Talvikauden sesonkiherkku – Persimoni

Persimon Japanissa

KAAMOSKAUDEN kultainen sesonkiherkku

Tämä on tarina lämpimien maiden hyötypuutarhoissa kasvavasta, Eebenpuun sukuun kuuluvan lehtipuun hedelmästä – Persimonista.  Miedosti makea, hieman luumun, tomaatin ja omenan sekoitusta maultaan muistuttava hedelmä on nykyisin yleisesti syys- ja talvikaudella kaupoissa myynnissä ja hinnaltaankin edullinen. 

Espanjalainen Persimoni
4 FAKTAA PERSIMONEISTA

1️⃣Persimoni on marjakasvi – ei hedelmä. Aivan kuten punainen räjähtävä granaattiomenakin.  Sekin on oikeasti marjakasvi eikä hedelmä.

2️⃣Persimoni, Kaki  ja Sharon tarkoittavat saman hedelmän eri lajikkeita. Kaki ja Sharon ovat Persimonista jatkojalostettuja lajikkeita.

3️⃣Suomessa vielä vasta vähän aikaa tarjolla ollutta Persimonia on tarinoiden mukaan viljelty Kiinassa jo 1300-luvulla. Kiinan lisäksi hedelmää tuotetaan ainakin Japanissa, Uudessa-Seelannissa, Israelissa ja Espanjassa.

4️⃣Hedelmän satokausi alkaa lokakuussa ja kestää  maaliskuulle saakka.

PARI TOTUUTTA HEDELMÄSTÄ JA LAJIKE-EROJA

  1️⃣Hedelmän kuori ja ulkonäkö

  • PERSIMONI on lajikkeista suurikokoisin, KAKI maultaan vetisin.
  • Jokainen lajike on ohutkuorinen ja pinnaltaan sileä.
  • Kuori on raakana keltainen ja muuttuu kypsyessään punertavaksi.
  • Hedelmän kuoreen ilmestyvät ruskeat pilkut ovat kypsymisen merkki, ei huonon hedelmän – vaikka hieman ikävilta ja epämääräisiltä näyttävätkin.

2️⃣Sopiva syöntikypsyys 

  • Kakin ja Persimonin hedelmänliha on raakana kovaa ja lajikkeiden sisältämät parkkihappo ja tanniini aiheuttavat niille kitkerän maun.
    • Kitkeryys häviää lihan kypsyessä, jolloin maku muuttuu makeaksi ja hapottomaksi.
  • KAKI ja PERSIMON kannattaa syödä ainoastaan kypsänä, jolloin hedelmänliha on koostumukseltaan kauniin kuulakas.
  • SHARON on tiivislihainen, siemenetön ja siltä puuttuu parkkihappo. Lajike soveltuu syötäväksi muita raaempana, jopa suoraan jääkaappista.
4 VINKKIÄ RUUANLAITTOON

1️⃣Kokeile pelkkänä soseena. Sopii lisukkeena  makeisiin ruokiin.

2️⃣Kokeile soseena pääruokaan sopivilla lisämausteilla maustettuna. Sopii suolaisten ruokien kastikkeeksi sekä lihan ja kalan seuraksi. Reseptivaihtoehtoja löytyy jopa sosekeitoista.

3️⃣Älä heitä ylikypsää hedelmää pois. Hedelmä on silloin todella makea ja sopii soseutettuna leivonnaisten täytteeksi, jälkiruokien seuraksi tai vaikkapa vispipuuron raaka-aineeksi tai smootien sekaan. Ylikypsänä ja ylimakeana voi sokerin käytön jättää vähemmälle.

4️⃣Lohko kovempana käyttöön soveltuvasta Sharon-lajikeesta paloja viher- ja hedelmäsalaateihin ja juustolautaselle parmankinkun ja melonin seuraksi.

4 VINKKIÄ KÄSITTELYSTÄ JA SÄILYTYSESTÄ

1️⃣Hedelmän kuori irtoaa helposti uopttamalla se hetkeksi kuumaan veteen. Hedelmän voi kuoria myös hedelmäveitsellä.
Kypsän hedelmän tunnistaa vihreää kantaa nyppäällä. Irtoaa helposti siitä napakasti nyppäämällä.

2️⃣Ostohetkellä vähän raaka hedelmä kypsyy huoneilmassa muutamassa päivässä käyttökypsäksi.

3️⃣Hedelmä on herkkä kypsymistä ja vanhenemistä vauhdittaville etyleenikaasuille, joten kypsyminen vauhdittuu entisestään, kun laittaa hedelmät huoneilmassa muovipussiin, jonne on sujautettu mukaan etyleenirikas banaani, omena, persikka tai tomaatti.  Toimii hyvässä ja pahassa 😉

4️⃣Jos haluaa hidastaa kypsymistä, kannattaa hedelmät säilyttää jääkaapissa ja siellä lajikkeittain, suljetussa rasiassa tai pussissa. Viileässä, noin +1-+5 ºC lämpötilassa,  hedelmät säilyvät 1-2 viikkoa hyvinkin käyttökelpoisina.

7  POSITIIVISTA TERVEYSVAIKUTUSTA
Lähde: Satokausikalenteri.

1️⃣Sisältää runsaasti A-vitamiinin esiastetta, betakaroteenia sekä magnesiumia, kaliumia, rautaa ja mangaania.

2️⃣Hedelmälihan kuitumäärä on appelsiinin kanssa samaa tasoa.

3️⃣Karotenoidit ehkäisevät kehon hapettumista.

4️⃣Mangnesiumia tarvitaan mm. hermolihasimpulssien syntymiseen

5️⃣Kalium vaikuttaa verenpaineen säätelyyn ja lihasten toimintaan

6️⃣Rautaa tarvitaan mm. veressä tapahtuvaan hapenkuljetukseen

7️⃣ Mangaanilla on tärkeä rooli aivojen, lihasten ja hermojen toiminnassa.

8️⃣Hedelmien syönnin uskotaan vähentävän verenkiertoelimistöön liittyvien sydänkohtausten määrää ja helpottavan närästystä.

Persimoni ja Kaki syödään kypsänä. Raaka hedelmä on mauton. Sharon on käyttökelpoinen myös raaempana ja jääkaappikylmänä.
Maukkaita herkkuhetkiä !

t. Marita