Pohdinta puutarhapalveluista

Teetkö sinä puutarhassa kaiken itse vai luotatko enemmän ammattitaitoon? 

Tässä artikkelissa pohdin puutarhanhoidon haasteita ja mahdollisia esteitä suunnitteluavun ostamiseen sekä pyörittelen ajatusta, voisiko vanha siivousrinki-tyyppinen toiminta onnistua puutarhapalveluna?  

Inspiroivaa kirjallisuutta

Talvi on puutarhurille yhtä odotusta. Puutarhasuunnittelu kohdistuu seuraavaan kevääseen, lisäopiskeluilla haetaan vinkkejä tulevaan kasvukauteen, lumikerroksen toivotaan pysyvän talvikauden riittävän paksuna, että kasvit selviytyvät uuteen kesäkauteen… Ei kai ihme, että puutarhurikin joskus ihmettelee 🤷‍♀️?

PUUTARHANHOIDON HAASTEET JA ESTEET puutarhapalvelun käytöLLE

ALKUUN TARINA ELÄVÄSTÄ ELÄMÄSTÄ: Aikoinaan pihaan jonkun, ehkä isollakin rakkaudella istuttamat puut, pensaat ja kukkatarhat annetaan kasvaa rauhassa kasvaa. Vuosien saatossa kasvusto alkaa hoitamattomana kuitenkin näyttämään huonolta ja ongelma ratkaistaan poistamalla ongelma eli kasvit ja vaihdetaan tilalle nurmikko. Jihuu! Siinäpä se – helppohoitoinen puutarha, jonka siistinä pitäminen vaatii nurmikon leikkauksen parikin kertaa viikossa, keväästä syksyyn. 

Talven pitkinä tunteina olen pohtinut syitä, miksi puutarhan hoitoon ja suunnitteluun saatavilla oleva ammattilaisapu saatetaan kokea tarpeettomaksi?

 • Miksi puutarhatyö on monen mielestä puuhastelua, johon ei asiantuntemusta tarvita?
 • Miksi ammattitaitoisen puutarhapalvelun käyttäminen koetaan edelleenkin turhaksi rahanmenoksi, vaikka sama rahamäärä voidaan tunteilematta käyttää viikon ulkomaanmatkaan tai kylpytynnyrin viikonloppuvuokraan?

Syitä miettiessäni tiedostin mielessäni kasvien äärettömän sitkeyden ja kyvyn muokkautua moniin olosuhteisiin sekä toisaalta pohjalaisen luonteenpiirteen. Tahtotilan tehdä kaikki itse. Mietin, tässäkö se syy on?

 • Pohjalainen ei apua pyydä kuin vasta viimekädessä ja eläähän ne kasvit vähemmälläkin hoidolla! Mitä ammattitaitoa kasvien hoitaminen nyt tarvitsee?
 • Niinpä!

Mitä ajattelevat kaikki ne, joilla puutarha on vastuullaan, mutta sitä ei hoideta? Eikö yhtään haittaa, vaikka yleisilme näyttäkin hoitamattomalta, kun kasvillisuus oikein rehottaa?

 • Onko tekemisen esteenä terveydentila, kiire tai uskalluksen puute? Ratkaisu ja apu löytyy, jos sitä vain halutaan ja päätetään hankkia.
 • Jos syy on ajattelutapa, ettei puutarhakasvit tarvitse hoitoa. Olen harmissani tilanteesta.
 • Kun oma ’ammattitaito’ otetaan käyttöön ja vapaasti, liian isoiksi kasvaneet puut ja pensaat lopulta sahataan moottorisahalla torsoiksi ja tapeille. Olen hämmentynyt ja todella huolestunut kasvien käsittelystä. 💔

Toivon todella, että puutarhan merkitys ja hoidon arvostus lisääntyy ja meidän fiksujen ja eteenpäin pyrkivien pohjalaisten ajatukset siinä mukana.

Unelmoin määrätietoisista pohjalaisista, jotka

 • tiedostavat hoidetun puutarhan nostavan kiinteistön arvoa ja
 • puutarhan hoidon olevan yksi ammattitaitoa vaativa työ muiden ammattien ja palveluiden mukana.

Ja tietenkin puutarhayrittäjänä toivon syvällä sydämessäni, että pohjalaiset hyödyntäisivät myös lähialueensa palveluja.

Pilkottaako naapurissa jotain vihreämpää?
Puutarhapalvelut taipuvat moneen kohteeseen

Omakotipihat. Omakotitalo ja puutarha ovat parhaimmillaan yksi, toisiaan täydentävä yhtenäinen kokonaisuus. Piha-alueen hoitaminen vaatii kuitenkin aikaa, ehkä vähän kiinnostustakin sekä jonkin verran myös fyysistä kestävyyttä.

Joskus oma osaaminen tai rohkeus ei riitä tekemään pihan kasveille mitään, vaikka haluaisikin ja toisinaan pihan käyttötarkoitus on alkuperäisestä muuttunut ja vaatisi päivityksen.  Välillä elämä on vain niin kiireistä, että nurmikko ehditään jollain tavalla leikata, mutta muuten kasvillisuus annetaan kasvaa rauhassa, kun ei sen kanssa ehditä askarrella… kunnes niistä tulee haitta ja on pakko tehdä jotain.

 • Kenet saisikaan tekijäksi tai opastajaksi?  

Yrityskiinteistöt.   Yrityksen piha-alue antaa asiakkaalle ja henkilökunnalle ensikäsityksen yrityksestä. Hyvän tai huonon. Yleensä piha-alueet viimeistellään rakentamisen loppuvaiheessa. Tehdään paikoitustilat, istutetaan mahdollisesti nurmikko ja pujautetaan puut ja pensaat maahan.  Kuten rakennusarkkitehti on suunnitelmaan piirtänyt.

Mutta mitä tapahtuu jatkossa?  Nurmikko toki leikataan, mutta mitä tehdään istutuksille, kun niiden juuristoalueet kasvavat heinää ja kasvit repsottavat hoitamattomina? Näkymä ei ainakaan enää viesti toivottua, huoliteltua ja luottamusta herättävää mielikuvaa yrityksestä!

 • Kuka pitäisi istutusalueet siisteinä ja hoidettuina? Ne hiljaiset puut, pensaat ja kukkatarhat, joiden perushoito on helppo sivuuttaa ja unohtaa. 

Taloyhtiöt.  Kerros- ja rivitaloissa asuvista moni ei halua osallistua taloyhtiön yhteisiin talkoisiin. ’Pakollisten’ kevät- ja syystempausten koittaessa, lähdetään pois kotoa tai pysytään visusti sisällä. Ei ihme, että talkoopäivillä on monesti ikävä maine; osa yhteisön jäsenistä toivoo jonkun muun tekevän hommat ja osa pohtii, mitä millekin kasville pitäisi tehdä ja harmittelee työporukan vähäisyyttä.

 • Kuka tekisi hommat tai toimisi kökkäprojekteissa ohjaajana?  

Aivan oikein.  👩‍🌾 Ammattitaitoiselta puutarhurilta saa avun moneen kohteeseen

siivousrinkimäinen puutarharinki

Pohtiessani piha- ja puutarhapalveluiden haasteita, muistui mieleeni 1990-luku. Silloin rohkeimmat perheet perustivat ahkerasti siivousrinkejä, koska haluttiin helpotusta arjen pyöritykseen. Toiminta vapautti monelle perheelle laatuaikaa muuhun, kun kodin perussiivous hoitui apuvoimilla.

Pohdin, toimisiko puutarha-alalla vastaava ryhmäytyminen ja rinkiajattelu? Löytyisikö Seinäjoen seudulta riittävästi edistyksellisiä avaruuden pääkaupunkilaisia, jotka uskaltaisivat lähteä mukaan toimintaan?

Yhdessä samaan suuntaan.

Unelmieni Puutarharinki muodostuisi 4-6:stä lähekkäin tai kohtuullisen matkan päässä toisistaan sijaitsevasta puutarhasta.

 • Jokaisessa pihassa kasvien perushoito hoituisi puutarhurin toimesta, kuten siivousrinkiläisten kodeissa hoituu perussiivous siistijän toimesta.
 • Ryhmä koostuisi eri kokoisista ja sisältöisistä pihoista, joille hoitorytmi ja toimenpiteet räätälöitäisiin tarvekohtaisesti. Sen mukaan mitä hoitopalveluja pihaan halutaan ja tarvitaan.

Toiminnan edut:

 • Puutarharinkiläiselle: Hoidetut istutusalueet ja varmuus vuosihoitojen toteutumisesta.
 • Kasveille: Säännölliset, tarpeelliset ja oikealla hetkellä toteutetut hoitoleikkaukset ja lannoitukset.
 • Puutarhurille: Kanta-asiakasverkosto, pihojen hoitotarpeiden tunteminen ja mahdollisuus suunnitella työtehtävien toteutus oikea-aikaisesti.

Aika näyttää, saako ajatukseni puutarharingistä toiminnallista tuulta alleen… Toivon sitä👍.


Jos koet itselläsi tai läheisilläsi olevan puutarhapalveluille käyttöä ja työn kohde on Seinäjoella tai lähiseudulla, ota yhteyttä ja palkkaa puutarhuri päiväksi käyttöösi. Piipahda tutustumassa palveluihimme kotisivuiltamme.

Olisi huippua, jos kuulisin sinusta lisää ja voisin tulla paikalle 👋

Kevät-kukkii-krookuksin!

-Marita

Puutarhatöiden ostaminen on helppoa!
 
Yksityishenkilönä maksat vain työpalvelusta saamasi laskun. 
- Ilman velvoitteita työnantajamaksuista tai veroista. 
- Ennakonperintärekisteröidyltä yritykseltä tilatut puutarhatyöt kuuluvat pääosiltaan palveluihin, joiden kuluista saa kotitalousvähennyksen👍🏼. 

Yritysasiakkaille puutarhatyö on normaali ostokulu. 

Palveluhintamme sisältävät arvonlisäveroa 24 %.

Jaa artikkeli ystävillesi ! Sharing is caring 💚