Puutarhurin talvihoukutuksia

Puutarhavarustelu on ympärivuotista puuhaa

On se jämerää, kuinka herkästi vihreän nälkää sairastavan ajatukset siirtyvät sydäntalvellakin ulkopuutarhaan ja kesää kohti.  Itselleni näin kävi viimeksi tänään, kun nappasin kahviseurakseni puutarhalehden, jonka etukannessa luki ’Houkutuksia kokeilunhaluisille’.

Sivustolle kerätty tuhti paketti kuvia ja tietoa keväällä kylvettävistä kukista, hyötykasveista ja mausteista iski niinsanotusti suoraan suoneen.

Aika nokkela veto laittaa tällainen juttu tammikuun numeroon. Onhan nyt – ennen kevään muita kiireitä – loistava aika tutustua rauhassa uutuuksiin ja miettiä mitkä kasvit voisivat sopia omaan pihaan, vaikka mitään uutta ei välttämättä tarvitsisikaan…

Puutarhailu on tunnetason juttu

Puutarhailuun liittyy valtava määrä tunnetta ja terapeuttisia ominaisuuksia. Ei siis ole ihme, että jo ajatustasolla toimiva taimien hypistely ja kasvimaailman uutuuksien ihastelu kutkuttavat mieliä. Tila herättää samoja endorfiinisia tunteita kuin vaatteiden hypistely kaupassa – ainakin naisilla.

Hankintatarpeille ei löydy järkisyitä. Se vain on niin nautinnollista löytää jotain uutta hoidettavaa puutarhaan. Ja kaiketi siinä on myös oma viehätyksensä, kun yrittää saada istutettua kasviaarteet muun kasvillisuuden sekaan. Vähän salaa. Samalla taktiikalla kuin jotkut varustelevat autotallejaan 😉.

Kasvilistoja selaillessani tunsin, kun jokin sisälläni asuva naputteli viestiä. Meidän puutarhaan ei mahdu enää yhtään täydennystä ellen koske taas kerran nurmikkoon!!!!

Meinasin jo laittaa lehdenkin sivuun, kunnes muistin viimesyksyisen päätökseni – Palavarakkaus. Lupasin itselleni, että poistan sen tarhasta keväällä kokonaan. Kaunis ja runsassatoinen kukka, jonka versoja pukkaa pitkin kesää eri puolelta tarhaa poiskiskottavaksi.  Tai ainakin aion siirtää sen emokasvin jonnekin toiseen paikkaan, jossa leviäminen ei niin haittaa.

Alkoi tunteiden ja järjen kamppailu. Ja onneksi… tunne voitti 😊. Annoin itselleni luvan jatkaa perennatutkimuksia ja etsiä Palavarakkauden tilalle jotain uutta.

Löytöjä tuleville istutuspuuhille 
Pioniunikko Lauren’s grape

Pioniunikko ’Lauren ’s Grape’. Unikot ovat helppoja ja kestäviä puutarhan keskikesän kukkijoita, jonka siemenet voidaan kylvää suoraan maahan. Tässä lajikkeessa kiehtoi erityisesti syvä purppuranpunainen väritys.

Vhertävänvalkoinen tähtililja

Tähtililja ’Zigadenus elegans’. Liljat ovat yksi heikkouteni, vaikka ovatkin kasveina myrkyllisiä. Tämä suoraan kasvupaikkaansa kylvettävissä oleva lajike täydentäisi aurinkoisen istutusalueen liljastoa erilaisella kukinnallaan ja sopisi 30-50 senttisenä korkeutensakin puolesta alueelle. Lehtimättään keskeltä nousevissa varsissa kukkii kesä-heinäkuussa tähtimäiset pienet vihertävänvalkoiset kukinnot ja lehdet ovat pitkät ja kiiltävänvihreät.

Näistä kahdesta tähtililja taitaa vetää pidemmän korren. Unikon jätän muistiin myöhempää käyttöä varten ja paikkaan, jossa se saa rauhassa siementää ja levitä vaikkapa niityksi.

Kukkien lisäksi  selailin uutta sopivaa myös keittiöpuutarhan parveke-/ruukkuviljelyyn. Löysin mielenkiintoisen

Lakritsi-samettikukka

Lakritsi-samettikukan, jonka kerrotaan olevan lasten suosikki, intensiivisen lakritsiaromin takia. Saisikohan tästä samanlaisen mauste- ja koristekasvipaketin kuin viime kesäinen tuttavuuteni, curry-yrttikin oli.   Esikasvatus helmi-huhtikuussa.

Lehtipersilja

sekä Sileälehtisen Silopersiljan. Tätä myös lehtipersiljaksi kutsuttua lajiketta voisin kokeilla yrttiruukkuviljelyissäni tavallisen kähärälehtisen persiljan kaverina. Lehtipersiljan sileät lehdet ovat maullisesti kähärälehtistä voimakkaampia ja maukkaampia.

Hyötytarhan täydennykseksi bongasin lisäksi puolivarjon ja varjon kasviksi luokitellun mutta ikävästi myrkyllisen Himalajanjalkalehden.

Himalajanjalkalehti
  • Kukinto muistuttaa omenankukkaa ja on hajuton
  • Kukinnan jälkeen varsiin ilmestyvät lehdet ovat muodoltaan sormijakoiset.
  • Keskikesään mennessä kehittyvät kananmunan kokoiset hedelmät  ovat kypsinä  chilinpunaisia ja makeita, raakoina kitkeriä ja myrkyllisiä.
  • Kasvukorkeus on noin 50-80 cm, suoraan maahan kylvettävä.
  • On erittäin herkkä talvimärkyydelle.
  • Myrkyllisen takia juuriston käsittelyssä suositellaan käytettävän suojahansikkaita.

Tässä kasvi tosi harrastajalle 👍. 

Seuraavan postauksessa käy läpi pihan suunnittelussa huomioitavia asioita ja suunnittelutermistöä.

Hyvää päivänjatkoa Sinulle !

-Marita

Palavarakkaus rengastettu

P.S. Niin ja jos sinua kiinnostaa Palavarakkauden alut ensi keväänä ja asut Seinäjoen suunnalla, ota yhteyttä. Saat ilmaisia alkuja.