Talvikauden sesonkiherkku – Persimoni

Persimon Japanissa

KAAMOSajan hedelmä Рkullankeltainen sesonkiherkku

Tämä Makuja maailmalta -tarina kertoo lämpimien maiden hyötypuutarhoissa kasvavasta, Eebenpuun sukuun kuuluvan lehtipuun hedelmästä РPersimonista.  Persikan näköinen Persimoni on miedosti makea, maultaan hieman luumun, tomaatin ja omenan sekoitusta muistuttava hedelmä.  Sydäntalven sesonkiherkkua on nykyisin yleisesti kaupoissa myynnissä ja on hinnaltaankin sopivan edullinen. 

Espanjalainen Persimoni
4 FAKTAA PERSIMONEISTA

1ÔłŹ.Persimoni on marjakasvi – ei hedelm√§. Aivan kuten punainen r√§j√§ht√§v√§¬†granaattiomenakin.¬† Sekin on oikeasti marjakasvi eik√§ hedelm√§.

2ÔłŹ. Persimoni, Kaki¬† ja Sharon tarkoittavat saman hedelm√§n eri lajikkeita. Kaki ja Sharon ovat Persimonista jatkojalostettuja lajikkeita.

3ÔłŹ. Suomessa viel√§ vasta v√§h√§n aikaa tarjolla ollutta Persimonia on tarinoiden mukaan viljelty Kiinassa jo 1300-luvulla. Kiinan lis√§ksi hedelm√§√§ tuotetaan ainakin Japanissa, Uudessa-Seelannissa, Israelissa ja Espanjassa.

4ÔłŹ. Hedelm√§n satokausi alkaa lokakuussa ja kest√§√§¬† maaliskuulle saakka.

HYV√Ą TIET√Ą√Ą HEDELM√ĄST√Ą JA LAJIKE-EROISTA

Hedelmän kuori ja ulkonäkö

 • PERSIMONI on lajikkeista suurikokoisin,¬†KAKI maultaan vetisin.
 • Jokainen lajike on ohutkuorinen ja pinnaltaan sile√§.
 • Kuori on raakana keltainen ja muuttuu kypsyess√§√§n punertavaksi.
 • Hedelm√§n kuoreen ilmestyv√§t ruskeat pilkut ovat kypsymisen merkki, ei huonon hedelm√§n – vaikka hieman ik√§vilta ja ep√§m√§√§r√§isilt√§ n√§ytt√§v√§tkin.

Sopiva syöntikypsyys 

 • Kakin ja Persimonin hedelm√§nliha on raakana kovaa ja lajikkeiden sis√§lt√§m√§t parkkihappo ja tanniini aiheuttavat niille kitker√§n maun.
  • Kitkeryys h√§vi√§√§ lihan kypsyess√§, jolloin maku muuttuu makeaksi ja hapottomaksi.
 • KAKI ja PERSIMON kannattaa sy√∂d√§ ainoastaan kyps√§n√§, jolloin hedelm√§nliha on koostumukseltaan kauniin kuulakas.
 • SHARON on tiivislihainen, siemenet√∂n ja silt√§ puuttuu parkkihappo. Lajike soveltuu sy√∂t√§v√§ksi muita raaempana, jopa suoraan j√§√§kaappista.
4 VINKKI√Ą RUUANLAITTOON

1ÔłŹ. Kokeile pelkk√§n√§ soseena. Sopii lisukkeena¬† makeisiin ruokiin.

2ÔłŹ. Kokeile soseena p√§√§ruokaan sopivilla lis√§mausteilla maustettuna. Sopii suolaisten ruokien kastikkeeksi sek√§ lihan ja kalan seuraksi. Reseptivaihtoehtoja l√∂ytyy jopa sosekeitoista.

3ÔłŹ. √Ąl√§ heit√§ ylikyps√§√§ hedelm√§√§ pois. Hedelm√§ on silloin todella makea ja sopii soseutettuna leivonnaisten t√§ytteeksi, j√§lkiruokien seuraksi tai vaikkapa vispipuuron raaka-aineeksi tai smootien sekaan. Ylikyps√§n√§ ja ylimakeana voi sokerin k√§yt√∂n j√§tt√§√§ v√§hemm√§lle.

4ÔłŹ. Lohko kovempana k√§ytt√∂√∂n soveltuvasta Sharon-lajikeesta paloja viher- ja hedelm√§salaateihin ja juustolautaselle parmankinkun ja melonin seuraksi.

4 VINKKI√Ą K√ĄSITTELYST√Ą JA S√ĄILYTYSEST√Ą

1ÔłŹ. Hedelm√§n kuori irtoaa helposti uopttamalla se hetkeksi kuumaan veteen. Hedelm√§n voi kuoria my√∂s hedelm√§veitsell√§.
Kypsän hedelmän tunnistaa vihreää kantaa nyppäällä. Irtoaa helposti siitä napakasti nyppäämällä.

2ÔłŹ. Ostohetkell√§ v√§h√§n raaka hedelm√§ kypsyy huoneilmassa muutamassa p√§iv√§ss√§ k√§ytt√∂kyps√§ksi.

3ÔłŹ. Hedelm√§ on herkk√§ kypsymist√§ ja vanhenemist√§ vauhdittaville etyleenikaasuille, joten kypsyminen vauhdittuu entisest√§√§n, kun laittaa hedelm√§t huoneilmassa muovipussiin, jonne on sujautettu mukaan etyleenirikas banaani, omena, persikka tai tomaatti.¬† Toimii hyv√§ss√§ ja pahassa ūüėČ

4ÔłŹ. Jos¬†haluaa hidastaa kypsymist√§, kannattaa hedelm√§t s√§ilytt√§√§ j√§√§kaapissa ja siell√§ lajikkeittain, suljetussa rasiassa tai pussissa. Viile√§ss√§,¬†noin +1-+5 ¬ļC l√§mp√∂tilassa,¬† hedelm√§t s√§ilyv√§t 1-2 viikkoa hyvinkin k√§ytt√∂kelpoisina.

8  POSITIIVISTA TERVEYSVAIKUTUSTA
Lähde: Satokausikalenteri.
 1. Sisältää runsaasti A-vitamiinin esiastetta, betakaroteenia sekä magnesiumia, kaliumia, rautaa ja mangaania.
 2. Hedelmälihan kuitumäärä on appelsiinin kanssa samaa tasoa.
 3. Karotenoidit ehkäisevät kehon hapettumista.
 4. Mangnesiumia tarvitaan mm. hermolihasimpulssien syntymiseen
 5. Kalium vaikuttaa verenpaineen säätelyyn ja lihasten toimintaan
 6. Rautaa tarvitaan mm. veressä tapahtuvaan hapenkuljetukseen
 7. Mangaanilla on tärkeä rooli aivojen, lihasten ja hermojen toiminnassa.
 8. Hedelmien syönnin uskotaan vähentävän verenkiertoelimistöön liittyvien sydänkohtausten määrää ja helpottavan närästystä.
Persimoni ja Kaki syödään kypsänä. Raaka hedelmä on mauton. Sharon on käyttökelpoinen myös raaempana ja jääkaappikylmänä.
Maukkaita herkkuhetkiä !

t. Marita