Talvikauden herkku – Persimoni


Tämä Makuja maailmalta -tarina kertoo lämpimien maiden hyötypuutarhoissa kasvavasta, Eebenpuun sukuun kuuluvan lehtipuun hedelmästä – Persimonista. 

Persikan näköinen kaamosajan herkku, Persimoni on maultaan miedosti makea, hieman luumun, tomaatin ja omenan sekoitusta muistuttava hedelmä.  Sydäntalven kullankeltainen sesonkiherkku on nykyisin yleisesti kaupoissa myynnissä ja hinnaltaankin sopivan edullinen. 

Espanjalainen Persimoni

4 FAKTAA PERSIMONEISTA

1️. Persimoni on marjakasvi – ei hedelmä. Aivan kuten punainen räjähtävä granaattiomenakin, joka on myös oikeasti marjakasvi eikä hedelmä.

2️. Persimoni, Kaki ja Sharon tarkoittavat saman hedelmän eri lajikkeita. Kaki ja Sharon ovat Persimonista jatkojalostettuja lajikkeita.

3️. Suomessa vielä vasta vähän aikaa tarjolla ollutta Persimonia on tarinoiden mukaan viljelty Kiinassa jo 1300-luvulla. Kiinan lisäksi hedelmää tuotetaan ainakin Japanissa, Uudessa-Seelannissa, Israelissa ja Espanjassa.

4️. Hedelmän satokausi alkaa lokakuussa ja kestää maaliskuulle saakka.

TIETOA HEDELMÄSTÄ JA LAJIKKEIDEN EROISTA

Hedelmän kuori ja ulkonäkö

PERSIMONI on lajikkeista suurikokoisin ja KAKI maultaan vetisin.

Jokainen lajike on ohutkuorinen ja pinnaltaan sileä.

Kuori on raakana keltainen ja muuttuu kypsyessään punertavaksi.

Hedelmän kuoreen ilmestyvät ruskeat pilkut ovat kypsymisen merkki, ei huonon hedelmän – vaikka hieman ikäviltä ja epämääräisiltä näyttävätkin.

Sopiva syöntikypsyys 

KAKI ja PERSIMON kannattaa syödä ainoastaan kypsänä, jolloin hedelmänliha on koostumukseltaan kauniin kuulakas.

Kakin ja Persimonin hedelmänliha on raakana kovaa ja lajikkeiden sisältämät parkkihappo ja tanniini aiheuttavat niille kitkerän maun.

Kitkeryys häviää lihan kypsyessä, jolloin maku muuttuu makeaksi ja hapottomaksi.

SHARON on tiivislihainen, siemenetön ja siltä puuttuu parkkihappo.

Lajike soveltuu syötäväksi muita raaempana, jopa suoraan jääkaappista.

4 VINKKIÄ hedelmän käyttöön 

1️. Kokeile pelkkänä soseena. Sopii lisukkeena makeisiin ruokiin.

2️. Kokeile soseena pääruokaan sopivilla lisämausteilla maustettuna. Sopii suolaisten ruokien kastikkeeksi sekä lihan ja kalan seuraksi. Reseptivaihtoehtoja löytyy jopa sosekeitoista.

3️. Älä heitä ylikypsää hedelmää pois. Hedelmä on silloin todella makea ja sopii soseutettuna leivonnaisten täytteeksi, jälkiruokien seuraksi tai vaikkapa vispipuuron raaka-aineeksi tai smoothien sekaan. Ylikypsänä ja ylimakeana voi sokerin käytön jättää vähemmälle.

4️. Lohko kovempana käyttöön soveltuvasta Sharon-lajikkeesta paloja viher- ja hedelmäsalaatteihin ja juustolautaselle parmankinkun ja melonin seuraksi.

4 VINKKIÄ käsittelystä ja säilytyksestä

1️. Hedelmän voi kuoria hedelmäveitsellä, mutta se irtoaa helposti myös upottamalla koko hedelmä hetkeksi kuumaan veteen.
Kypsän hedelmän tunnistaa vihreää kantaa nopeasti nyppäämällä. Kantaa irtoaa silloin helposti.

2️. Ostohetkellä vähän raaka hedelmä kypsyy käyttökypsäksi huoneilmassa muutamassa päivässä.

3️. Hedelmä on herkkä kypsymistä ja vanhenemista vauhdittaville etyleenikaasuille. Kypsyminen vauhdittuu, kun laittaa hedelmät huoneilmassa muovipussiin ja sujauttaa mukaan etyleenirikkaan banaanin, omenan, persikan tai tomaatin.  Toimii hyvässä ja pahassa. 😁

4️. Jos kypsymistä on syytä hidastaa, hedelmä kannattaa säilyttää jääkaapissa ja siellä omassa suljetussa rasiassa tai pussissa. Noin +1-+5 ºC viileydessä, hedelmät säilyvät 1-2 viikkoa hyvinkin käyttökelpoisina.

POSITIIVISIA TERVEYSVAIKUTUKSIA

Sisältää runsaasti A-vitamiinin esiastetta, betakaroteenia sekä magnesiumia, kaliumia, rautaa ja mangaania.

  • Karotenoidit ehkäisevät kehon hapettumista.
  • Magnesiumia tarvitaan mm. hermolihasimpulssien syntymiseen.
  • Kalium vaikuttaa verenpaineen säätelyyn ja lihasten toimintaan.
  • Rautaa tarvitaan mm. veressä tapahtuvaan hapenkuljetukseen.
  • Mangaanilla on tärkeä rooli aivojen, lihasten ja hermojen toiminnassa.

Hedelmälihan kuitumäärä on appelsiinin kanssa samaa tasoa.

Hedelmien syönnin uskotaan vähentävän verenkiertoelimistöön liittyvien sydänkohtausten määrää ja helpottavan närästystä.

Lähde: Satokausikalenteri

Persimon-Kaki-Sharon

Kiitos lukijani. Maukkaita herkkuhetkiä makujen maailmassa!

t. Marita 💚


 

Sivustojen jako kaverille on helppoa FB-merkkiä klikkaamalla 💚

css.php