Talvipuutarhan hoito

Niin ihana elementti kuin lumi onkin, rajansa kaikella…. Näin uskon monen tuumailevan, kun lumikerrosten paksuus alkaa pihoissa lähestyä puolta metriä ja kertyneiden lumimassojen määrät kuutioita.

Runkopuu lumivaipassa

Jos valita saa, paksu lumikerros on kuitenkin aina parempi vaihtoehto kuin lumeton talvi sillä lumi antaa täydellisen suojan kasveille. Lumivaipan suojassa kasvit saavat lumesta sopivasti kosteutta ja lämpötilakin on lumen keskellä tasaisempaa. Mutta niin… kohtuu kaikessa.

Tämän artikkelin aiheena on talvipuutarhan hoito. Mitä puutarhassa ja pihalla on hyvä tehdä, että kasvit selviävät talvesta ja lumirasitteista.

Kevennä puiden lumitaakkoja!

Paksu lumikerros on rasite puiden ja pensaiden oksistolle. Kevyt pakkaslumi ei puustoa haittaa, mutta märkä suojalumi voi paksuna kerroksena vahingoittaa puustoa ikävästi. Nykyisin suositut kauniit korkearunkoiset runko- ja riippapuut sekä havukasvit keräävät muotojensa ja ominaisuuksien takia lumipeitteet päälleen. Raskas lumikuorma voi pahimmillaan repäistä oksan rungosta ja samalla halkaista koko rungon halki. Lumia kannattaa ravistella varovasti oksien päältä pois, vaikka pitkällä katuharjalla huiskien.

Lumen alla – hartiat painuksissa

Tarkista verkkosuojat!

Mikäli puutarhastasi löytyy jäniksille ja rusakoille mieluista syötävää, olet varmaan suojannut vaaravyöhykkeessä olevat kasvit syksyllä verkoilla suojaan. Verkkojen suojauskyky heikkenee lumipeitteen paksutessa. Tarkista verkkojen tilanne. Nosta kehikkoa ylöspäin ja suoristele tarvittaessa. Lapioi tai polje lumipeite verkkojen ympäriltä matalammaksi, etteivät jyrsijät ylety kurkottamaan rungolle ja oksille.

Parhaimmasta päästä jänisverkkoja on mielestäni puutarhamyymälöistä ostettava galvanoitu ja muovitettu vihreä myyrä/jyrsijäverkko. Verkko on tukeva ja sen korkeus 1,2 m, toimii tehokkaana suojakorkeutena jo monelle rungolle.

Rungot suojaan jyrsinverkolla

Poista lumet kasvihuoneen katolta!

Jos kasvihuone on hyötypuutarhailusi yksi silmäteristäsi, tarkkaile myös sille kohdistuvan lumikuorman määrää. Raskas lumipaino katolla koettelee rakenteiden kestävyyttä, vaikka perustukset olisivat kuinka tasaiset ja kestävät. Runko ja ikkunat voivat vaurioitua taakan alla ja onhan koko rakennelman romahtaminenkin pahimmassa tapauksessa mahdollista.

Jotkut vetävät suojapressun kasvihuoneen katolle syksyllä, jotta lumi liukuisi pinnalta paremmin pois.

Kun katon lumikuorman kevennys toteutetaan perinteisesti, lumikaapparilla tai pitkävartisella harjalla, aloita lumen poisto keskeltä ja molemmilta puolilta kattolapetta. Jos raskain kuorma jää keskelle rakennusta, riski – ainakin kevytrakenteisen – kehikon romahtamiseen kasvaa.   

Nauti lumesta ja suunnittele uutta!

Vaikka koko puutarha ei olekaan talvella käytössä, polut ulkorakennuksiin ja puutarhavajoihin kannattaa huoltaa talvellakin auki. Pitämällä reitit lapioimalla avoimena, kevätaurinko sulattaa ne helpommin paljaiksi. Ja toki polut tuovat mukavaa elävyyttäkin tasaiseen lumipintaan. Mutkittelevia tai suoria polkuja on kiva katsella, vaikka olohuoneen ikkunasta.  Kevätauringon paistaessa lumi kimaltelee hauskasti syvennyksistä nietoksiin.

Lumipolku

Talvisia puutarhatöitä tehdessä näkee myös todellisuuden. Paljonko lumi vaatii tilaa pihasta ja kuinka pitkälle kasat ulottuvat, katolta pudotessaan. Tutki ympäristöä myös näistä näkökulmista – varsinkin, jos lumi on pihassa ongelma ja puutarhassa on mahdollista tehdä muutoksia tai niitä tullaan tekemään. Kesähelteillä lumitilan tarve mietitään yleensä todellisuutta pienemmäksi, eikä katolta putoavan lumialueen laajuutta muisteta.

Perennatarhat pärjäävät mainiosti lumen alla, joten osan lumista voi surutta kasailla kukkatarhojen päälle. Puuvartisista pensaista monet alasleikkauksen kestävät pienikokoiset angervot esimerkiksi sopivat lajeina alueille, mihin lumet putoavat katoilta. Hidaskasvuiset lajit, isoiksi kasvavat lehtipensaat ja puut sekä runkopuut ja useimmat havukasvit on syytä sijoittaa vapaammille alueille.

