Puiden leikkaukset

Auringon paiste ja madaltuvat lumipeitteet aktivoivat. Lähdetään ulos nuuhkimaan pihan kuntoa talven jäljiltä. Lumen alta paljastuvien puiden ja pensaiden näkeminen ilostuttavat, mutta samalla myös mietityttävät. Mitenkäs ne kevätleikkaukset pitikään tehdä?

Tämän artikkelin tarkoituksena on antaa opastusta aiheeseen.   

Lumen alta paljastuvat norjanangervot odottelevat kevään etenemistä ja oksiston vapautumista jäästä.

Leikkausta pidetään yleisesti puutarhakasvien haastavimpana hoitotehtävänä. Ehkä juuri tästä syystä moni vältteleekin puiden ja pensaiden hankintaa. Uskomus hoidon hankaluudesta ja työläistä leikkauksista, on harmillisen lujassa.

Puut ja pensaat ovat itseasiassa puutarhan helpoimpia kasveja, mutta niiden leikkauksiin – mistä kohtaa oksaa saksilla napsauttaa tai leikkurin terällä sivaltaa – kannattaa kuitenkin perehtyä.

Puuvartisten kasvien leikkausten tarkoituksena on varmistaa kasvuston säilyminen hyväkuntoisen ryhdikkäänä ja sopivan ilmavana,

  • Leikkaus ei ole ennalta määrätty pakkotoimenpide, vaan tarve arvioidaan tapauskohtaisesti. Ilman syytä tehty leikkaus on aina turha toimepide. 

1. LEIKKAUSTYYLEISTÄ

Puille ja -pensaille tehdään eri ikävaiheissa erilaisia leikkauksia ja niiden tavoite poikkeaa toisistaan. Tässä jokaisesta palanen selkeyttämään asiaa. Havupuille tehdään näistä kolmesta yleensä vain hoitoleikkauksia.

Istutusleikkaus: Toimenpide uusille lehtipuille istutusvuoden jälkeisenä keväänä. Taimen versostosta poistetaan kuolleiden ja vioittuneiden oksien lisäksi mahdolliset kilpalatvat, toisiaan hankaavat ja sisäänpäin kasvavat oksat.

  • Astiataimille tehtävä istutusleikkaus on yleensä vähäinen, mutta piiskataimille leikkaus on oksiston haaroittumista edistävä toimenpide.

Rakenneleikkaus: Toimenpide nuorille, muutaman vuoden vanhoille puille, joilla kasvu on vielä kesken. Kasvuleikkauksilla puun kasvua ohjataan toivottuun suuntaan, puun aikuisikään saakka. Oksistosta poistetaan kilpalatvat ja liian jyrkässä kulmassa kasvavat oksat sekä harvennetaan liian tiheässä kasvia oksia. Jos juuristossa tai rungossa kasvaa vesiversoja, nekin poistetaan.

Hoitoleikkaus: Kun puu on rakenneleikkauksilla saatu tasapainoiseen muotoon, hoitoleikkausten tehtävänä on ylläpitää saavutettu tasapaino. Puista poistetaan kuolleet, paleltuneet, vaurioituneet, toisiaan hankaavat, liian jyrkässä kulmassa ja latvan sisään kasvavat oksat.

  • Isojen ja erikoisleikkausta vaativien puiden leikkaus kannattaa antaa puunhoidon ammattilaisen, arboristin tehtäväksi.

Alasleikkaus: Alasleikkaus on leikkaustyyli, jolla runsaasti juuriversoja kasvattaville pensaille tehdään nuorennusleikkaus. Alasleikatessa pensaiden versot katkaistaan maantasosta noin 10-20 cm korkeudelta.

  • Huom! Yksirunkoisia tai toiseen lajiin vartettuja puita ei voi nuorentaa alasleikkauksilla.

2. MITÄ LEIKATAAN

Hyötykasveille säännölliset leikkaukset ovat tarpeellisia sadontuotannon kannalta ja sadonkorjuun helpottamiseksi. Koristepensaiden leikkaustarpeen syynä on enemmän esteettiset seikat.

Koristekasveista lehtikasveja leikataan havukasveja enemmän ja lehtipensaita lehtipuita useammin. Moni puu kasvaa kauniisti ilman leikkauksiakin.

  • Aidaksi istutettuja lehti- ja havupuita, pensaita sekä tiettyyn muotoon pakotettuja kasveja leikataan vuosittain, säännöllisesti.
  • Havupuita nopeammin kasvavia ja myös paremmin uudistuvia lehtipuita ja -pensaita ohjataan kasvuun istutusleikkauksilla ja pidetään elinvoimaisina erilaisilla hoitoleikkauksilla.
  • Havupuita ei yleensä tarvitse leikata, mutta keväinen siistintä tekee niillekin hyvää. Oksistoa leikatessa on tärkeää muistaa jättää leikkauskohdan alle sentti-pari edellisvuoden kasvustoa jäljelle, jotta kasvu jatkuu.

Yksirunkoista tai toiseen lajiin vartettua kasvia ei voi nuorentaa alasleikkaamalla.  Alasleikkausta on leikkaustyyli, jolla runsaasti juuriversoja kasvattaville pensaille tehdään nuorennusleikkaus. Alasleikatessa pensaiden versot katkaistaan maantasosta noin 10-20 cm korkeudelta.

3. MILLOIN LEIKATAAN

Yleisimmin puuvartiset kasvit leikataan aikaisin keväällä, ennen nestevirtausten voimistumista ja oksissa uinuvien silmujen puhkeamista. Sopiva ajankohta vaihtelee keväästä ja kasvupaikasta.

Lehtipuiden ja pensaiden leikkaus ajoittuu yleensä maaliskuusta toukokuun alkupuolelle.

Havukasvien paras leikkausaika on kevättalvella, ennen kasvuun lähtöä ja uusien silmujen puhkeamista tai loppusyksystä, kun kasvukausi on päättynyt.

Paras leikkaussää on leuto, kuiva ja poutainen päivä. Kovilla pakkasilla, puuvartinen oksa on helposti jäässä, jolloin se myös halkeaa leikatessa helposti.

  • Varsinkin keväällä, kun kasvusto on lehdetön, toisiaan hankaavat ja liian tiheässä tai väärässä kulmassa kasvavat oksat erottuvat selvästi.

Mikäli silmut ovat jo kasvussa, leikkaus kannattaa siirtää myöhemmäksi. Keskikesällä, juhannuksen aikoihin voi jo hyvin jatkaa leikkauksia, kun kiivain kasvuvaihe on jo rauhoittunut.

  • Kesän leikkauksia varten keväällä on kuitenkin kätevä merkata leikattavat oksat jo puuhun valmiiksi.

Mahlaa runsaasti vuotavia lajeja ei ole turvallista leikata keväällä.

  • Koivu, luumu ja kirsikka sekä vaahtera ja tuomi on lajeja, joiden hoitoleikkaus on varmin tehdä heinä-elokuussa.
  • Lajit kasvavat yleensä itsekseen oikealla tavalla ja niiden leikkaustarve on vähäinen ja harvoin tehtävä toimenpide.
Siististi leikattu oksannkaulus Lähde: Kotipuutarha -lehti

4. MITEN LEIKATAAN

Puu kestää useamman ohuen oksan leikkauksen kerralla paremmin kuin yhdenkin paksun oksan poiston. Leikkausta kannattaakin suunnitella ja miettiä, saisiko puun tarvitseman ’korjauksen’ ratkaistua ison oksan sijaan, muutaman ohuemman oksan poistamalla.

Pieni oksa, pienempi haava >> pienempi stressitekijä ja haavan nopeampi paraneminen.

Tuore, notkea ja ohut oksa katkaistaan 1-2 cm sivulle suuntautuvan silmun yläpuolelta, jolloin ehyeksi jäävästä lehtisilmusta kasvaa aikanaan uusi verso.

  • Lehtisilmun ja leikkauspinnan väliin jäävä suojatappi estää lehtisilmun kuivumisen, jonka voi seuraavana kesänä leikata kuivuttuaan pois.

Lehtipuun puutunut iso oksa poistetaan sahaamalla oksankauluksen juuresta, oksankaulus säästäen, mutta tappeja jättämättä.

  • Oksankaulus on oksan levein kohta, rungon ja oksan haarassa. Siellä sijaitsevat puun tärkeät omat haavanhoitolääkkeet, jotka aktivoituvat leikkaushaavan hoitoon, omatoimisesti.

Kun iso ja painava oksa leikataan kahdessa erässä, oksan repeytymisen ja rungon vaurioitumisen riskit pienenevät.

  • Ensimmäinen sahaus tehdään kauempaa rungosta > oksan paino kevenee.
  • Toinen sahaus oksankauluksen läheltä irrottaa tynkäoksa rungosta.
Kuvaus painavan oksan leikkauksesta kahdessa osassa. Kuvan lähde: Kotipuutarha -lehti

Ellet ole varma, kuinka läheltä oksankaulusta voit leikata, pieni tappi on parempi kuin oksankauluksen vaurioituminen.

  6. MILLÄ LEIKATAAN 

Sekä havu- että lehtipuita leikatessa on tärkeää käyttää teräviä työkaluja, jotta leikkauspinnasta tulee sileä eikä kuori repeile mukana.  Omaan käteen sopivimmat työvälineet löytyvät kokeilemalla.

Yleisimmät työkalut puiden ja pensaiden leikkuutyössä ovat:

  • puukko ja oksasaha
  • lyhytvartiset oksasakset eli ’sekatöörit’
  • pitkävartiset pensassakset eli voimasakset
  • moottorikäyttöiset pensassakset ja -leikkurit

Likaisista työkaluista kärsii koko puutarha, sillä sienitaudit leviävät herkästi kasvista toiseen, jote pidät työkalut puhtaina.

  • Jos vähänkään tuntuu, että leikatuissa kasveissa jyllää jokin tauti tai bakteerikanta, pese työkalut kuumalla saippuavedellä leikkausten välissä ja öljyä terät sen jälkeen. Halpa varmistustoimenpide tautien torjuntaan.
Oksasakset ( yksikätiset sekatöörit)
Voimasakset

Kiitos lukijani ajastasi. Tässä kaikki tällä erää puiden leikkauksista. Toivottavasti artikkelin sisältö oli sinulle hyödyllinen.

Mikäli puutarhasi pensaiden ja puiden leikkaus on sinulle vierasta tai et omista sopivia työkaluja tekemiselle, pyydä ammattilainen apuun.

  • Isoille, korkeille ongelmapuille saat leikkausapua arboristeilta.
  • Jos kohteena ovat pensaat ja pikkupuut Seinäjoella tai lähiseudulla, olen mielelläni apunasi.

Ota tästä yhteyttä!

Kuinka leikkaus onnistuu omasta mielestäsi?

Marita 💚

 

Sivustojen jako kaverille on helppoa FB-merkkiä klikkaamalla 💚

css.php