Puiden leikkaukset

Auringon paiste ja madaltuvat lumipeitteet aktivoivat nuuhkimaan pihan kuntoa talven jäljiltä. Lumen alta paljastuvat puut ja pensaat mietityttävät. Mitenkäs ne kevätleikkaukset pitikään tehdä? Tämän artikkelin sisältö kertoo vastauksen kysymykseen ’Mitä, milloin ja miten puuvartisia kasveja leikataan?’  

Puuvartisten kasvien leikkauksen tarkoitus on varmistaa kasvuston säilyminen kasvitaudeista vapaana, hyväkuntoisen ryhdikkäänä ja sopivan ilmavana. Leikkaus ei ole ennalta määrätty pakkotoimenpide, vaan tarve arvioidaan tapauskohtaisesti. Ilman syytä tehdyssä leikkauksessa ei ole mitään järkeä.

Leikkausta pidetään yleisesti puutarhakasvien haastavimpana hoitotehtävänä ja sitä se onkin.  Ehkä juuri tästä syystä moni vältteleenkin puita ja pensaita, uskoessaan niiden hoidon olevan hankalaa, aikaavievää ja vaikeaa. 

Totta toinen puoli… Puut ja pensaat ovat itseasiassa puutarhan helpoimpia kasveja, mutta niiden leikkauksiin – mistä kohtaa oksaa saksilla napsauttaa tai leikkurin terällä sivaltaa  – kannattaa perehtyä.  Tämän olen itse oppinut vuosien aikana ja tiedonnälkä asiaa kohtaan on ollut, ja on edelleenkin kova.

1. LEHTIPUIDEN LEIKKAUSTYYPIT

Lehtipuille ja -pensaille eri ikävaiheessa tehtävät leikkaukset on nimetty eri tavalla. Tässä jokaisesta palanen selkeyttämään asiaa. Havupuille tehdään näistä kolmesta yleensä vain hoitoleikkauksia.

Istutusleikkaus: Toimenpiteen kohteen on uusi lehtipuu ja toteutus istutusvuoden jälkeisenä keväänä. Taimesta poistetaan kuolleiden ja viottuneiden oksien lisäksi mahdolliset kilpalatvat, toisiaan hankaavat tai sisäänpäin kasvavat oksat. Astiataimille tehtävä istutusleikkaus on yleensä vähäinen, mutta piiskataimille leikkaus on oksiston haaroittumista edistävä toimenpide.

Rakenneleikkaus: Tehdään nuorille muutaman vuoden vanhoille, keskenkasvuisille puille. Kasvuleikkauksilla puun kasvua ohjataan toivottuun kasvusuuntaan puun aikuisikään saakka. Toimenpiteinä kilpalatvojen poisto sekä liian jyrkässä kulmassa tai tiheässä kasvavien oksien poisto. Jos juuristossa tai rungossa kasvaa vesiversoja, nekin poistetaan.

Hoitoleikkaus: Kun puu on rakenneleikkauksilla saatu tasapainoiseen muotoon, hoitoleikkausten tehtävänä on ylläpitää saavutettu tasapaino. Puista poistetaan kuolleet, paleltuneet, vaurioituneet, toisiaan hankaavat, liian jyrkässä kulmassa tai latvan sisään kasvavat oksat.

Isojen ja erikoisleikkausta vaativien puiden leikkaus kannattaa antaa puunhoidon ammattilaisen, arboristin tehtäväksi.

2. MITÄ LEIKATAAN

Lehtipensaita leikataan lehtipuita useammin ja koristepuut saattavat kasvaa kauniisti, ilman yhden yhtäkään leikkausta. Hedelmäpuille leikkaus on sadontuotannon kannalta välttämätön. Niiden latvusto pyritään pitämään leikkauksilla ilmavana ja sadonpoiminnan helpottamiseksi myös matalana.

Aidaksi istutettuja lehti- ja havupuita sekä pensaita sekä tiettyyn muotoon pakotettuja kasveja leikataan säännöllisesti, vuosittain.

Lehtipuut uudistuvat havupuita paremmin. Lehtipuille ja -pensaille tehdään istutus-, rakenne- ja hoitoleikkauksia yleisesti.

Havupuita ei yleensä tarvitse leikata, mutta keväinen siistintä tekee niillekin hyvää. Sen oksistoa leikatessa on tärkeää muistaa jättää leikkauskohdan alle sentti-pari edellisvuoden kasvustoa jäljelle, jotta kasvu jatkuu.

Yksirunkoisia tai toiseen lajiin vartettua kasvia ei voi nuorentaa alasleikkaamalla. Alasleikkausta käytetään runsaasti juuriversoja kasvattaville pensaille nuorennusleikkauksena. Pensaat leikataan ns. alas, kun versot katkaistaan maantasosta noin 10-20 cm korkeudelta.

3. MILLOIN LEIKATAAN

Yleisimmin puuvartisten kasvien leikkaus toteutetaan aikaisin keväällä, ennen nestevirtausten voimistumista ja oksissa uinuvien lehtisilmujen puhkeamista. Sopiva ajankohta vaihtelee keväästä ja kasvupaikasta.

>>Lehtipuiden ja pensaiden leikkaus ajoittuu yleensä maaliskuusta toukokuun alkupuolelle.

>>Havukasvien paras leikkausaika on kevättalvella, ennen kasvuunlähtöä ja uusien silmujen puhkeamista tai loppusyksystä, kun kasvukausi on päättynyt.

Paras leikkaussää on leuto, kuiva ja poutainen päivä. Kovilla pakkasilla,  puuvartinen oksa on helposti jäässä, jolloin se myös halkee leikatessa helposti.

Kun kasvusto on lehdetön, toisiaan hankaavat, liian tiheässä tai väärässä kulmassa kasvavat oksat erottuvat selvästi.

Mikäli silmut ovat jo kasvussa, leikkaus kannattaa siirtää myöhemmäksi. Keskikesällä, juhannuksen aikoihin voi jo hyvin jatkaa leikkauksia, kun kiivain kasvuvaihe on jo rauhoittunut. Kesän leikkauksia varten on keväällä kuitenkin kätevä merkata leikattavat oksat jo puuhun valmiiksi.

Mahlaa runsaasti vuotavia lajeja ei leikata keväällä. Koivun, luumun ja kirsikan sekä vaahteran ja tuomen hoitoleikkausten vuoro on heinä- elokuussa. Näistä jokainen on laji, jotka kasvavat yleensä itsekseen oikealla tavalla ja tarvitsevatkin harvoin leikkausta.

Oksankaulus

4. MITEN LEIKATAAN

Puu kestää lähtökohtaisesti paremmin useamman ohuen oksan leikkauksen kerralla kuin yhdenkin paksun oksan poiston. Leikatessa on siis hyvä aina miettiä, saisiko puussa ilmenneen ongelman ratkaistua ison oksan sijaan, muutaman ohuemman oksan poistamalla.

>>>Pieni oksa, pienempi haava =  pienempi stressitekijä ja haavan nopeampi paraneminen.

Kasvussa oleva tuore, notkea ja ohut oksa katkaistaan 1-2 cm sivulle suuntautuvan silmun yläpuolelta. Ehyeksi jäävästä lehtisilmusta kasvaa aikanaan uusi verso. Lehtisilmun ja leikkauspinnan väliin jäävä suojatappi estää lehtisilmun kuivumisen ja sen voi kuivuttuaan leikata seuraavana kesänä pois.

Lehtipuun puutunut iso oksa poistetaan sahaamalla oksankauluksen juuresta, tappeja jättämättä.

Oksankauluksella tarkoitetaan oksan leveintä kohtaa, rungon ja oksan haarassa, jossa sijaitsevat puun omat haavanhoitolääkkeet. Leikkaus oksankauluksen tuntumasta aktivoi luonnon oman toiminnan korjata leikkaushaavan omatoimisesti.

Oksan leikkauspinta Lähde: Kotipuutarha-lehti

Jos et ole varma kuinka läheltä oksankaulusta voi leikata, pieni tappi on parempi kuin oksankauluksen vaurioituminen.

>>Iso ja painava oksa leikataan kahdessa erässä, niin oksan repeytymisen riski pienenee.

 • Ensimmäinen sahaus tehdään kauempaa rungosta, keventämään oksan painoa.
 • Toisella sahauksella irrotetaan tynkäoksa rungosta,  oksankauluksen läheltä.
Painavan oksan leikkaus Lähde: Kotipuutarha-lehti

5. ERITYISTÄ ERI PUUMUODOISTA JA LAJEISTA

MUOTOPUUT

Ns. riippapuut ovat lehtipuista jalostettuja muotopuita, joiden hoitoleikkaus on liian alas kasvaneiden ja suoraan ylöspäin sojottavien oksien lyhentämistä tai poistoa. Riippapuun oksa leikataan oksanhaarasta, ilman suojaavia oksatappeja.

Pilarimaisen puun peruskasvustosta ulospäin roikkuva oksa voidaan leikata tai sitoa litteällä nauhalla kiinni runkoon. Sidoksen kireys kannattaa tarkistaa kuitenkin vuosittain, ettei nauha kurista runkoa.

Muotoon leikattu pensaskataja
HAVUKASVIT

Kuivista oksista harventunutta kuusiaitaa ei valitettavasti saa virkistettyä hoitoleikkauksilla, mutta kotipihan valoisassa ympäristössä kasvavia mäntyjä voi turvallisesti karsia alimpia oksia leikkaamalla. Männyllä ei ole näkyvää oksankaulusta, joten sen oksat voi leikata rungon myötäisesti.

Liian leveäksi tai korkeaksi kasvavaa havupuuta voi harventaa ja madaltaa. Koko oksan poistossa, runsaasti pihkaa vuotavasta puusta (jalokuusi, kuusi ja mänty) puunrunkoon kannattaa oksasta jättää noin viiden sentin mittainen oksatappi kuivumaan. Tappi kerää valuvan pihkan itseensä, eikä valu pitkin runkoa.

Katajat, lehtikuusi, marjakuusi ja tuijat sietävät havukasveista leikkausta parhaiten. Uudet versot lähtevät kasvuun vielä peukalonpaksuisesta vanhasta oksasta.

Jos vuorimännyt halutaan pitää kasvultaan tiheänä ja matalana, niiden vuosikasvuja typistetään vuosittain säännöllisesti, juhannuksen aikoihin. Kääpiövuorimännyt pysyvät pieninä ja tuuheina paremmin ja varmistuu, kun niidenkin vuosikasvuja välillä typistää.

>>Teknisesti vuorimännyn vuosikasvaimista typistetään puolet tai poistetaan keskimmäinen vuosikasvain kokonaan.

 6. TYÖVÄLINEET JA NIIDEN HUOLTO

Sekä havu- että lehtipuun oksia leikatessa on tärkeää käyttää teräviä työkaluja, jotta leikkauspinnasta tulee sileä eikä kuori repeile mukana.  Omaan käteen sopivimmat työvälineet löytyvät kokeilemalla, mutta yleisimmät työkalut puiden ja pensaiden leikkuutyössä ovat

 • puukko
 • lyhytvartiset oksasakset eli sekatöörit
 • voimasakset eli pitkävartiset pensassakset
 • oksasahat
 • moottorikäyttöiset pensassakset ja -leikkurit

Likaisista työkaluista leviää sienitaudit herkästi kasvista toiseen.  Pidä työkalut puhtaana, pesemällä ne kuumalla saippuavedellä leikkausten välissä. Halpa varmistustoimenpide tautien torjuntaan.

Oksasakset

Muista puiden leikkauksista!

 • Puun hyvä kasvumuoto varmistetaan puun nuoruudessa. kun oksat ovat pieniä. Puhutaan rakenne- ja kasvuleikkauksista. 
 • Suosi alle 5 cm paksuisia oksia, jotka ovat korkeintaan kolmasosan rungon paksuudesta. Kun haavapinta ei ylitä 1/5 rungon paksuudesta, ei tarvitse erityisiä haavanhoitoaineita.
 • Vanhoja puita leikataan varovasti ja maltillisesti, jakaen leikkaukset muutamalle vuodelle. Mieluummin 10 oksaa vuodessa kuin 30 oksaa joka kolmas vuosi ja mieluummin 5 sormenvahvuista oksaa kerralla kuin yksi käsivarren paksuinen.
 • Heikkokuntoinen puu kuntoutuu harvoin leikkauksella, mutta joskus niinkin voi tapahtua. Elämänhaluinen, jäniksen järsimä nuori puu voi toipua hyvällä hoidolla  uudelleen hyväksikin satopuuksi. Niitäkin on nähty 🌳.

Kiitos lukijani ajasti. Toivottavasti artikkelin sisältö oli sinulle hyödyllinen.

Mikäli puiden ja pensaiden leikkaus on sinulle vierasta tai et omista sopivia työkaluja tekemiselle, pyydä ammattipuutarhurilta apua. Jos työn kohde on Seinäjoella tai lähiseudulla ota minuun yhteyttä. Selvitellään ongelmat yhdessä.

Jos sinulle tulee mieleen kysymyksiä tai haluat lähettää ehdotuksia aiheista, laita ihmeessä viestiä.

Marita 💚

Liityn postilistalle.

 

KIITOS, kun jaat lukemaasi eteenpäin. Sharing is caring 💚 -Marita