Puutarharinki

Kevään odotusta

Vain muutama viikko ja kuukausi, niin puutarhat odottavat hoitajaansa. Kerron tässä artikkelissani uuden puutarhuri-yrittäjän mietteitä kevään odotuksesta sekä esitän avoimen kutsun liittyä puutarharingin jäseneksi, kehittämään yhdessä uutta ja päästämään itsesi helpommalla.

Saatuani viime lokakuussa puutarha-alan opinnot päätökseen, olin valmistautunut käyttämään vapautuneen aikani siihen, mitä olin juuri opiskellut – tekemään töitä puutarhojen parhaaksi. Luonto oli silloin kuitenkin samaan aikaan vaipumassa talvihorrokseen ja innokas puutarhuri jäi odottamaan seuraavaa kevättä.

Inspiroivaa kirjallisuutta

Talvi on kulunut mukavasti erilaisten tekemisten parissa. Iso osa aikaa on kulunut yritystoiminnan suunnittelussa, tietotekniikan opiskelussa, blogin ja sometuksen parissa sekä alan kirjallisuutta lukemalla. Ja koko ajan on taustalla tykyttänyt odotus keväästä 2018 –  puutarhayrittäjyyteni ensimmäisestä toimintakaudesta. Kun nyt pian pääsisi oikeisiin hommiin.

 Puutarhan hoito- ja suunnittelupalvelujen ostaminen
Onko puutarhan hoito pakkopullaa

Talven hiljaisuudessa olen pohtinut syitä, miksi puutarhan hoito- ja suunnittelupalvelujen ostamista alan ammattilaisilta vierastetaan.

Tiedän, että pohjalainen osaa tehdä kaiken itse ja myönnän, että todella moni piha-alue onkin hyvin hoidettu ja ilo katsella, mutta… Jos vastuulla nyt kumminkin on Se puutarha, jonka hoito ei kiinnosta tai ei tiedä mitä tehdä siellä kasvaville kasveille tai ei terveydentilan tai kiireen takia pysty…

Onko syynä arvostuksenpuute, uskotaanko pihan pärjäävän hoitamattakin vai ovatko ihmiset loppupeleissä kuitenkin vain niin nuukia, ettei ammattilaisen tekemää puutarhanhoitoa malteta ostaa. ( Ja nyt en ajattele nurmikonleikkausta.)

Pari esimerkkiä, joihin puutarha-alan ammattilaisen palvelut sopivat kuin nenä päähän

Joku toinen hoitaa hommat

Taloyhtiöt.  Kun aktiivisimmat ja velvollisuudentuntoisimmat asukkaat järjestävät ’pakollisia’ kökkäpäiviä puutarhojen kevät- ja syystöille,  mutina alkaa, kun vikkelimmille 😉  osuu juuri samalle viikonlopulle  ’pakollisia’ menoja, eivätkä pääse osallistumaan.

Omakotipihat. Puutarha on tehty, koska se pitää olla, mutta sen hoitaminen ei ole oma intohimo tai sitä ei enää jakseta hoitaa. Tai puutarha on edellisten asukkaiden jäljiltä, eikä sen hoidontarpeista ole hajuakaan. Nurmikko leikataan, mutta aikoinaan rakkaudella istutetut puut, pensaat ja kukkatarhat saavat kasvaa omalla painollaan, ränsistyen pikku hiljaa kokonaan. Ja kun maisema näyttää surkealta, lisätään nurmikkoa, jota pitää leikata kesällä jatkuvasti… . Siinäpä se, helppohoitoinen puutarha.

Siivousringistä puutarharinkiin
Kevättöitä puutarhassa

Puutarhuripalveluiden ostamisen varaukselliseen suhtautumiseen syitä pohtiessani muistelin aikaa noin 15-20 vuotta taaksepäin. Silloin töissä käyvistä perheenäideistä tai -isistä rohkeimmat liittyivät siivousrinkeihin, koska halusivat helpotusta arjen pyöritykseen kodinhoidon osalle. Toiminta työllisti useita henkilöitä ja antoi monelle myös kipinän perustaa ihan oikean siivousalan yrityksen elinkeinokseen.

Pohdin, toimisiko puutarha-alalla vastaava rinkiajattelu ja löytyisikö Seinäjoen talousalueella riittävästi edistyksellisiä ihmisiä, jotka uskaltaisivat lähteä mukaan toimintaan?

Mitä tuumaat? Pidä ajatustaukotauko tässä kohtaa.

Kävikö mielessä, että ihan hyvä idea, mutta uskallanko minä, maltanko, kehtaanko.

Olen itse ajatuksesta innoissani ja toimintaan valmis. Voisin lähteä puutarhakierrokselle vaikka heti, tältä istumalta ellei edelleen olisi tammikuu ja lumi vielä maassa ;)…  Siispä nyt on hyvä aika tehdä tämä(kin) suunnitelma valmiiksi :).

Yksin puutarhurina häärätessäni, pystyn muokkaamaan  palvelupaketit puutarhakohtaisesti

Rinkipaketti voi koostua 
  • pensaiden ja puiden hoitoleikkauksista
  • kukkatarhojen siistimisestä
  • istutusten tekemisestä
  • puutarhan uudistamisesta, suunnittelemalla kanssasi jotain uutta
  • koosteena kaikista tai ihan jostain muusta puutarhatyöstä.
  • Sinä päätät mihin toimeen käytän aikani puutarhasi parhaaksi.
Palvelun maksaminen on helppoa ja yksinkertaista

Kianni Oy lähettää laskun, asiakkaana maksat vain laskun ja Kianni-yrittäjä hoitaa yhteiskunnalliset velvoitteet itse ( verot, vakuutukset jne.)

Hoitotöistä saa myös kotitalousvähennystä 👍🏼

Mihin saan puutarhaenergiani kohdistettua

Mutta, koska en voi pujahtaa kenenkään puutarhaan kuin jänis, ilman kutsua ja sopimusta, tarvitsen sinua avukseni.

Yhdessä

Siksi, tässä on nyt minulta sinulle kutsu ilmoittautua Kiannin Puutarhan siivousrinki-ryhmään mukaan.

Ota yhteyttä heti ja olet kehittämässä toimintaa ensimmäisten joukossa.

Kevään krookustarha

Kotisivujemme sivulla Puutarhurin työpalvelut on esimerkkihinnasto palveluista.  Esimerkkinä 400 €:n vuosipaketti sisältää 10 puutarhurin hoitotuntia puutarhallesi vuodessa – kuukausikuluna33,33 €/kk ja vielä kotitalousvähennyksen piirissä. Vau!

 

Toivottavasti kuulen sinusta. Pian.