Puutarhahytinää ja ryhmäytymistä

Puutarhahytinää

Enää pieni hetki odottelua ja puutarha vapautuu talviunestaan.

Tässä jutussa kerron tuntemuksiani kevään odotuksesta, pohdin puutarhanhoidon ja suunnitteluavun ostamisen esteitä ja mitä tarkoitan ryhmäytymisellä ja Puutarharingillä. 

Arvaatko mitä olen odottanut viime lokakuusta lähtien eniten, kun sain  puutarha-alan opinnot päätökseen? No tietenkin tulevaa kevättä ja mahdollisuutta tehdä sitä, mihin olen juuri saanut opiskeluilla auktorisoinnin. Antamaan aikaa ja tekemään töitä puutarhasi parhaaksi. Sovitusti – innolla – ammattimaisesti.

Inspiroivaa kirjallisuutta

Talvi on näyttänyt otteensa ja varoittelut puutarhatyön sesonkiluonteisuudesta on nyt omakohtaisesti koettu. Olen hyödyntänyt luppoaikaani erilaisten yritystoiminnan kehittämiseen liittyvien asioiden parissa sekä tietenkin lukemalla puutarhaposteja.  Olen astetta pidemmällä tietotekniikan taidoissani sekä blogin ja muun sometuksen lonkeroissa.

Ja koko ajan on taustalla tykyttänyt odotus keväästä 2018 –  puutarhayrittäjyyteni ensimmäisestä oikeasta toimintakaudesta. Kun nyt pian pääsisi oikeisiin hommiin.

 Mikä estää ostamaan puutarhan hoito- ja suunnitteluapua?
Onko puutarhan hoito pakkopullaa

Talven hiljaisuudessa olen myös pohtinut syitä, miksi apua puutarhan hoitoon ja suunnitteluun vierastetaan.

Ymmärrän toki eteläpohjalaisena, että pohjalainen osaa tehdä kaiken itse.  Myönnän, että todella moni piha-alue on myös hyvin hoidettu ja ilo katsella, mutta…

Mitä tekee ne ihmiset, joilla Se puutarha kuitenkin syystä tai toisesta on vastuullaan, mutta jokin estää ylläpitämään pihan yleisilmettä ja kasvit rehottaa.

Jos tekemisen esteenä on terveydentila, kiire tai uskalluksen puute kokeilla, ratkaisu on helpostikin löydettävissä.

Mutta jos syynä onkin arvostuksenpuute puutarhanhoitoa kohtaan ja pihan uskotaan pärjäävän hoitamattakin, olen jo huolissani.

Ja jos kyse onkin loppupeleissä siitä, että puutarhan hyvinvoinnista vastuussa oleva onkin vain niin nuuka, ettei ammattilaisen tekemästä puutarhanhoidosta malteta maksaa, olen kauhuissani. ( Ja nyt en ajattele nurmikonleikkausta.)

Pari tapausta, jossa puutarha-ammattilaisen palvelut sopivat kuin nenä päähän ja rauhoittaisi tunteita🙂

Joku toinen hoitaa hommat

Taloyhtiöt.  Osa kerros- ja rivitaloihin muuttaneista eivät halua osallistua taloyhtiön ’pakollisiin’ kevät- ja syystöihin. Ei kehtaisi olla paikalla, kun näkee muiden tekevän hommia ja toisaalta ne, jotka tekee hommia, mutisevat siitä, kun kaikki asukkaat ei osallistu.

Omakotipihat. Puutarha on tehty, koska se pitää olla, mutta sen hoitaminen ei ole oma intohimo kenellekään talossa tai sitä ei enää jakseta hoitaa. Tai puutarha on edellisten asukkaiden jäljiltä, eikä sen hoidontarpeista ole hajuakaan. Nurmikko leikataan, mutta aikoinaan rakkaudella istutetut puut, pensaat ja kukkatarhat annetaan kasvaa omalla painollaan, ränsistyen pikku hiljaa kokonaan. Ja kun maisema näyttää surkealta, lisätään nurmikkoa, jota pitää leikata kesällä jatkuvasti… . Siinäpä se. Helppohoitoinen puutarha.

Toimisiko vanha siivousrinki-ajatus puutarhahommissa?

Pohtiessani pihatyöavun ostamisen haasteita, muistui mieleeni 1990-luku. Silloin töissä käyvistä perheenäideistä ja -isistä rohkeimmat liittyivät siivousrinkeihin, koska halusivat helpotusta arjen pyöritykseen. Toiminta antoi moneen perheeseen lisää laatuaikaa muulle tekemiselle, kun kodin perussiivous hoitui apuvoimilla.

Pohdin, toimisiko puutarha-alalla vastaava ryhmäytyminen ja rinkiajattelu. Löytyisikö Seinäjoen talousalueella riittävästi edistyksellisiä ihmisiä, jotka uskaltaisivat lähteä mukaan toimintaan?

Aika näyttää👍.

Suunnitellaan puutarhasi hoitotarpeet yhdessä

Unelmien Puutarharinki olisi puutarhan haltijoiden muodostamaa ryhmä,  joiden puutarhoissa kasvien perushoito olisi ulkoistettu Kianni Oy:lle. Hoitoringissä voisi olla isompia tai pienempiä pihoja ja hoitotarpeiden rytmi ja toimenpiteiden räätälöinti tehtäisiin pihakohtaisesti. Asiakas päättää, mitä palveluja haluaa ottaa pakettiin mukaan.

Yksi hoitorinkiryhmä muodostettaisiin noin 5:stä lähekkäin tai kohtuullisen matkan päässä toisistaan sijaitsevasta puutarhasta tai yhdestäkin taloyhtiö-alueesta.

Ryhmäytymisen etu: Puutarharinki -jäsenyys varmistaisi puutarhalle pihakasvien säännöllisen ja oikeaan ajankohtaan toteutetun hoidon. Pihan yleisilme pysyisi hoidettuna ja kun joku muu hoitaisi puutarhan perushommat, asiakas voi käyttää aikansa muuhun kuin pihahommista murehtimiseen.

Minä raparperijuurakon jakopuuhissa viime keväänä.

Olen itse tästä ideasta innoissani. Voisin lähteä vaikka heti puutarhakierrokselle. Tältä istumalta. Ellei edelleen olisi lumi maassa ja mullat jäässä.

********

Jäitkö miettimään ajatusta? Ota yhteyttä ja kysy lisää ryhmän perustamisen mahdollisuuksista tai jostain muusta puutarhaan liittyvästä! Minä en nimittäin tiedä tulla puutarhaasi ilman kutsua.

 Pihatyön maksaminen on helppoa, suoraviivaista ja verotuettua!

  • Maksat vain meiltä saamasi laskun. Kianni-yrittäjä hoitaa itse veronsa ja vakuutuksensa.
  • Laskulla maksettu piha- ja puutarhatyö on valtaosin verotuksessa vähennettävää kotitalousvähennykseen oikeuttavaa kulua 👍🏼

Kotisivustolla Puutarhurin työpalvelut on esimerkkihinnasto palveluista.  Käy tutustumassa.

Toivottavasti kuulen sinusta pian 👋

Kevät herää. Krookukset kukkii!

-Marita

Pssssss…😅
Oletko jo käynyt Facebook-sivuillamme  Kianni Oy  tai Instagramissa?  Niissä julkaisen muutakin kuin infoa blogipostauksista.