaa viikossa, keväästä syksyyn. 

Talven pimeinä päivinä olen pohtinut syitä, miksi puutarhan hoito koetaan joskus tarpeettomaksi?

  • Miksi puutarhatyö on monen mielestä puuhastelua, joka ei vaadi taitoa?
  • Miksi ammattitaitoisen puutarhapalvelun käyttäminen koetaan turhaksi rahanmenoksi ja jopa kalliiksi, vaikka samalla rahamäärällä voidaan tehdä viikon ulkomaanmatka tai vuokrata kylpytynnyri viikonlopun iloksi.
  • Mitä ajattelee ihminen, jonka vastuulla olevan pihapiirin kasvillisuus rehottaa ja yleisilme näyttää hoitamattomalta?

Syitä miettiessäni ihastelin kasvien ääretöntä sitkeyttä ja kykyä muokkautua moniin olosuhteisiin, hoitamattakin. Sovittelin ajatusta yhteen pohjalaisen luonteen kanssa –  pärjätä omillaan ja tehdä kaikki itse. Tässäkö syy?

  • On puutarhan hoidon esteenä terveydentila, kiire vai uskalluksen puute, apua ja ratkaisuja löytyy, jos vain on halua ja tahtoa.
  • Enkä tarkoita käteviä tee-se-itse -taitoja, joilla ennen niin helppohoitoiset, mutta lopulta liian isoiksi kasvaneet puut ja pensaat sahataan moottorisahalla torsoiksi ja tapeille. Se näkymä on karmaiseva. 💔

Unelmoin pihaihmisistä, jotka arvostavat puutarhaa ja ymmärtävät hoidetun näkymän merkityksen koko kiinteistölle.

Unelmoin rohkeista pohjalaisista ihmisistä, jotka  toimivat naapurille esimerkkinä ja hyödyntävät lähialueensa puutarhapalveluja.

Pilkottaako naapurissa jotain vihreämpää?
Puutarhapalvelut taipuvat moneen tARPEESEEN

Omakotipihat. Piha ja puutarha ovat parhaimmillaan toisiaan täydentävä yhtenäinen kokonaisuus. Hoidettu piha vaatii aikaa ja ehkä vähän kiinnostustakin sekä jonkin verran myös fyysistä kuntoa.

Mitä tehdä, kun halua olisi, mutta aika, osaaminen tai rohkeus ei riitä pihan kasvien hoitoon tai pihan käyttötarve on muuttunut alkuperäisestä ja vaatii päivityksen. Tai jos sitä kuuluisia halua ei ole, mutta pihan halutaan kuitenkin olevan hoidettu…

Yrityskiinteistöt.   Yrityksen piha-alue toimii kuin kodin eteinen; kertoo paljon asukkaistaan ja käyttäjistä. Ellei kasvien hoito ole yrityksen toimiala, nurmikko leikataan, mutta istutukset jäävät monesti oman onnensa nojaan, eivätkä pysy pitkään ilman hoitotoimia siisteinä.

Mitä tehdään, kun juuristoalueet kasvavat heinää ja kasvit repsottavat? Kun näkymä ei enää viesti asiakkaille toivottua mielikuvaa…

Taloyhtiöt.  Kerros- ja rivitaloissa asuville taloyhtiön yhteiset pihatalkoot ovat välillä kivi asujien kengissä.  Tilannetta pakoillaan ja tekeminen painottuu vuosi toisensa perään muutamille asukkaille. 

  • Jos tunnelma on tuttu aihe taloyhtiön kokouksissa, kannattaa asia ottaa rohkeasti  yhtiökokouksissa esille ja selvittää, mitä toimia taloyhtiössä voitaisiin ulkoistaa ammattilaisten hoitoon… 
Yhdessä samaan suuntaan.

Jos itselläsi tai läheiselläsi on puutarhapalveluille käyttöä ja työkohde on Seinäjoen suunnalla, ota yhteyttä ja selvitellään mitä asioita ammattilainen voisi puutarhassa hoitaa kertatoimenpiteenä tai säännöllisellä hoitosopimuksella.

Piipahda kotisivuillamme. Olisi huippua, jos voisimme olla avuksi 👋

Kevät-kukkii-krookuksin!

-Marita

Puutarhatöiden ostaminen on helppoa!
 
Yksityishenkilönä maksat vain työpalvelusta saamasi laskun. 
- Ilman velvoitteita työnantajamaksuista tai veroista. 
- Ennakonperintärekisteröidyltä yritykseltä tilatut puutarhatyöt kuuluvat pääosiltaan palveluihin, joiden kuluista saa kotitalousvähennyksen👍🏼. 

Yritysasiakkaille puutarhatyö on normaali ostokulu. 

Jaa sivusto myös FB-kavereillesi 💚

css.php