Puutarhurin talvihoukutuksia

Jännää, kuinka herkästi vihernälkäisen ajatuskulku siirtyy sydäntalvellakin ulkopuutarhaan ja kesää kohti.  

Tämän tietävät myös puutarhalehtien toimittajat. Tammikuun numeroissa, jo etukannestahan sen arvaa, mitä tuleman pitää. Sivustolle on kerätty tuhti paketti kuvia ja tietoa keväällä kylvettävistä kukista, hyötykasveista ja mausteista.

Aika nokkela ja fiksu veto. Onhan talvella, ennen kevään muita kiireitä, loistavaa aikaa tutustua rauhassa uutuuksiin ja suunnitella, mitkä kasvit voisivat sopia omaan pihaan. Vaikka mitään uutta ei välttämättä tarvitsisikaan…

Vihreä kesä
puutarha on tunnetason juttu

Puutarhailuun liittyy valtava määrä tunnetta ja terapeuttisia ominaisuuksia. Ei siis ihme, että jo ajatustasolla toimiva taimien hypistely ja kasvimaailman uutuuksien ihastelu, kutkuttaa.  Puutarhalehtien selailu aiheuttaa (antaa?) samoja endorfiinisia tunteita kuin vaatteiden hypistely kaupassa. Tai mietipä tilannetta, kun liikakilojen pelossa kamppailet itsesi kanssa edessä olevan  suklaalevyn avaamisesta…

Hankintatarpeille ei löydy järkisyitä. Se vain on niin koukuttavaa, kun löytää jotain uutta mielenkiintoista.

Puutarhalehdet 💚

Kasvilistoja selaillessa sisälläni asustava ’Kukkakeiju’ lähetteli viestiä. Meidän puutarhaan EI MAHDU – EIKÄ TARVITA enää yhtään täydennystä. Ahaa, mutta nurmikkoahan voisi jälleen kerran vähän pienentää!  💡🤣

Muistin myös Palavarakkauden, joka on jo pitkään ollut poistolistalla puutarhassamme!  Kaunis ja runsassatoinen kukka, jonka versoja putkahtelee eri puolelta tarhaa, kuin villakoiria poistettavaksi.

 Löysin hyviä perusteluja uusille hankinnoille ja jatkoin tutkimuksiani.😊

KUKKALöytöjä  
Pioniunikko Laurens grape

Pioniunikko ’Lauren ’s Grape’.

Unikot ovat helppoja ja kestäviä puutarhan keskikesän kukkijoita aurinkoiselle paikalle. Se, että siemenet voidaan kylvää suoraan maahan, on itsellesi iso➕.

Lajikkeessa kiehtoi erityisesti väritys. Juhlava ja mystinen purppuranpunainen.


Vihertävänvalkoinen tähtililja

Tähtililja ’Zigadenus elegans’

Liljat ovat myös yksi heikkouksistani. Niitä voi sijoitella mielin määrin aurinkoiselle istutusalueelle, muiden liljojen sekaan. Lajikkeita yhdistää toisiinsa joko lehdet tai kukinnon muoto. Noin 40 cm korkeaksi kasvava tähtililja on suoraan kasvupaikkaansa kylvettävissä oleva lajike eli iso  ➕ minulle.

Tähtililjassa kiehtoo perinteisestä liljasta poikkeava kukinto.  Lehtimättään keskeltä nousevissa varsissa kukkii kesä-heinäkuussa tähtimäiset pienet vihreänvalkoiset kukat. Lehdet ovat pitkät ja kiiltävän vihreät.

RATKAISU

Näistä kahdesta vaihtoehdosta aloin kallistua tähtililjan puoleen.  Unikko on kaunis ja kukan väri jäi mieleen. Mutta se tarvitsee paikan, jossa se saa rauhassa siementää ja levitä. Olisipa paikka, minne voisi perustaa unikkoniityn …


HYÖTYKASVILÖYTÖJÄ 

Lehdestä löytyi myös mukavaa uutta kokeiltavaa keittiöpuutarhaan.

Lakritsi-samettikukka

Lakritsi-samettikukka  

Satavarma lasten suosikki!!! Uusi maustekasvu, jolla on intensiivinen lakritsiaromi houkuttimena. Hauska nimi ja aromiajatus kiehtovat. Tulisikohan tähän samanlainen tunneside kuin curry-yrttiinkin aikoinaan?

Negatiivinen juttu itselleni on siementen esikasvatus. Kylvöaika helmi-huhtikuussa ja itämiseen tarvittava lisävalo ja lämpötila, noin 17 astetta. Siemeniä ei saa peittää mullalla. Vermikuliitti voisi olla tähän apu.

Jos löydän valmiiksi esikasvatetun taimen, poimin ostoskoriini 😁

Lehtipersilja

Sileälehtinen silopersilja

Tutummin lehtipersiljaksi kutsuttua lajiketta voisin kokeilla yrttiruukkuviljelyissäni tavallisen kähärälehtisen persiljan kaverina.

Lehtipersiljalla on sileät lehdet ja se kestää ruuanlaitossa vähemmän lämpöä. Maullisesti sileälehtinen lajike on kähärälehtisiä voimakkaampi ja maukkaampi.

Himalajanjalkalehti

Himalajanjalkalehti

Puolivarjon ja varjon kasvi, voidaan kylvää suoraan maahan. Jess!!! 😲. Kukka on hajuton ja muistuttaa ulkonäöllisesti omenankukkaa.

Kasvi kehittää sormijakoiset lehdet kukinnan jälkeen ja keskikesään mennessä hedelmän. Kananmunan kokoiset hedelmät ovat kypsinä chilinpunaisia ja makeita, raakoina kitkeriä ja myrkyllisiä.

Kasvukorkeus on noin 50-80 cm. On erittäin herkkä talvimärkyydelle. Myrkyllisen takia juuriston käsittelyssä suositellaan käytettävän suojahansikkaita.

Tässä kasvi tosi harrastajalle 👍. Itselleni epäsopiva. Jätän väliin. 


Kiitos lukijani. Jos olet esteetikko, jolle kasvien ulkonäöllä ja väreillä on merkitystä puutarhan tunnelmaan, väriartikkelissani voisi olla sinulle mukavaa luettavaa. Kukkapuutarhan värimaailma.

Puutarhaterveisin, Marita


 

Sivustojen jako kaverille on helppoa FB-merkkiä klikkaamalla 💚

css.php