Lumien keskellä kannattaa puutarhaa katsella myös kokonaisuutena. Näyttääkö jokin suunta avoimelta talvella ja toinen suunta ahtaalta?  Muistele kesää ja vertaa sitä talvimaisemaan. Havukasvillisuus antaa iloa kesästä talveen ja lehtipuut värikylläisyyttä ja näkösuojaa kesällä. Näkyykö pihassa lumen alta hauskoja törröttäjiä… kuivuneita kukkavarsia jne. 💚

Tuijat suojaverkon katveessa

Suojaa arimmat kasvit kevätahavalta!

Jos talvi yllättää autoilijan, voi voimakas kevätaurinko yllättää puutarhaharrastajan.

Välillä jo helmikuussa auringon lämpö alkaa sulattelemaan lumia. Auringon säteet lämmittävät myös kasveja ja erityisesti havukasvit ovat silloin vaaravyöhykkeessä.

Kun vihreä havusto lämpenee, se ’hikoilee’ ja haihduttaa nesteitä itsestään pois. Tuttu juttu meille ihmisille helteellä ja saunoessa. Nestevarat haihtuvat ja tasaamme janomme nesteillä.  

Ikivihreille kasveille kevätauringon lämpö on ikävämpi juttu. Maa on jäässä ja kasvin juuristo horroksessa. Vesihuolto juuristosta kasvin vihreisiin osiin ei toimi ja kasvi on vaarassa kuivua. Ongelma näkyy myöhemmin kesällä ruskistuneina neulasina.

Kevätsuojaus kannattaa tehdä arimmille puutarhakasveille, ainakin niiden 3 ensimmäisenä kasvuvuotena.

Kasvit eivät tarvitse erityistä aurinkosuojaa, jos taimet ovat niin pieniä, että lumi peittää ne suojiinsa tai ovat niin varjossa, ettei kevätauringon säteet pääse niitä lämmittämään. Suojauksesta hyötyvät kasvit, joiden kasvusto on lumen päällä. Suojaa nuoret kuuset, männyt, katajat ja jopa sitkeänä maanpeitehavuna tuttu tuivio sekä alppiruusut.

Erityisen tärkeitä suojattavia ovat suomalaisten sydämet sulattaneet pilarituijat (Brabant ja Smaragd). Ja niistä erityisesti aurinkoisille paikoille istutetut yksilöt ja aitaistutukset.  IV-vyöhyke, johon Seinäjoki lähiympäristöineenkin kuuluu, on menestymisen kannalta tuijille raja-aluetta, joten ne on todellakin syytä suojata.

Alppiruusuille suojia levittäessä kannattaa olla erityisen varovainen. Hennot kukkanuput irtoavat suojaa asetellessa herkästi. Rhodo-kasveihin kuuluvat asterit eivät tarvitse suojausta, koska talvehtivat lehdettöminä.

Kevätsuojauksen vaikutus

Kevättalvella päivälämpötilat voivat kohota useisiin lämpöasteisiin ja vajota yöllä reippaisiin pakkaslukemiin.  Kasvien kevätsuojauksen tarkoitus on tasata kasvin vihreiden osien lämpötilaa siihen saakka, kunnes kasvin juuristo pääsee imemään kosteutta ja ravintoa sulaneesta maasta.

Helpoin tapa suojata ikivihreät on käyttää valmiita varjostushuppuja tai leikata sopivat palat kokonaisista varjostusverkoista tai juuttikankaasta.   ’Verkkolakanat’ on hyvä sitoa esimerkiksi narulla puun ympärille, niin pysyvät paremmin paikoillaan myös tuulisina päivinä. Tehokkain lämmöntasaajaväri olisi valkoinen, mutta ainakaan itse en ole kertaakaan vielä löytänyt valkoisia verkkoja tai kankaita myynnistä. 

Puu ja pensas suojataan hellästi verkko kasvin ympärille sitomalla, että sille jää tilaa hengittää. ÄLÄ KOSKAAN KÄYTÄ SUOJAUKSEEN MUOVISÄKKIÄ!  Muovin alla kasvi hikoilee entistä enemmän, kun ilmanvaihto ei toimi.

Kun lumi on ympäristöstä sulanut ja suojat alkavat häiritä silmää….

Pidä havut suojattuina, kunnes juurta ympäröivä kasvualusta on koko juuren syvyydeltä sulanut roudasta. Voit tarkistaa tilanteen lapiolla varovasti juuristoalueen läheisyydestä kuopaisemalla. Varo, ettet paina lapiota juurille ja vahingoita niitä. Routa sulaa yllättävän hitaasti…

Jos haluat vauhtia maan sulamiseen, eikä säätiedotuksessa enää luvata kovia pakkasia… Kastelemalla kasvin juuristoaluetta lämpimällä vedellä sulaminen nopeutuu.  Vauhditus tehoaa rajatuilla istutusalueilla, mutta pitkien aidanteiden kanssa suosittelen odottamaan sitkeästi maan luonnollista sulamista.

Lumiaita

Tässäpä tärkeimmät talvisista puutarhatöistä. 

Ihanaa kevään odotusta!

Marita 💚

P.S. Tuupin oman pihan ikivihreitä paljaaksi, kun lumipeitteen paksuus on niiden hartioilla noin 10 cm. Varsinkin pallotuijat ja harokatajat ovat tarkkailun alla, sillä lumi painaa kasvustoon ikävän näköisiä jakauksia ja oksat repsottavat antautuneen näköisinä alaspäin.  Mutta voi sitä tuoksua, mikä pölläytyksestä saa kiitokseksi. Ympäristössä leijuu ihanan eteeriset aromit… Wow!

 


 

Jaa artikkeli ystävillesi ! Sharing is caring 💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *