Talvipuutarhan hoito

Niin ihana elementti kuin lumi onkin, rajansa kaikella…. Näin arvelen monen muunkin tuumailevan, kun tilaa vievät lumimassat vain kasvavat pihassa.

Paksu lumipeite on toisaalta myös kiitoksen paikka. Lumi on nimittäin paras talvisuoja kasveille, joten … jos valita pitää tehdä, niin paksuneva lumikerros on kuitenkin kaikissa olosuhteissa aina parempi vaihtoehto kuin lumeton talvi tai erilaiset tekniset suojat. 

Tässä jutussa keskitytään puutarhan talveen; mitä puutarhassa ja pihalla on hyvä tehdä sekä mitenkä kasvit selviävät talvesta ja lumirasitteista.

Yksirunkoinen punapaju lumivaipassa

Kevennä puiden lumitaakkoja!

Havupuut ovat kauniita lumipeitteiden alla, mutta joskus lumikerroksesta voi tulla kestämättömän raskas taakka oksistolle. Kevyt pakkaslumi ei puustoa haittaa, mutta painava ja paksu suoja- ja loskalumikerros voi aiheuttaa puustolle ikäviä vahinkoja. Raskas lumikuorma saattaa katkaista yksittäisen oksan tai oksa voi painon voimasta irrota osittain rungosta, repiä rungon kuorta isosti auki, vaurioittaen pahimmillaan koko puuta.

Erityisen herkkiä em. haavereille ovat nykyisin puutarhoissa suositut runko- ja riippapuut sekä eri muotoihin leikatut havukasvit. Vaikka et mitään muuta tekisi, näiden puiden oksille kerääntyvät lumikerrokset kannattaa ainakin ravistella pois.

Tee ravistelu varovasti, käsin tai harjalla tuuppien, ettei jäiset versot katkeile. 

Lumen alla – hartiat painuksissa

Tarkista verkkosuojat!

Jos puutarhasi on jänisten ja rusakkojen suosiossa, kuten niin moni puutarha nykyisin on, olet saattanut huolehtia kasvien suojauksista jo syksyllä. Lumirikas talvi voi tehdä kuitenkin tepposet tähän hommaan. Paksuuntuva lumikerros verkkojen ympärillä auttavat jyrsijäystävien pääsyä apajille.

Verkkojen ja lumen suhde on hyvä tarkistaa aika ajoin talven aikana! Nostamalla kehikkoa ylöspäin, suoristelemalla sitä tarvittaessa sekä polkemalla lumi verkkojen ympäriltä matalammaksi, estävät jyrsijöiden ulottumista rungolle ja oksille.

Itse suosin suojaverkkoina vähintään 100 cm korkeita, jäykkiä ja hyvin pystyssä pysyviä ’aitaverkkoja’. Niillä saa tukevan suojan esimerkiksi hedelmäpuille ja verrattuna ns. kanaverkkoihin aitaverkot eivät painu rusakon painosta lommoille.

Rungot suojaan verkoilla

Poista lumet kasvihuoneen katolta!

Kasvihuoneen omistajien on hyvä tarkkailla rakennuksen katolle kohdistuvan lumikuorman määrää. Varsinkin kevättalvella lumi saattaa olla raskasta ja paino koettelee kasvihuoneen rakenteita, vaikka perustukset olisivatkin hyvät.

Ajattele katon lumikuorman kevennystä mieluummin fiksuna varotoimena kuin luottamalla kestäviin rakenteisiin.

Lumien pudotukseen on varmaan monta menetelmää, mutta yksi alan harrastajien käyttämä tapa tuntuu hyvin loogiselta tavalta. Lumien keruuseen sopii tavallinen pitkävartinen harja ja kun homman aloittaa ensin lappeen keskeltä ja etenee tasaisesti katon molemmin puolin, paino rakenteiden päältä kevenee tasaisimmin.

Jos lumi poistetaan ensin reunoilta ja vasta lopuksi keskeltä, lumipaino keskittyy katon keskiosaan ja ainakin kevytrakenteisen kehikon romahtamisen riski kasvaa.   

Olen myös kuullut joiden alan harrastajien ennakoivan tulevaan jo syksyllä. Vetämällä suojapeite kasvihuoneen katolle jo syksyllä, lumen liu’uttaminen tasaista peitettä pitkin talvella onnistuu kuulemma helposti. 

Nauti lumesta ja suunnittele uutta!

Vaikka kaikki pihan ja puutarhan toiminnot eivät olisikaan talvikäytössä, polut eri tiloihin on kiva pitää auki talvellakin. Lumikäytävät auringon kimmeltäessä elävöittävät pihaa ja mikä parasta… kevätpäivien lämmössä ohut lumipeite väylillä sulaa nopeammin myös lumesta paljaaksi.

Lumipolku

Talven keskellä on aikaa silmäillä puutarhaa on myös kokonaisuutena. Muistella, miltä se näyttää kesällä. Onko havukasveja riittävästi koko vuoden iloksi ja antavatko lehtipuut väriä ja näkösuojaa oikealla tavalla kesäksi. Pidätkö hauskoista talventörrättäjäkasveista ja säästätkö syksyisin näitä tanakkoja kukkavarsia talvipuutarhan virkistykseksi? Mikä näkymä sinua odottaa keväällä – muutoskohteet vai ihana valmis pihapiiri?

Näin talvella on loistava hetki tarkistella myös kuinka paljon lumi vie tilaa pihasta. Tila, jonka koon arviointi kesähelteillä on lähes mahdotonta ja johtaa usein siihen, että lumelle tulee varattua liian vähän tilaa. Siksi talvisia puutarhatöitä tehdessä on hyvä pistää merkille mm. mihin saakka lumikasat ulottuvat katolta pudotessaan, mihin kohtaa lumet yleensä tulee kerättyä ja mihin ne luonnostaan eniten kertyvät.  Tee tontin pohjapiirrokseen merkinnät lumitiloille ja ota muistisi tueksi kohteista kuvia, niin osaat kesällä sitten paremmin kohdistaa simerkiksi kasvit sopiville paikoille pihassa.

