Talvipuutarhan hoito

Niin ihana elementti kuin lumi onkin, rajansa kaikella…. Näin saattaa moni tuumailla, kun kasvavat lumimassat vievät yhä enemmän tilaa pihassa.

Paksusta lumipeitteestä on toisaalta syytä olla myös tyytyväinen, koska se antaa parhaimman talvisuojan kasveille. Joten, jos valita pitää tehdä, niin kasveja purevalta pakkaselta suojava lumikerros on kuitenkin aina parempi vaihtoehto kuin lumeton talvi. 

Tämän artikkelin aihe on talvipuutarhan hoito. Mitä puutarhassa ja pihalla on hyvä tehdä. Kuinka kasvit selviävät talvesta ja lumirasitteista.

Yksirunkoinen punapaju lumivaipassa

Kevennä puiden lumitaakkoja!

Havupuut ovat kauniita lumipeitteiden alla, mutta joskus lumikerros  voi olla myös raskas taakka puiden ja pensaiden oksistolle. Kevyt pakkaslumi ei puustoa haittaa, mutta painava suoja- /loskalumi voi paksuna kerroksena aiheuttaa puustolle ikäviä vahinkoja. Raskas lumikuorma saattaa katkaista oksan tai repäistä sen kokonaan rungosta irti, jolloin vaurio ulottuu pahimmillaan koko puuhun.

Nykyisin suosittujen runko- ja riippapuiden sekä eri tavalla muotoon leikattujen havukasvien muotoihin kerääntyvät lumikerrokset kannattaa ravistella pois.

Ravistele puita varovasti, käsin tai harjalla tuuppien, niin jäiset versot eivät katkeile. 

Lumen alla – hartiat painuksissa

Tarkista verkkosuojat!

Jos puutarhasi on jänisten ja rusakkojen suosiossa, olet toivottavasti huolehtinut vaaravyöhykkeessä olevien kasvien suojauksista jo syksyllä. Talven lumikerrokset saattavat  tehdä tähänkin hommaan tepposensa, helpottamalla jyrsijöiden pääsyä apajille.

Tarkista verkot! Nosta kehikkoa ylöspäin ja suoristele tarvittaessa. Lapioi tai polje lumet verkkojen ympäriltä matalammaksi, etteivät jyrsijät yllä rungolle ja oksille.

Itse suosittelen käyttämään suojaverkona vähintään 100 cm korkeita ’aitaverkkoja’. Niillä saa tukevan suojan esimerkiksi hedelmäpuille, koska ovat rakenteeltaan jäykkiä ja pysyvät hyvin pystyssä. Verrattuna ns. kanaverkkoihin aitaverkot eivät painu rusakon painosta lommoille.

Rungot suojaan verkoilla

Poista lumet kasvihuoneen katolta!

Jos kasvihuone on yksi puutarhasi silmäteristä, tarkkaile myös sen katolle kohdistuvan lumikuorman määrää. Katolla oleva raskas lumipaino koettelee kasvihuoneen rakenteita, vaikka perustukset olisivatkin hyvät. Jos katto pettää, vaarassa ovat  silloin myös runko ja ikkunat.  Kevennä lumikuorma katolta mieluummin varotoimena kuin luottamalla kestäviin rakenteisiin.

Alan harrastajien vinkkien mukaan lumet saa pois katolta lumikaapparilla tai pitkävartisella harjalla. Ja kun aloittaa lumen poiston lappeen keskeltä ja etenee tasaisesti katon molemmin puolin, paino rakenteiden päältä kevenee tasaisimmin. Jos lumi poistetaan ensin reunoilta ja vasta lopuksi keskeltä, lumipaino keskittyy katon keskiosaan ja ainakin kevytrakenteisen kehikon romahtamisen riski kasvaa.   

Jotkut alan harrastajat kertovat myös ennakoivansa tulevaan jo syksyllä, vetämällä suojapeitteen kasvihuoneen katolle.  Lumen liu’uttaminen tasaista peitettä pitkin onnistuu kertojien kokemusten mukaan helposti. 

