Talvipuutarhan hoito

Niin ihana elementti kuin lumi onkin, rajansa kaikella…. Näin saattaa moni tuumailla, kun kasvavat lumimassat vievät yhä enemmän tilaa piha-alueella.

Lumesta on toisaalta syytä olla myös tyytyväinen, koska se antaa parhaimman talvisuojan kasveille. Lumivaippa suojaa kasveja kosteudellaan ja  purevan pakkasen vaikutuksilta. Joten, jos valita pitää, paksu lumikerros on kuitenkin aina parempi vaihtoehto kuin lumeton talvi. 

Tämän artikkelin aiheena on talvipuutarhan hoito. Mitä puutarhassa ja pihalla on hyvä tehdä. Kuinka kasvit selviävät talvesta ja lumirasitteista.

Yksirunkoinen punapaju lumivaipassa

Kevennä puiden lumitaakkoja!

Havupuut ovat kauniita lumipeitteiden alla, mutta lumikerros  voi olla myös raskas taakka puiden ja pensaiden oksistolle. Kevyt pakkaslumi ei puustoa haittaa, mutta sulaessaan lumen paino lisääntyy ja paksuna kerroksena suojalumi voi aiheuttaa puustolle vahinkoja. Raskas lumikuorma voi katkaista oksan tai repäistä sen rungosta irti, vaurioittaen pahimmillaan jopa koko puuta.

Erityisesti suosittujen runko- ja riippapuiden sekä eri tavalla muotoon leikattujen havukasvien muotoihin kerääntyvät lumet kannattaa ravistella pois.

Tee ravistelu varovasti käsin tai harjalla tuuppien, ettei jäiset versot katkeille. 

Lumen alla – hartiat painuksissa

Tarkista verkkosuojat!

Jos puutarhasi tarjoaa herkkuja myös jäniksille ja rusakoille, olet varmaan huolehtinut vaaravyöhykkeessä olevat kasvit jo syksyllä verkojen suojaan. Talven lumikerrokset saattavat tehdä tähänkin hommaan tepposensa ja jyrsijät pääsevät verkoista huolimatta apajilleen.

Tarkista verkot! Nosta kehikkoa ylöspäin ja suoristele tarvittaessa. Lapioi tai polje lumet verkkojen ympäriltä matalammaksi, etteivät jyrsijät yllä rungolle ja oksille.

Itse peukutan suojaverkoissa vähintään 100 cm korkeille ’aitaverkoille’. Ne toimivat esimerkiksi hedelmäpuiden suojana täydellisesti, koska ovat rakenteeltaan tukevia, pysyvät hyvin pystyssä eivätkä painu herkästi lommoille.

Rungot suojaan verkoilla

Poista lumet kasvihuoneen katolta!

Jos kasvihuone on yksi hyötypuutarhailusi silmäteristä, tarkkaile myös sille kohdistuvan lumikuorman määrää. Raskas lumipaino katolla koettelee rakenteita, vaikka perustukset olisivat kuinka hyvät. Vaarassa ovat niin runko kuin ikkunatkin, jos katto romahtaa.  Älä siis unohda talvista kasvihuonetta! Kevennä lumikuorma katolta mieluummin varotoimena kuin luottamalla kestäviin rakenteisiin.

Lumet saa pois katolta lumikaapparilla tai pitkävartisella harjalla. Poisto kannatta  aloittaa lappeen keskeltä ja edetä tasaisesti katon molemmin puolin. Jos lumen jättää keskelle ja poistaa ensin reunoilta, ainakin kevytrakenteisen kehikon romahtamisen riski kasvaa, kun lumipaino kohdistuu katon keskiosaan. 

Jotkut alan harrastajat kertovat vetävänsä suojapeitteen kasvihuoneen katolle näitä lumihommia varten jo syksyllä, jotta lumi saadaan liu’utettua tasaista peitettä pitkin helpommin pois. 

Nauttiessa lumesta on kiva suunnitella uutta!

Vaikka kaikki pihan ja puutarhan toiminnot eivät olisikaan käytössä talvella, polut ulkorakennuksiin ja puutarhavajoihin on kiva pitää talvellakin auki. Kevätauringon kimmeltämä lumipeite pihapolkujen syvennyksissä, elävöittää pihaa ja mikä parasta…

Kevätpäivien lämmössä avoimet väylät sulavat nopeammin myös lumesta paljaaksi.

Lumipolku

Uutta kautta kohti…

Talven keskellä puutarhaa on hyvä silmäillä kokonaisuutena ja  muistella kesän näkymiä. Havukasvit antavat iloa kesästä talveen ja lehtipuut väriä ja näkösuojaa kesällä. Tuntuuko jokin suunta piha-alueella ympäri vuoden avoimelta ja toinen ahtaalta? Löydätkö pihastasi nyt lumen alta pilkottavia kuivia kukkavarsija – hauskoja talventörröttäjiä? 💚

Talviajan tilatarpeiden suunnittelu kesähelteillä tuo pihan suunnitteluun oman mausteensa. Lumen tarvitsema tila mietitään yleensä todellisuutta pienemmäksi.  Siksi talvisia puutarhatöitä tehdessä on hyvä pistää merkille mm. mihin saakka lumikasat ulottuvat katolta pudotessaan ja mihin kohtaa lumet yleensä tulee kerättyä sekä paljonko siihen tarvitaan tilaa.  Tästä näkökulmasta kannattaa omaa pihaa tutkia myös talvitodellisuudessa, varsinkin jos lumi on pihassa ongelma ja olet valmis tekemään muutoksia sen toimivuuden parantamiseksi.

