Pohdinta puutarhapalveluista

Teetkö puutarhassa kaiken itse vai luotatko ammattilaiseen? 

Tässä artikkelissa pohdin puutarhanhoidon haasteita ja mahdollisia esteitä suunnitteluavun ostamiseen.   

Inspiroivaa kirjallisuutta

Talvi on puutarhurille yhtä odotusta. Puutarhan suunnittelu kohdistuu seuraavaan kevääseen, lisäopiskeluilla haetaan vinkkejä tulevaan kasvukauteen, lumikerroksen toivotaan pysyvän talvikauden riittävän paksuna, että kasvit selviytyvät uuteen kesäkauteen…

PUUTARHANHOIDON HAASTEET JA ESTEET puutarhapalvelun käytöLLE

ALKUUN TARINA: Aikoinaan pihaan jonkun, ehkä isollakin rakkaudella istuttamat puut, pensaat ja kukkatarhat annetaan kasvaa rauhassa. Vuosien saatossa kasvusto alkaa hoitamattomana näyttämään epäsiistiltä ja ongelma ratkaistaan poistamalla kasvit ja vaihdetaan tilalle nurmikko. Jihuu! Siinäpä se – helppohoitoinen puutarha, jonka siistinä pitäminen vaatii nurmikon leikkauksen parikin kertaa viikossa, keväästä syksyyn. 

Talven pitkinä tunteina olen pohtinut syitä, miksi puutarhan hoitoon ja suunnitteluun saatavilla oleva ammattilaisapu saatetaan kokea tarpeettomaksi?

  • Miksi puutarhatyö on monen mielestä puuhastelua, jota osaa tehdä jokainen?
  • Miksi ammattitaitoisen puutarhapalvelun käyttäminen koetaan turhaksi rahanmenoksi ja kalliksi? Vaikka sama rahamäärä maltetaan tunteilematta käyttää viikon ulkomaanmatkaan tai kylpytynnyrin viikonloppuvuokraan?

Syitä miettiessäni muistutin itseäni kasvien äärettömästä sitkeydestä ja kyvystä muokkautua moniin olosuhteisiin hoitamattakin. Muistin myös pohjalaisen luonteen –  tahtotilan tehdä kaikki itse. Tässäkö ne syyt ovat?

  • Mitä ajattelevat kaikki ne, joilla puutarha on vastuullaan, mutta sie ei saa silti hoitoa? Eikö asukasta yhtään haittaa, kun yleisilme näyttää hoitamattomalta jakasvillisuus rehottaa?
  • Onko puutarhan hoidon esteenä terveydentila, kiire vai uskalluksen puute? Ratkaisu ja apu löytyy, jos sitä vain halutaan ja päätetään hankkia.
  • Jos syy on ajattelutapa, ettei puutarhakasvit tarvitse hoitoa. Olen todella harmissani, sillä kun oma ’ammattitaito’ otetaan käyttöön ja liian isoiksi kasvaneet puut ja pensaat lopulta sahataan moottorisahalla torsoiksi ja tapeille, on näkymä karmaiseva. 💔

Toivon todella, että puutarhan merkitys ja hoidon arvostus lisääntyisi. Unelmoin määrätietoisista pohjalaisista, jotka

  • tiedostavat hoidetun puutarhan nostavan kiinteistön arvoa ja puutarhan hoidon olevan yksi ammattitaitoa vaativa ala, muiden ammattien ja palveluiden mukana.

Ja tietenkin puutarhayrittäjänä unelmoin pohjalaisista asiakkaista, jotka hyödyntävät rohkeasti myös lähialueensa puutarhapalveluja.

Pilkottaako naapurissa jotain vihreämpää?
Puutarhapalvelut taipuvat moneen kohteeseen

Omakotipihat. Omakotitalo pohoineen on parhaimmillaan yksi, toisiaan täydentävä yhtenäinen kokonaisuus. Piha-alueen hoitaminen vaatii aikaa, ehkä vähän kiinnostustakin sekä jonkin verran myös fyysistä kestävyyttä.

Joskus oma osaaminen tai rohkeus ei riitä tekemään pihan kasveille mitään, vaikka haluaisikin. Toisinaan pihan käyttötarkoitus on alkuperäisestä muuttunut ja vaatisi päivityksen.  Välillä elämä on vain niin kiireistä, että nurmikko ehditään välillä toki leikata, mutta muu kasvillisuus annetaan kasvaa rauhassa… kunnes tulee pakko.

  • Kenet saisikaan fiksaamaan ylikasvaneet pensaat ja puut takaisin ruotuun?  Mistä löytyisi tekijä tai  tekemisen opastaja?  

Yrityskiinteistöt.   Yrityksen piha-alue tarjoaa asiakkaalle ja henkilökunnalle ensikäsityksen yrityksestä. Hyvän tai huonon. Yleensä piha-alueet viimeistellään rakentamisen loppuvaiheessa tekemällä paikoitustilat valmiiksi ja istuttamalla ympärille mahdollisesti nurmikon sekä puut ja pensaat, rakennusarkkitehdin suunnitelman mukaan.

Mutta mitä tapahtuu jatkossa?  Nurmikko leikataan, mutta mitä tehdään istutuksille? Mitä tehdään, kun juuristoalueet kasvavat heinää ja kasvit repsottavat hoitamattomina? Näkymä ei ainakaan enää viesti toivottua, huoliteltua ja luottamusta herättävää mielikuvaa yrityksestä!

  • Kuka pitäisi istutusalueet siisteinä ja hoidettuina? Ne yrityspihan kaunistukseksi tarkoitetut puut, pensaat ja kukkatarhat. Hiljaiset kasvit, joiden perushoito on helppo sivuuttaa ja unohtaa. 

Taloyhtiöt.  Kerros- ja rivitaloissa asuville osallistuminen taloyhtiön yhteisiin talkoisiin aiheuttaa harmaita hiuksia. ’Pakollisten’ kevät- ja syystempausten koittaessa saatetaan osoittaa merkityksellisiä katseita osallistujien kesken, kun samat asukkaat ovat taas lähteneet pois kotoa….

  • Kuka tekisi kasveille niille kuuluvat hoidot tai toimisi kökkäprojekteissa ohjaajana?  

Aivan oikein.  👩‍🌾 Ammattitaitoinen puutarhuri!

Yhdessä samaan suuntaan.

 

Jos koet itselläsi tai läheisilläsi olevan puutarhapalveluille käyttöä ja työn kohde on Seinäjoen suunnalla, ota yhteyttä. Tilaa puutarhuri vaikka päiväksi käyttöösi.

Piipahda kotisivuiltamme. Olisi huippua, jos kuulisin sinusta lisää ja voisin tulla paikalle 👋

Kevät-kukkii-krookuksin!

-Marita

Puutarhatöiden ostaminen on helppoa!
 
Yksityishenkilönä maksat vain työpalvelusta saamasi laskun. 
- Ilman velvoitteita työnantajamaksuista tai veroista. 
- Ennakonperintärekisteröidyltä yritykseltä tilatut puutarhatyöt kuuluvat pääosiltaan palveluihin, joiden kuluista saa kotitalousvähennyksen👍🏼. 

Yritysasiakkaille puutarhatyö on normaali ostokulu. 

Palveluhintamme sisältävät arvonlisäveroa 24 %.

Klikkaa painiketta ja jaa artikkeli myös kaverille 💚