  • Lumipaikat sopivat mainiosti talveksi maanpäälliseltä kasvustoltaan kuoleville perennoille, koska paksu lumikerros antaa niille parhaimman talvisuojan. Osa pihan lumista kannattaakin kerätä kukkatarhojen päälle, ihan varta vasten.
  • Rakennusten vierustoille, mihin lumet putoavat katoilta ja toimivat siten luonnostaan pihan lumenkasauspaikkoina, sopivat perennojen lisäksi lähinnä alasleikkauksen hyvin kestävät pienet lehtipensaat.
  • Isoksi kasvavat lehtipensaat, lähes kaikki havukasvit, isot puut sekä erilaiset muotopuut on syytä sijoittaa riittävän kauaksi rakennuksista ja lumitiloista.

Tuijat suojaverkon katveessa

Suojaa arimmat kasvit kevätahavalta!

Talvi yllättää autoilijan, kevätaurinko monen puutarhaharrastajan.

Helmikuussa talvi kääntyy auringonsäteiden lämmittäessä pikku hiljaa kevääseen. Aurinko lämmittää kasveja, jolloin erityisesti nuoret havukasvit* ovat koetuksella. Kun auringon säteet lämmittävät ikivihreiden kasvien lehvästöä, ne lämpiävät ja alkavat haihduttaa kosteusvarastojaan, juuriston ollessa edelleen tiukasti jäisen maan syövereissä toimittomana, eikä kasvi saa juuristonsa kautta versoihinsa korvaavaa kosteutta. Tilanne johtaa herkästi kasvin kuivumiseen, mikä näkyy sitten kesällä ruskistuneina neulasina.

Kevätsuojaus auttaa ikivihreiden puutarhakasvien selviytymistä talvesta. Suojaus  on erityisen hyödyllinen kaksi-kolme ensimmäistä kasvuvuotta. Hyvä ajankohta suojaverkotukseen on helmikuun puoliväli, ystävänpäivän aikoihin 💖.

*Kuusi, mänty, kataja, tuija, tuivio, alppiruusu.

  • Erityisen tärkeitä suojattavia ovat timanttituijat (Smaragd). 
  • Alppiruusujen suojaus on varminta tehdä laavumaisesti ettei niiden hennot ja herkästi irtoavat kukkanuput vauroidu. 
  • Alppiruusujen sukulaiset, asterit talvehtivat lehdettöminä, eivätkä tarvitse suojausta.
  • Jos kasvustot ovat lumen alla tai niihin ei aurinko paista keskipäivällä , kasvit eivät tarvitse suojausta.

Miksi ja miten kevätsuojaus 

Kevättalven suuret säävaihtelut, päiväajan plussista yöajan koviin pakkasiin, ovat iso haaste kasveille. Erityisesti havukasveille tärkeä kevätsuojaus tasaa kasvin lämpötilaa siihen saakka, kunnes maa on sula juuristoalueelta ja juuristo virvonnut talvihorroksesta imemään korvaavaa kosteutta ja ravintoa kasvien solukoille.

Kätevä tapa suojata ikivihreät paisteelta on käyttää valmiita varjostushuppuja tai leikata isommasta varjostusverkosta sopiva suoja kasville. Muovipussit ja muut hengittämättömät materiaalit eivät sovellu suojaukseen, koska tilasta pussin sisällä voi tulla äärettömän lämmin. Lisäksi juuttikankaan kietomisessa kasvin ympärille tulee olla myös tarkka. Paksu ja liian tiukkaan kiedottu kangas kasvin ympärillä ei hengitä, eikä toimi kuumuuden tasaajana.

  • Suojaverkko kiinnitetään kevyesti kasvin ympärille, niin että ilma pääsee läpi.
  • Suojaus sidotaan esimerkiksi narulla. Naru on hyvä kiertää rungon kautta, niin verkko pysyy paikallaan myös tuulessa.

Koska suojat otetaan pois?

Suojat pidetään paikoillaan, kunnes kasvualusta on koko juuren syvyydeltä sulanut.

Routa sulaa yllättävän hitaasti, joten tilanne on hyvä tarkistaa.

Routasyvyys on kätevin tarkistaa kuopaisemalla varovasti lapiolla kasvin ympäriltä tai painamalla esim. harjateräspala maahan. Kun työkalu uppoaa maahan 20-30 cm syvyydeltä, suojaus voidaan poistaa.

  • Jos kovimmat pakkaskaudet ovat jo ohi ja maa on vapautunut pääosin lumesta, mutta lapio ei vielä uppoa maahan riittävästi…roudan sulatusta voi nopeuttaa, ainakin astiaistutuksissa, kastelemalla multatilaa silloin tällöin haalealla vedellä.

Talven mittaan kertynyttä lumivaippaa aidan päällä

Talvet eivät ole sisaruksia keskenään. Välillä lunta tulee kymmeniä senttejä, välillä kymmenen senttiä koko talven aikana on suuri ilo. Itse tuupin oman pihan ikivihreitä paljaaksi, kun lumikerrosta kertyy havukasvien päälle 5-10 cm.

Ja ai että sitä eteeristä tuoksua, mikä lumipölläytyksestä syntyy kosteilta neulasilta kiitoksena. Wow!

Ihanaa kevään odotusta!

Terkuin, Marita 💚


Sivustojen jako kaverille on helppoa FB-merkkiä klikkaamalla 💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

css.php