 • Lumitilat ovat perennatarhoille täydellinen sijoittelupaikka puutarhassa. Lumi antaa parhaimman talvisuojan syksyllä maanpäälliseltä kasvustoltaan kuoleville kukkakasveille. Osa pihan lumista kannattaakin, ihan vartavasten, kerätä kukkatarhojen päälle.
 • Lehtipensaista alasleikkauksen kestävät pienet lajikkeet sopivat rakennusten vierustoilla kohteisiin, mihin lumet putoavat katoilta sekä lumenkeräysalueille.
 • Isoksi kasvavat lehtipensaat, kaikki havukasvit, isot puut sekä erilaiset muotopuut on syytä sijoittaa etäämmälle rakennuksista ja lumen säilytysalueilta.

Tuijat suojaverkon katveessa

Suojaa arimmat kasvit kevätahavalta!

Jos talvi yllättää autoilijan, kevätaurinko yllättää monen puutarhaharrastajan.

Helmikuu kääntää talven kevään odotteluksi, kun auringonsäteiden lämpö alkaa pikku hiljaa sulattelemaan myös lumia. Aurinko lämmittää myös kasveja, jolloin erityisesti nuoret havukasvit ja muut ikivihreät ovat koetuksella. Helmikuussa, kun auringon säteet osuvat ikivihreiden kasvien lehvästöön, taimien juuristot ovat tiukasti jäisen maan syövereissä ja myös jäässä. Vihreät osat vapauttavat lämmetessään kosteutta, jota juuristo ei vielä kykene omilla toimillaan korvaamaan. Kasvien vesihuolto reistaa, aiheuttaa  kuivumista ja tulee ilmi myöhemmin kesällä ruskistuneina neulasina ja lehtinä.

Kevätsuojaus auttaa arimpia puutarhakasveja selviytymään talvista. Suojaus  kannattaa tehdä kolmena (3) ensimmäisenä kasvuvuotena. Hyvä ajankohta ottaa suojaustarvikkeet käyttöön on helmikuun puoliväli. Puutarhan ystävät muistavat ajankohdan ystävänpäivästä 💖.

Suojauksesta hyötyvät eniten nuoret kuuset, männyt, katajat, tuijat, maanpeitehavu tuivio sekä ikivihreät alppiruusut.

 • Erityisen tärkeitä suojattavia ovat timanttituijat (Smaragd). 
 • Alppiruusujen suojauksessa on hyvä varoa niiden hentoja ja herkästi irtoavia kukkanuppuja.
 • Rhodoihin kuuluvat asterit talvehtivat lehdettöminä, eivätkä tarvitse suojausta.

Jos kasvit ovat lumipeitteen alla tai niihin ei kohdistu suoraan auringonvaloa, erityistä aurinkosuojaa ei tarvita.

Miksi ja miten kevätsuojaus 

Kevättalven suuret säävaihtelut, päivän ajan plussista yöajan koviin pakkasiin, asettavat isoja vaatimuksia kasveille. Kevätsuojauksen tarkoitus on tasata kasvin vihreiden osien lämpötilaa siihen saakka, kunnes maa sulaa juuristoalueelta ja juuristo virkoaa talvihorroksesta imemään kosteutta ja ravintoa kasvien solukoille.

Helpoin tapa suojata ikivihreät on käyttää valmiita varjostushuppuja tai leikata sopivat palat kokonaisista varjostusverkoista tai juuttikankaasta.

 • Verkot kiedotaan hellästi kasvin ympärille, niin että sille jää tilaa hengittää.
 • Suoja sidotaan esimerkiksi naru verkon läpi pujottaen ja rungon kautta kiertäen, niin verkko pysyy paikallaan myös tuulisina päivinä.

ÄLÄ KOSKAAN KÄYTÄ SUOJAUKSEEN MUOVISÄKKIÄ!  Muovin alla ilmanvaihto ei toimi ja kasvi hikoilee entistä enemmän.

Kun suojat haluttaisiin jo ottaa pois…

Pidä kasvi suojattuna, kunnes juuristoalue on koko juuren syvyydeltä sulanut. Routa sulaa yllättävän hitaasti, joten jos epäröit kevään etenemistä, kuopaise lapiolla varovasti juuristoalueen läheisyydestä.

 • Jos lapio uppoaa maahan syvyytensä verran, on kevät ja suojat voi ottaa pois.

Jos lapio ei vielä uppoa ja haluat maan sulamiseen vauhtia…

 • Ellei säätiedotuksessa enää luvata kovia pakkasia, aloita kasvin juuristoalueen kastelu lämpimällä vedellä, sillä vesi nopeuttaa sulamista
 • Mielekästä kevätpuuhaa rajatuilla istutusalueilla, mutta pitkien aidanteiden kanssa on ehkä kuitenkin mielekkäämpää odotella maan luonnollista sulamista.
Talven mittaan kertynyttä lumivaippaa aidan päällä

Kirjoitin tämän artikkelin vuonna 2019. Talvi on ollut silloin yhtä luminen kuin nyt artikkelin päivitystalvena 2021. Samoissa tunnelmissa siis ollaan…. Itse tuupin oman lähipihan ikivihreitä paljaaksi, kun lumipeitekerrosta on kertynyt noin 10 cm. Suojaverkotusta ei meidän pihan kasvit enää tarvitse, mutta asiakaspihoissa nuoret ikivihreät ovat tänäkin keväänä saaneet jo huppunsa suojaksi.

Ai että sitä eteeristä tuoksua, minkä lumipölläytyksestä saa havupuiden kosteilta oksilta kiitokseksi. Wow!

Ihanaa kevään odotusta!

Terkuin, Marita 💚


Klikkaa painiketta ja jaa artikkeli myös kaverille 💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *