Puutarhahytinää ja ryhmäytymistä

Puutarhahytinää

Enää pieni hetki odottelua ja puutarha on vapautunut talviunesta. Kerron tässä artikkelissa

  • tuntemuksiani kevään odotuksesta
  • pohdin puutarhanhoidon ja suunnitteluavun ostamisen esteitä ja
  • mitä tarkoitan ryhmäytymisellä ja Puutarharingillä. 

Arvaatko mitä olen odottanut viime lokakuusta lähtien eniten, kun sain  puutarha-alan opinnot päätökseen? No tietenkin tulevaa kevättä ja mahdollisuutta tehdä sitä, mihin olen juuri saanut opiskeluilla auktorisoinnin. Antamaan aikaa ja tekemään töitä puutarhasi parhaaksi. Sovitusti – innolla – ammattimaisesti.

Inspiroivaa kirjallisuutta

Talvi on näyttänyt otteensa ja varoittelut puutarhatyön sesonkiluonteisuudesta on nyt omakohtaisesti koettu. Olen hyödyntänyt luppoaikaani erilaisten yritystoiminnan kehittämiseen liittyvien asioiden parissa sekä tietenkin lukemalla puutarhaposteja.  Olen astetta pidemmällä tietotekniikan taidoissani sekä blogin ja muun sometuksen lonkeroissa.

Ja koko ajan on taustalla tykyttänyt odotus keväästä 2018 –  puutarhayrittäjyyteni ensimmäisestä oikeasta toimintakaudesta. Kun nyt pian pääsisi oikeisiin hommiin.

 Mikä estää ostamaan puutarhan hoito- ja suunnitteluapua?
Onko puutarhan hoito pakkopullaa

Talven hiljaisuudessa olen myös pohtinut syitä, miksi apua puutarhan hoitoon ja suunnitteluun vierastetaan.

Ymmärrän toki eteläpohjalaisena, että pohjalainen osaa tehdä kaiken itse.  Myönnän, että todella moni piha-alue on myös hyvin hoidettu ja ilo katsella, mutta…

Mitä tekee ne ihmiset, joilla Se puutarha kuitenkin syystä tai toisesta on vastuullaan, mutta jokin estää ylläpitämään pihan yleisilmettä ja kasvit rehottaa.

Jos tekemisen esteenä on terveydentila, kiire tai uskalluksen puute kokeilla, ratkaisu on helpostikin löydettävissä.

Mutta jos syynä onkin arvostuksenpuute puutarhanhoitoa kohtaan ja pihan uskotaan pärjäävän hoitamattakin, olen jo huolissani.

Ja jos kyse onkin loppupeleissä siitä, että puutarhan hyvinvoinnista vastuussa oleva onkin vain niin nuuka, ettei ammattilaisen tekemästä puutarhanhoidosta malteta maksaa, olen kauhuissani. ( Ja nyt en ajattele nurmikonleikkausta.)

Pari tapausta, jossa puutarha-ammattilaisen palvelut sopivat kuin nenä päähän ja rauhoittaisi tunteita🙂

Joku toinen hoitaa hommat

Taloyhtiöt.  Osa kerros- ja rivitaloihin muuttaneista eivät halua osallistua taloyhtiön ’pakollisiin’ kevät- ja syystöihin. Ei kehtaisi olla paikalla, kun näkee muiden tekevän hommia ja toisaalta ne, jotka tekee hommia, mutisevat siitä, kun kaikki asukkaat ei osallistu.

Omakotipihat. Puutarha on tehty, koska se pitää olla, mutta sen hoitaminen ei ole oma intohimo kenellekään talossa tai sitä ei enää jakseta hoitaa. Tai puutarha on edellisten asukkaiden jäljiltä, eikä sen hoidontarpeista ole hajuakaan. Nurmikko leikataan, mutta aikoinaan rakkaudella istutetut puut, pensaat ja kukkatarhat annetaan kasvaa omalla painollaan, ränsistyen pikku hiljaa kokonaan. Ja kun maisema näyttää surkealta, lisätään nurmikkoa, jota pitää leikata kesällä jatkuvasti… . Siinäpä se. Helppohoitoinen puutarha.