Nauti lumesta ja suunnittele uutta!

Vaikka kaikki pihan ja puutarhan toiminnot eivät olisikaan käytössä talvella, polut ulkorakennuksiin ja puutarhavajoihin on kiva pitää talvellakin auki. Kevätauringon kimmeltämä lumipeite pihapolkujen syvennyksissä, elävöittää pihaa ja mikä parasta… kevätpäivien lämmössä avoimet väylät sulavat nopeammin myös lumesta paljaaksi.

Lumipolku

Talven keskellä puutarhaa on hyvä silmäillä myös kokonaisuutena. Muistella, miltä se näyttää kesällä. Havukasvit antavat iloa ympäri vuoden ja lehtipuut väriä ja näkösuojaa kesällä. Mitä odotat näkeväsi jälleen erityisellä mielenkiinnolla? Säästätkö syksyisin tanakat kukkavarret talven hauskoiksi talventörräjiksi?  Löydätkö näitä kuivia kukkavarsia nyt pihastasi? Vai kääntyykö ajatuksesi muutostarpeisiin – tuntuuko pihassasi olevan jotain muutettavaa? Onko esimerkiksi jokin suunta pihassasi ympäri vuoden häiritsevän avoin ja toinen paikka ahdas?

Näin talvella on loistava hetki tarkistella pihaa, ympäristön ollessa talvipuvussa. Tässä vaiheessa näkee mm. kuinka paljon lumi vie tilaa pihasta talvella. Asia, minkä arvioiminen kesähelteillä johtaa usein lopputulemaan, jossa lumelle varataan liian vähän tilaa. Siksi talvisia puutarhatöitä tehdessä on hyvä pistää merkille mm. mihin saakka lumikasat ulottuvat katolta pudotessaan ja mihin kohtaa lumet yleensä tulee kerättyä.  Tee asemapiirrokseen lumitilan määristä ja ota kohteista kuvia muistisi tueksi, varsinkin silloin jos lumi on pihan ongelma ja olet valmis tekemään muutoksia talvipihan toimivuuden parantamiseksi.

  • Lumitilaan sopivat perennatarhat, koska paksu lumikerros antaa parhaimman talvisuojan syksyllä maanpäälliseltä kasvustoltaan kuoleville kukkakasveille. Osa pihan lumista kannattaakin kerätä kukkatarhojen päälle, ihan varta vasten.
  • Rakennusten vierustoille, mihin lumet putoavat katoilta ja toimivat lumialueina,  sopivat myös suurin osa alasleikkauksen kestävistä pienistä lehtipensaista.
  • Isoksi kasvavat lehtipensaat, lähes kaikki havukasvit, isot puut sekä erilaiset muotopuut on syytä sijoittaa kunnollaa kauemmaksi rakennuksista ja lumitiloista.

Tuijat suojaverkon katveessa

Suojaa arimmat kasvit kevätahavalta!

Talvi yllättää autoilijan, kevätaurinko monen puutarhaharrastajan.

Helmikuussa talvi kääntyy auringonsäteiden lämmittäessä pikku hiljaa kevään odotteluksi. Aurinko lämmittää myös kasveja, jolloin havukasvit ja erityisesti nuoret havukasvit ovat koetuksella. Kun auringon säteet osuvat ikivihreiden kasvien lehvästöön, ne sulavat mutta taimien juuristot ovat edelleen tiukasti jäisen maan syövereissä jäässä. Vihreä, maanpäällinen kasvusto lämpenee ja vapauttaa lämmetessään kasvista kosteutta, mutta kun juuristo on jäisenä vielä toimintakyvytön, kasvi ei saa juuristonsa kautta versoihinsa korvaavaa kosteutta. Tilanne johtaa herkästi kasvin kuivumiseen ja näkyy kesällä ruskistuneina neulasina.

