Puutarhurin talvihoukutuksia

 

Vihreä puutarha mielessä talvellakin

Jännää, kuinka herkästi vihernälkäisen ajatukset siirtyvät sydäntalvellakin ulkopuutarhaan ja kesää kohti.  Itselleni kävi näin viimeksi tänään, kun nappasin kahviseurakseni tuoreen puutarhalehden.

Etukannestahan sen jo arvasi, mitä tuleman pitää. ’Houkutuksia kokeilunhaluisille’. Sivustolle kerätty tuhti paketti kuvia ja tietoa keväällä kylvettävistä kukista, hyötykasveista ja mausteista osui kesää odottavan tunteissa aika arkaan paikkaan.

Aika nokkela veto laittaa tällainen juttu tammikuun numeroon. Onhan nyt – ennen kevään muita kiireitä – loistava aika tutustua rauhassa uutuuksiin ja miettiä mitkä kasvit voisivat sopia omaan pihaan. Vaikka mitään uutta ei välttämättä tarvitsisikaan…

Kukkapuutarha on tunnetason juttu

Puutarhailuun liittyy valtava määrä tunnetta ja terapeuttisia ominaisuuksia. Ei siis ole ihme, että jo ajatustasolla toimiva taimien hypistely ja kasvimaailman uutuuksien ihastelu kutkuttaa.  Kukkien kanssa toiminta aiheuttaa (antaa?) samoja endorfiinisia tunteita kuin vaatteiden hypistely kaupassa – ainakin naisilla. Tai mietipä tunnetta, kun ei kehtaa syödä koko suklaalevyä, vaikka mieli tekisi.

Hankintatarpeille ei löydy järkisyitä. Se vain on niin nautinnollista, kun löytää jotain uutta mielenkiintoista seurattavaa puutarhaan. Ja kaiketi siinä on myös oma viehätyksensä, kun yrittää peitellä himojaan ja tehdä salahankintoja. Samalla taktiikalla kuin olen huomannut joidenkin varustelevan autotallejaan 😉.

Kasvilistoja selaillessani tunsin, kun jokin sisälläni leijaileva ’Kukkakeiju’ yritti lähettää viestiä. Meidän puutarhaan EI MAHDU – EIKÄ TARVITA enää yhtään täydennystä, ellei nurmikkoa jälleen kerran vähän pienennetä!  💡🤣

Olin laittamassa lehdenkin jo sivuun, kun muistin viimesyksyisen päätökseni. Palavarakkaus!  Lupasin itselleni, että pian lähtee…. Kaunis ja runsassatoinen kukka, jonka versoja putkahteleeeri puolelta tarhaa poiskiskottavaksi.

Olin tyytyväinen. Löysin hyvän perustelun uusille hankinnoille 😊 ja jatkoin perennatutkimuksiani.

Löytöjä tuleviin hankintoihin 
Pioniunikko Lauren’s grape

Pioniunikko ’Lauren ’s Grape’. Unikot ovat helppoja ja kestäviä puutarhan keskikesän kukkijoita. Siemenet voidaan kylvää suoraan maahan.

Lajikkeessa kiehtoi erityisesti syvä purppuranpunainen väri.


Vihertävänvalkoinen tähtililja

Liljat ovat yksi heikkouksistani. Tähtililja ’Zigadenus elegans’ on myös suoraan kasvupaikkaansa kylvettävissä oleva lajike. Sopii aurinkoiselle istutusalueelle muiden liljojen seuraksi. Korkeutta 30-50  cm.

Lajissa kiehtoo perinteisestä liljasta vähän poikkeava kukinto.  Lehtimättään keskeltä nousevissa varsissa kukkii kesä-heinäkuussa tähtimäiset pienet vihertävänvalkoiset kukat. Lehdet ovat pitkät ja kiiltävänvihreät.


Näistä kahdesta vaihtoehdosta tähtililja saattaisi toimia omiin suunnitelmiini paremmin.  Unikko on kaunis ja lajikkeen kukan väri jäi mieleen. Mutta unikko tarvitsee paikan, jossa se saa rauhassa siementää, kun se sitä kumminkin tekee – ihan kuin punainen Palavarakkaus.  Olisipa paikka, minne voisi perustaa unikkoniityn …


Kukkien lisäksi  lehdestä löytyi sopivaa myös keittiöpuutarhaan.

Lakritsi-samettikukka

Lakritsi-samettikukka.  Kerrotaan olevan lasten suosikki, intensiivisen lakritsiaromin takia.  Hauska nimi ja aromiajatus kiehtovat aikuistakin. Saisikohan tästä samanlaisen mauste- ja koristekasvipaketin kuin viime kesäinen tuttavuuteni, curry-yrttikin oli.  Esikasvatus helmi-huhtikuussa.

Jos löydän valmiina taimena, poimin ostoskoriini 😁

 

Lehtipersilja

Sileälehtisen silopersiljan. Tutummin lehtipersiljaksi kutsuttua lajiketta voisin kokeilla yrttiruukkuviljelyissäni tavallisen kähärälehtisen persiljan kaverina. Lehtipersiljan sileät lehdet ovat maullisesti kähärälehtistä voimakkaampia ja maukkaampia.

 

Himalajanjalkalehti

Himalajanjalkalehti. Puolivarjon ja varjon kasvi, voidaan kylvää suoraan maahan. Jess!!!, mutta voi, se on ikävästi myrkyllinen 😲. Hajuton kukinto muistuttaa omenankukkaa. Kasvi kehittää sormijakoiset lehdet kukinnan jälkeen ja keskikesään mennessä hedelmän. Kananmunan kokoiset hedelmät  ovat kypsinä  chilinpunaisia ja makeita, raakoina kitkeriä ja myrkyllisiä.

Kasvukorkeus on noin 50-80 cm. On erittäin herkkä talvimärkyydelle. Myrkyllisen takia juuriston käsittelyssä suositellaan käytettävän suojahansikkaita.

Tässä kasvi tosi harrastajalle 👍. Itse jätän väliin. 


Kiitos lukijani. Oletko sinäkin esteetikko, jolle kasvien ulkonäkökin saa oman arvionsa? Jos sinua kiinnostaa tutustua, miten voit vaikuttaa puutarhan tunnelmaan väreillä, käy tutustumassa aiheesta kirjoittamaani juttuun täältä.

Puutarhaterveisin, Marita

Tilannepäivitys 1/2019 💖. Palavarakkaus on edelleen paikoillaan. Se sopii paikkaansa niin hyvin ja viihtyykin vielä, ettei siirto muualle ole onnistunut.


 

Piditkö sisällöstä? KIITOS, kun jaat lukemaasi eteenpäin. Sharing is caring 💚 -Marita