Puutarhurin talvihoukutuksia

Jännää, kuinka herkästi vihernälkäisen ajatukset siirtyvät sydäntalvellakin ulkopuutarhaan ja kesää kohti.  Itselleni käy aina välillä näin, kun nappaan kahviseurakseni puutarhalehden.

Etukannestahan sen jo arvaa, mitä tuleman pitää. ’Houkutuksia kokeilunhaluisille’. Sivustolle kerätty tuhti paketti kuvia ja tietoa keväällä kylvettävistä kukista, hyötykasveista ja mausteista, osuu.

Aika nokkela veto laittaa tällainen juttu aina tammikuun numeroon. Onhan pitkässä kuukaudessa, ennen kevään muita kiireitä, loistavaa aikaa tutustua rauhassa uutuuksiin ja miettiä, mitkä kasvit voisivat sopia omaan pihaan. Vaikka mitään uutta ei välttämättä tarvitsisikaan…

Vihreä kesä
puutarha on tunnetason juttu

Puutarhailuun liittyy valtava määrä tunnetta ja terapeuttisia ominaisuuksia. Ei siis ole ihme, että jo ajatustasolla toimiva taimien hypistely ja kasvimaailman uutuuksien ihastelu paperilla, kutkuttaa.  Kukkien kanssa toiminta aiheuttaa (antaa?) samoja endorfiinisia tunteita kuin vaatteiden hypistely kaupassa – ainakin naisilla. Tai mietipä tunnetta, kun ei kehtaa syödä koko suklaalevyä, vaikka mieli tekisi.

Hankintatarpeille ei löydy järkisyitä. Se vain on niin koukuttavaa, kun löytää jotain uutta mielenkiintoista seurattavaa puutarhaan. Ja kaiketi siinä on myös oma viehätyksensä, kun yrittää peitellä himojaan ja tehdä salahankintoja. Samalla taktiikalla kuin olen huomannut joidenkin varustelevan autotallejaan 😉.

Puutarhalehdet 💚

Kasvilistoja selaillessa tunsin, kun jokin sisälläni asustava ’Kukkakeiju’ lähetteli viestiä. Meidän puutarhaan EI MAHDU – EIKÄ TARVITA enää yhtään täydennystä. Ahaa, mutta nurmikkoahan voisi jälleen kerran vähän pienentää!  💡🤣

Olin laittamassa lehden jo sivuunkin, kunnes muistin viimesyksyisen päätökseni. Palavarakkaus!  Lupasin itselleni, että pian lähtee…. Kaunis ja runsassatoinen kukka, jonka versoja putkahtelee eri puolelta tarhaa, kuin villakoiria poiskiskottavaksi.

Olin tyytyväinen. Löysin hyvän perustelun uusille hankinnoille ja jatkoin tutkimuksiani.😊

KUKKALöytöjä  
Pioniunikko Laurens grape

Pioniunikko ’Lauren ’s Grape’.

Unikot ovat helppoja ja kestäviä puutarhan keskikesän kukkijoita. Se, että siemenet voidaan kylvää suoraan maahan, on itsellesi iso➕.

Lajikkeessa kiehtoi erityisesti väri – juhlava ja mystinen purppuranpunainen.


Vihertävänvalkoinen tähtililja

Tähtililja ’Zigadenus elegans’

Liljat ovat yksi heikkouksistani ja niitä voi sijoitella mielin määrin aurinkoiselle istutusalueelle, muiden liljojen sekaan. Liljoja yhdistää toisiinsa joko lehdet tai kukinnon muoto. Noin 40 cm korkeaksi kasvava tähtililja on myös suoraan kasvupaikkaansa kylvettävissä oleva lajike eli iso  ➕ sille.

Tähtililjassa kiehtoo perinteisestä liljasta poikkeava kukinto.  Lehtimättään keskeltä nousevissa varsissa kukkii kesä-heinäkuussa tähtimäiset pienet vihreänvalkoiset kukat. Lehdet ovat pitkät ja kiiltävän vihreät.

RATKAISU

Näistä kahdesta vaihtoehdosta tähtililja saattaisi toimia omiin suunnitelmiini paremmin.  Unikko on kaunis ja lajikkeen kukan väri jäi mieleen. Mutta se tarvitsee paikan, jossa sillä on mahdollisuus siementää rauhassa. Kun se sitä kumminkin tekee, ihan kuin punainen Palavarakkaus.  Olisipa paikka, minne voisi perustaa unikkoniityn …


HYÖTYKASVILÖYTÖJÄ 

Kukkien lisäksi lehdestä löytyi myös mukavaa uutta kokeiltavaa keittiöpuutarhaan.

Lakritsi-samettikukka

Lakritsi-samettikukka  

Satavarma lasten suosikki!!! Uusi maustekasvu, jolla intensiivinen lakritsiaromi houkuttimena. Hauska nimi ja aromiajatus kiehtovat aikuistakin. Tulisikohan tähän samanlainen tunneside kuin curry-yrttiinkin on tullut?

Negatiivinen juttu on siementen esikasvatus. Kylvöaika helmi-huhtikuussa ja siemenet tarvitsevat itääkseen valoa ja lämpöä noin 17 astetta. Niitä ei peitetä mullalla, vaan vermikuliitillä. Esikasvatus helmi-huhtikuussa.

Jos löydän valmiiksi esikasvatetun taimen, poimin ostoskoriini 😁

Lehtipersilja

Sileälehtinen silopersilja

Tutummin lehtipersiljaksi kutsuttua lajiketta voisin kokeilla yrttiruukkuviljelyissäni tavallisen kähärälehtisen persiljan kaverina.

Lehtipersiljalla on sileät lehdet ja kestää vähemmän lämmitystä, mutta on maullisesti kähärälehtisiä voimakkaampia ja maukkaampia.

Himalajanjalkalehti

Himalajanjalkalehti

Puolivarjon ja varjon kasvi, voidaan kylvää suoraan maahan. Jess!!!, mutta voi, se on ikävästi myrkyllinen 😲. Kukka on hajuton ja muistuttaa ulkonäöllisesti omenankukkaa.

Kasvi kehittää sormijakoiset lehdet kukinnan jälkeen ja keskikesään mennessä hedelmän. Kananmunan kokoiset hedelmät ovat kypsinä chilinpunaisia ja makeita, raakoina kitkeriä ja myrkyllisiä.

Kasvukorkeus on noin 50-80 cm. On erittäin herkkä talvimärkyydelle. Myrkyllisen takia juuriston käsittelyssä suositellaan käytettävän suojahansikkaita.

Tässä kasvi tosi harrastajalle 👍. Itse jätän väliin. 


Kiitos lukijani. Oletko esteetikko, jolle kasvien ulkonäöllä ja väreillä on merkitystä puutarhan tunnelmaan? Lukaise siinä tapauksessa myös artikkeli Kukkapuutarhan värimaailma.

Puutarhaterveisin, Marita


 

Jaa artikkeli ystävillesi ! Sharing is caring 💚