Kevätsuojaus auttaa arimpia puutarhakasveja selviytymään talvista. Suojaus  kannattaa tehdä kaksi-kolme ensimmäistä kasvuvuotta. Hyvä ajankohta tehdä suojaukset on helmikuun puoliväli. Puutarhan ystävät muistavat ajankohdan ystävänpäivästä 💖.

Suojauksesta hyötyvät eniten nuoret kuuset, männyt, katajat, tuijat, maanpeitehavu tuivio sekä ikivihreät alppiruusut.

JOS KASVUSTO ON LUMEN ALLA, SUOJAUSTA EI TARVITA.

  • Erityisen tärkeitä suojattavia ovat timanttituijat (Smaragd). 
  • Rhodoihin kuuluvat alppiruusut säilyttävät lehtensä talvellakin ja tarvitsevat suojausta. Suojatessa on hyvä varoa niiden hentoja ja herkästi irtoavia kukkanuppuja.
  • Rhodoihin kuuluvat asterit talvehtivat lehdettöminä, eivätkä tarvitse suojausta.

Miksi ja miten kevätsuojaus 

Kevättalven suuret säävaihtelut, päivän ajan plussista yöajan koviin pakkasiin, asettavat isoja vaatimuksia kasveille. Kevätsuojauksen tarkoitus on tasata kasvin vihreiden osien lämpötilaa siihen saakka, kunnes maa sulaa juuristoalueelta ja juuristo virkoaa talvihorroksesta imemään kosteutta ja ravintoa kasvien solukoille.

Kätevä tapa suojata ikivihreät on käyttää valmiita varjostushuppuja tai leikata kasville sopiva pala kokonaisesta varjostusverkosta tai juuttikankaasta sekä kietoa se kasvin ympärille.

  • Verkot asetaan hellästi kasvin ympärille, niin että sille jää tilaa hengittää.
  • Suojaus sidotaan esimerkiksi narulla. Naru on hyvä kiertää puun rungon kautta, niin verkko pysyy paikallaan myös tuulessa.

ÄLÄ KOSKAAN KÄYTÄ SUOJAUKSEEN MUOVISÄKKIÄ!

  • Muovi ei hengitä ja kasvi hikoilee sen sisällä/alla entistä enemmän.

Koska suojat otetaan pois?

Pidä kasvi suojattuna siihen saakka, kun kasvualusta on koko juuren syvyydeltä sulanut. Routa sulaa yllättävän hitaasti, joten tilanne on hyvä tarkistaa.

Routasyvyys on kätevin tarkistaa kuopaisemlla varovasti lapiolla juuristoalueen läheisyydestä tai painamalla esim. harjateräspala maahan. Kun työkalu uppoaa maahan 20-30 cm syvyydeltä, suojaus voidaan poistaa.

  • Jos kovimmat pakkaskaudet ovat jo ohi ja maa on vapautunut pääosin lumesta, mutta lapio ei vielä uppoa maahan riittävästi…roudan sulatusta voi yrittää nopeuttaa kastelemalla kasvin juuristoaluetta silloin tällöin lämpimällä vedellä.

Mielekästä kevätpuuhaa rajatuilla istutusalueilla, mutta pitkien aidanteiden kanssa kannattaa kuitenkin odotella maan luonnollista sulamista💚.

Talven mittaan kertynyttä lumivaippaa aidan päällä

Talvet eivät ole sisaruksia keskenään. Välillä lunta tulee kymmeniä senttejä, välillä kymmenen senttiäkin on suuri ilo. Itse tuupin oman lähipihan ikivihreitä paljaaksi, kun lumikerrosta kertyy havukasvien päälle noin 10 cm. Ai että sitä eteeristä tuoksua, minkä lumipölläytyksellä tulee tulee kosteilta neulasilta kiitoksena. Wow!

Ihanaa kevään odotusta!

Terkuin, Marita 💚


Klikkaa painiketta ja jaa artikkeli myös kaverille 💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

css.php