Toimisiko vanha siivousrinki-ajatus puutarhahommissa?

Pohtiessani pihatyöavun ostamisen haasteita, muistui mieleeni 1990-luku. Silloin töissä käyvistä perheenäideistä ja -isistä rohkeimmat liittyivät siivousrinkeihin, koska halusivat helpotusta arjen pyöritykseen. Toiminta antoi moneen perheeseen lisää laatuaikaa muulle tekemiselle, kun kodin perussiivous hoitui apuvoimilla.

Pohdin, toimisiko puutarha-alalla vastaava ryhmäytyminen ja rinkiajattelu. Löytyisikö Seinäjoen talousalueella riittävästi edistyksellisiä ihmisiä, jotka uskaltaisivat lähteä mukaan toimintaan?

Suunnitellaan puutarhasi hoitotarpeet yhdessä

Puutarharinki tarkoittaa  puutarhan haltijoiden muodostamaa ryhmää,  joiden puutarhoissa kasvien perushoito on valtuutettu Kianni Puutarhurille. Hoitoringissä voi olla isompia tai pienempiä pihoja. Hoitotarpeiden rytmi ja toimenpiteiden räätälöinti tehdään pihakohtaisesti. Sinä päätät, mitä haluat.

Yksi hoitorinkiryhmä  muodostetaan noin 5:stä lähekkäin tai kohtuullisen matkan päässä toisistaan sijaitsevasta puutarhasta tai yhdestäkin taloyhtiö-alueesta.

Puutarharinki -jäsenyys varmistaa puutarhallesi pihakasvien säännöllisen ja oikeaan ajankohtaan toteutetun hoidon, kohentaa pihan yleisilmettä ja parantaa asunnon arvoa. Kun joku muu hoitaa hommat, aikasi ei mene enää murehtiessa.

Minä raparperijuurakon jakopuuhissa viime keväänä.

Olen itse tästä ideasta innoissani. Voisin lähteä vaikka heti puutarhakierrokselle. Tältä istumalta. Ellei edelleen olisi lumi maassa ja mullat jäässä.

********

Jäikö jokin mietityttämään? Kysy lisää ryhmän perustamisesta tai jostain muusta puutarhaan liittyvästä!

Minä en nimittäin voi pujahtaa kenenkään puutarhaan kuin jänis, ilman kutsua ja sopimusta. Tarvitsen siihen sinulta luvan ja sinun yhteydenoton minulle päin.

P.S. Pihatyön maksaminen on helppoa, yksinkertaista ja verotuettua

Maksat vain meiltä saamasi laskun. Kianni-yrittäjä hoitaa itse veronsa ja vakuutuksensa. Ja lisäetuna verotus. Ammattilaiselta ostetusta  piha- ja puutarhatyöstä maksetut kulut saa vähentää verotuksessa kotitalousvähennyksenä 👍🏼

Kotisivustolla Puutarhurin työpalvelut on esimerkkihinnasto palveluista.  Esimerkkinä 10 tunnin työaikapakki maksaa vuosimaksuna 400 € ja kuukausikuluna33,33 €/kk. Ja koko ihanuus verotuksessa vähennettävä kotitalouskulu (kotitalousvähennyksen piirissä). Vau!

Toivottavasti kuulen sinusta pian 👋

Kevät herää. Krookukset kukkii!

-Marita

Pssssss…😅
Oletko jo käynyt Facebook-sivuillamme  Kianni Oy  |  Puutarhurin maailma tai Instagramissa?  Niissä julkaisen muutakin kuin infoa blogipostauksista. Käy tykkäämässä ja kirjoita lyhyt viesti kommenttina minulle takaisin päin. Vaikka tästä tarinasta.

Vastaan jokaiseen saamaani kommenttiin takaisin 💚 .