Pohdinta puutarhapalveluista

Enää pieni hetki odottelua ja puutarha vapautuu jälleen talviunestaan.

Tässä jutussa puutarhuri purkautuu kevään odotuksesta. Pohdin puutarhanhoidon ja suunnitteluavun ostamisen mahdollisista esteistä ja selvitän mitenkä vanha siivousrinki-ajatus voisi toimia puutarhapalvelunakin.  

Talvi on puutarhurille yhtä odotusta. Puutarhasuunnitteluissa odotellaan seuraavaa kevättä, lisäopiskeluilla haetaan vinkkejä seuraavaan kasvukauteen, lumikerroksen toivotaan pysyvän talven riittävän paksuna, että kasvit selviytyvät talvesta seuraavaan kesään.

Inspiroivaa kirjallisuutta

Olen tässä uudessa ammatissani nyt konkreettisesti oppinut, että puutarhurin työ on todellakin sesonkiluonteista 😖. Koska tilanne on tämä, se on syytä ajatella mahdollisuutena.  Onhan talvi loistavaa aikaa suunnitella tulevaa, kehittää itseään ja yritystoimintaan liittyviä asioita ja tietenkin opiskella lisää puutarhailusta ja digimaailmasta.

Oma kompastuskiveni ja samalla kutkuttava innoittaja on löytynyt tietotekniikasta. Mutkikas uusi  opintie, mutta onneksi polulle on ilmestynyt jo valoakin. Paljon on tunteja istuttu tietokoneen ääressä sisältöjä opetellessa, sillä ihan tosissaan täällä päässä ollaan.

Tavoitteena on oppia tekemään laadukasta jälkeä myös digirintamalla. Pitää toimintamme niin Googlen 🚦 kuin palveluistamme kiinnostuneiden ihmisten muistissa. Ja tietysti jakaa kotisivuilla ja somekanavilla lukijoita kiinnostavaa ja hyödyllistä tarinaa puutarhailusta.  Osuuko aiheet sitten kuinka nappiin, onkin yksi tarinan suola…  Mutta eteenpäin mennään, joko tuurilla tai taidolla. Kyllä se kevät sieltä taas pian koittaa!

 Mikä estää puutarhapalvelun käytön?
Onko puutarhan hoito pakkopullaa vai intohimo?

Talven hiljaisuudessa olen pohtinut syitä, miksi puutarhan hoitoon ja suunnitteluun saatavissa oleva ammattilaisapu saatetaan kokea tarpeettomaksi? Miksi puutarhatyö on monen mielestä puuhastelua, johon ei asiantuntemusta tarvita? Miksi ammattitaitoisen puutarhapalvelun käyttäminen koetaan edelleenkin turhaksi rahanmenoksi, vaikka sama rahamäärä voidaan tunteilematta käyttää viikon ulkomaanmatkaan tai kylpytynnyrin viikonloppuvuokraan?

Ymmärrän toki itsekin eteläpohjalaisena, että pohjalainen haluaa ja yrittää tehdä kaiken ensin itse ja vasta viimekädessä pyytää tai hankkii apua.  Ja myönnän monen pohjalaispihan myös olevankin hyvin ja taidokkaasti hoidettu, mutta…

Mitä ajattelevat kaikki ne, joiden vastuulla puutarha kuitenkin on, mutta sitä ei  syystä tai toisesta hoideta. Vaikka yleisilme ja kasvit rehottavat.

Jos tekemisen esteenä on terveydentila, kiire tai uskalluksen puute, ratkaisu ja apu löytyy. Jos sitä halutaan.

Jos hoitamattomuuden syynä on ajattelutapa, jonka mukaan puutarhakasvit eivät tarvitse hoitoa, olen harmissani tilanteesta.

Ja kun näen moottorisahalla torsoiksi ja tapeille leikattuja, villeinä liian isoksi kasvaneita puita ja pensaita, huoleni kasvaa entisestään.

💔

Aikoinaan pihaan rakkaudella istutetut puut, pensaat ja kukkatarhat annetaan kasvaa ja ränsistyä. Ja kun kasvusto alkaa hoitamattomana näyttämään huonolta, ratkaistaan ongelma poistamalla kasvit ja lisäämällä nurmikkoa. Siinäpä se… helppohoitoinen puutarha, jonka siistinä pitäminen vaatii nurmikon leikkauksen parikin kertaa viikossa. 

Toivon todella, että me fiksut ja eteenpäin pyrkivät pohjalaiset pysyisimme tässäkin asiassa aallon harjalla ja trendeissä mukana. Ottaisimme esimerkkiä vaikkapa Pirkanmaalta ja eteläsuomalaisista. Puutarhailusta energiani saavana puutarhurina unelmoin pohjalaisista, jotka tietävät mitä haluavat, ajattelevat puutarhapalveluidenkin olevan yksi ammattipalvelu muiden palveluiden joukossa ja satsaavat puutarhapalveluihin, hankkien itselleen helpotusta.

Puutarhapalvelut soveltuvat moneen kohteeseen

Taloyhtiöt.  Kerros- ja rivitaloissa asuvissa on aina osa ihmisiä, jotka eivät halua osallistua taloyhtiön yhteisiin talkoisiin. ’Pakollisen’ kevät- ja syystempauksen koittaessa, lähdetään pois kotoa tai lymytään sisällä. Kun lymyilijät odottavat jonkun muun tekevän hommat, talkoisiin osallistuvat arpovat mitä millekin kasville pitäisi tehdä ja harmittelevat samalla, kun se ja tuo ei taaskaan osallistu.

Kuka tekisi hommat tai toimisi kökkäohjaajana? Ammattitaitoinen puutarhuri!

👩‍🌾

Omakotipihat. Pakollinen puutarha on tehty, mutta sen hoitaminen ei kiinnosta tai sitä ei jakseta iän tai terveyden takia hoitaa. Tai puutarha on edellisten asukkaiden tekemä, ehkä suunnitelmankin pohjalta, mutta uusilla asukkailla ole kasvien hoidontarpeista tietoa tai kiinnostusta. Nurmikko leikataan, mutta muuten kasvillisuus annetaan kasvaa rauhassa, kunnes niistä tulee haitta…

Kenet saisikaan tekijäksi tai neuvojaksi? Ammattitaitoinen puutarhuri!

👩‍🌾

Yrityskiinteistöt.   Yrityksen hoidettu piha-alue luo asiakkaalle yleiskäsityksen yrityksestä ja siksi piha-alueet viimeistelläänkin pääsääntöisesti heti rakentamisen loppuvaiheessa. Tehdään asialliset ja siistit paikoitustilat, istutetaan mahdollisesti nurmikko ja pujautetaan istutukset maahan, rakennusarkkitehdin tekemän suunnitelman mukaisesti.

Kun istutusten alustat kasvavat heinää ja kasvit repsottavat hoitamattomina, näkymä ei viesti enää alkuperäisen tavoitteen mukaista mielikuvaa yrityksestä.

Kuka hoitaisikaan istutusalueiden puut, pensaat ja kukkatarhat, joiden perushoito jää niin helposti huomioimatta ja pihanurmikon leikkausten ulkopuolelle?

Ammattitaitoinen puutarhuri!

👩‍🌾

siivousrinki puutarhahommissa

Pohtiessani piha- ja puutarhapalveluiden haasteita, muistui mieleeni 1990-luku. Silloin töissä käyvistä perheenäideistä ja -isistä rohkeimmat liittyivät siivousrinkeihin, koska haluttiin helpotusta arjen pyöritykseen. Toiminta antoi monelle perheelle lisää laatuaikaa muuhun tekemiseen, kun kodin perussiivous hoitui apuvoimilla.

Pohdin, toimisiko puutarha-alalla vastaava ryhmäytyminen ja rinkiajattelu? Löytyisikö Seinäjoen seudulta riittävästi edistyksellisiä avaruuden pääkaupunkilaisia, jotka uskaltaisivat lähteä mukaan toimintaan?

Aika näyttää, halutaanko paikallisen yrityksen palveluja käyttää myös näin. Toivon sitä👍.

Yhdessä samaan suuntaan.

Unelmien Puutarharinki olisi useamman puutarhan ryhmä,  joissa kasvien perushoito olisi ulkoistettu – kuten siivousrinkiläisten kodeissa ulkoistettiin aikoinaan kodin perussiivous. Puutarhan hoitorinki koostuisi eri kokoisista ja sisältöisistä pihoista. Hoitotarpeiden rytmi ja toimenpiteiden tarve räätälöitäisiin pihakohtaisesti, sen mukaan mitä hoitopalveluja pihaan halutaan.

Yksi hoitorinkiryhmä muodostuisi noin 5:stä lähekkäin tai kohtuullisen matkan päässä toisistaan sijaitsevasta puutarhasta.

Puutarharinkiläinen  saisi puutarhan kasveille säännöllisen ja oikealla hetkellä toteutetut hoidot, jolloin pihan yleisilme pysyisi hoidettuna.


Kiinnostuitko? Käy kotisivuillamme  tutustumassa palveluihin tarkemmin.

Ota yhteyttä ja jutellaan lisää.

Toivottavasti kuulen sinusta pian ja voin tulla paikalle 👋

Kevätkukka – krookus!

-Marita

Pssssss…t 😅  Facebookissa / Kianni Oy  ↔ Instagramissa / kiannimarikko

Puutarhatöiden ostaminen on helppoa!
 
Yksityishenkilönä maksat vain työpalvelusta saamasi laskun (sis. alv 24%). 
- Ilman velvoitteita työnantajamaksuista tai veroista -
 
Ennakonperintärekisteröidyltä yritykseltä tilattu puutarhatyö on lisäksi valtaosin kotitalousvähennyksenä verotuksessa vähennettävää kulua 👍🏼. 

Yritysasiakkaille puutarhatyö on ostokulu muiden kulujen joukossa.

Piditkö sisällöstä? KIITOS, kun jaat lukemaasi eteenpäin. Sharing is caring 💚 -Marita