Haravan varressa – vaahteranlehtien keskellä!

Syksyn lehtien pudotessa maahan, peittämään nurmikot ja kasvualustat, moni haravan varteen tarttuja pohtii mielessään haravoinnin tarpeellisuutta.                                                                                                                         

Tässä artikkelissa pohdintaa aiheesta sekä 5 seikkaa haravoinnin tarpeellisuudesta, eduista ja tarpeettomuudesta. 

Nurmikkoa näkyvissä

Mutta ennen info-osuutta, kerron mitenkä yksi iltapäiväni meni haravan varressa 🏡.

Olisikohan tämän viikkoinen haravointi syksyn viimeinen? Ainakin valitsin enimmäkseen vaahteranlehdillä täyttyneen nurmikon haravoinnille onnekkaasti yhden syksyn tuulisimmista päivistä.

Haravointiaikani oli rajallinen. Homma piti hoitaa reippaasti, joten kuumakin taas tuli. Pääkopan laskukone raksutti kottikärrykuormissa lukua 50, kun lopetin laskemisen. Jatkoin haravointia. Onhan tammen, syreenien ja pihlajien lehdistä syntyvä paksu lehtimatto huono juttu talvinurmikolle.

Koivujen vähäiset lehdet jätin maahan, sinne tänne – nurmikon lannoitteeksi.  Kokonaisuutena värkkäilin alueella noin 2½ tuntia ja noin 8 neliön kompostilaari oli piripinnassa – ja vähän ylikin.

Lehtikuorma

Näin jälkikäteen muisteltuna, päivä oli tosi mukava ja puuhastelu tuulessa sopivan piristävää. Eikä tuulikaan ollut lopulta haittana, kun puutarhasta löytyi tuulen kanssa sopiva suunta. Lehdet lentelivät lähes oma-aloitteisesti kohti loppusijoituspaikkaansa. Kompostissa saavat rauhassa muokkautua uudeksi mullaksi tulevien vuosien tarpeisiin.

PITÄÄKÖ LEHDET HARAVOIDA SYKSYLLÄ?

Lähtökohtaisesti haravointi kuuluu puutarhan syksyisiin perustöihin. Haravointi parantaa juuriston ilmankiertoa, kun pintamaata vähän ’kruopsuttaa’ ja samalla saat itse sopivaa hyötyliikuntaa haravanvarressa huhkiessasi.

Mutta siis… varsinaisesti lehtien haravoinnin tarpeellisuus riippuu maahan putoavien lehtien paksuudesta ja laadusta sekä lehtimassan määrästä. Esimerkiksi tammen ja vaahteran isot ja paksut lehdet muodostavat herkästi paksun lehtipeitteen, jonka alla nurmikko altistuu taudeille ja tuholaisille. Lisäksi tiivis lehtipeitto haittaa juuriston ilmansaantia ja nurmikon talvenkesto heikkenee.

>>>>>>>Haravoi nurmikolta ainakin isommat lehdet pois.

Jos tapanasi on kalkita nurmikot ja istutukset syksyisin, lehtien haravointi niiltä paikoilta ennen levitystä on perusteltua. Lehdet tarvitsevat happamuutta lahotakseen ja sekä kalkitus että tuhka vaikuttavat maan pH-tasoon päinvastaisesti. Jos heittelet kalkin lehtien päälle, kasvimassasta tulee liian emäksinen lahottajabakteereille.

>>>>>>>Maata voi kalkita vielä räpäskäsateilla, ensilumien edellä.

Jos puutarhassasi on pienilehtisiä pensaita ja puita, joiden lehdet eivät peitä nurmikkoa tasaisena ja umpinaisena katteena, voit jättää haravoinnin vähemmälle. Syksyn viimeiset nurmikonleikkuut silppuavat vähäiset lehdet mukavasti nurmikolle ja pienet lehdet voi jättää istutusalueille luonnon omaksi maanparannusaineeksi silppuamattakin.  Lehdet luovuttavat nurmikolle ravinteita ja parantavat kasvualustan rakennetta lisäämällä orgaanisena aineena, maan pieneliötoimintaa.

>>>>>> Älä turhaan haravoi pienilehtisten pensaiden ja puiden lehtiä pois juuristoalueelta, vaan anna niiden hoitaa kasvualustaa luonnonmukaisesti.

Haravointijäte on loistava maanparannusaine kasvimaalle sekä puu- ja pensasistutuksille. Jos pihassasi on tilaa kompostille, perusta sellainen ja hyödynnä haravointijäte oman pihan eduksi.  Lehtiä voi käyttää myös arempien kasvien juuristoalueen suojana.

>>> Syksyllä kasvien suojaksi levittämäsi lehdet muuttuvat talvella, lumen alla lehtimatoiksi. Kastele kasvien juuristoa keväällä, niin lehtimattojen maatuminen tehostuu, maa sulaa helpommin ja kasvuun lähtö nopeutuu.

Paksu kerros lehtiä tekee kulkureiteistä liukkaita ja kaatumisriski lisääntyy. Ränneihin, rännikaivoihin ja kiveyksille lentäessään, lehtien maatumisesta syntyvä eloperäinen aines on hyvää maaperää rikkaruohoille. 

>>>>>> Harjaa, haravoi tai puhalla käytävät siisteiksi ja puhdista rännikourut haravoinnin lomassa puhtaiksi.

Kiitos lukijani ajastasi. Toivottavasti artikkeli oli hyödyllinen.

Reippaillaan ja nautitaan syksyistä!

-Marita 💚

P.S. Saatko rakkoja haravan varresta? Laita seuraavalla kerralla kahdet hansikkaat päällekkäin, niin ei tule rakkoja. Puuvillaiset ’ihokkaat’ työhansikkaiden sisällä, suojaavat kätesi tehokkaasti. Kokeile ihmeessä 👌

Käytön jäljiltä

Artikkeli päivitetty 28.2.2019.

Klikkaa painiketta ja jaa artikkeli myös kaverille 💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *