Talvipuutarhan hoito

Niin ihana talvielementti kuin lumi onkin, rajansa kaikella…. Näin arvelen monen tuumailevan, kun lumikasoille ei enää lopputalvesta meinaa löytyä tilaa pihassa.

Paksu lumipeite on toisaalta myös kiitoksen paikka, sillä lumi on paras talvisuoja kasveille. Joten … jos Suomen talvisään saisi valita, parempi paksu lumikerros kuin lumettomuus ja erilaiset tekniset suojaukset kasveille. 

Tässä jutussa uppoudutaan puutarhan ja kotipihan talveen; mitä ja mitenkä kasvit selviävät talvesta ja lumirasitteista.

Yksirunkoinen punapaju lumivaipassa

Kevennä puiden lumitaakkoja!

Havupuut ovat kauniita kevyen lumipeitteiden alla, mutta joskus lumesta voi tulla oksistolle liian raskas taakka. Paksu kerros suojasään loskalunta oksien päällä voi aiheuttaa puustolle ikäviä vahinkoja. Yksittäiset oksat saattavat katketa tai revetä rungosta, turmella ja vaurioittaa puun suojana olevaa kuorta.

Erityisen herkkiä haavereille ovat puutarhojen suositut runko- ja riippapuut sekä eri muotoihin leikatut havukasvit. Vaikka et muuta talvihommaa tekisi, näiltä puilta kannattaa oksille kerääntyvät lumikerrokset ravistella pois.

Tee ravistelu varovasti, käsin tai harjalla tuuppien, ettei jäiset versot katkeile. 

Lumen alla – hartiat painuksissa

Tarkista verkkosuojat!

Lumirikas talvi voi tehdä tepposet talvisuojauksiin. Paksuuntuva lumikerros verkkojen ympärillä auttaa jyrsijäystäviä kummasti pääsystä apajille.

Verkkojen ja lumen suhde on hyvä tarkistaa aika ajoin talven aikana! Nostamalla kehikkoa ylöspäin, suoristelemalla sitä tarvittaessa sekä polkemalla lumi verkkojen ympäriltä matalammaksi, estävät jyrsijöiden ulottumista rungolle ja oksille.

Itse suosin suojaverkkoina vähintään 100 cm korkeita, jäykkiä ja hyvin pystyssä pysyviä ’aitaverkkoja’. Niillä saa tukevan suojan mm. hedelmäpuille ja verrattuna ns. kanaverkkoihin, aitaverkot eivät painu rusakon painosta lommoille.

Runkosuoja

Poista lumet kasvihuoneen katolta!

Kasvihuoneen omistajien on hyvä tarkkailla rakennuksen katolle kohdistuvan lumikuorman määrää. Varsinkin kevättalvella lumi saattaa olla raskasta ja paino koettelee kasvihuoneen rakenteita, vaikka perustukset olisivatkin hyvät.

Lumien pudotukseen on monta menetelmää. Tässä yksi.

Lumien keruuseen sopii tavallinen pitkävartinen harja ja kun homman aloittaa ensin lappeen keskeltä ja etenee tasaisesti katon molemmin puolin, paino rakenteiden päältä kevenee tasaisimmin.

Jos lumi poistetaan ensin reunoilta ja vasta lopuksi keskeltä, lumipaino keskittyy katon keskiosaan ja ainakin kevytrakenteisen kehikon romahtamisen riski kasvaa.   

Lumihommiin voi varautua myös jo syksyllä! Vetämällä suojapeite kasvihuoneen katolle syksyllä, lumi liukuu harjan avulla tasaista peitettä pitkin talvella helposti. 

Nauti lumesta ja suunnittele uutta!

Vaikka kaikki pihan ja puutarhan toiminnot eivät olisikaan talvikäytössä, polut eri tiloihin on kiva pitää auki talvellakin. Auringon kimmeltäessä lumikäytävät elävöittävät pihaa ja kevätpäivien lämmössä ohut lumipeite väylillä sulaa nopeammin myös lumesta paljaaksi.

Lumipolku

Talvi on hyvää aikaa silmäillä puutarhaa kokonaisuutena. Mikä näkymä sinua odottaa keväällä? Muistele, miltä piha ja puutarha näyttävät kesällä. Onko havukasveja riittävästi, saatko pihasta iloa koko vuoden ja antavatko lehtipuut kesällä väriä ja näkösuojaa halutulla tavalla? Onko puutarhassa tanakkavartisia kasveja, joiden kukkavarret voi säästää syksyisin, talvipuutarhan virkistykseksi – talventörröttäjiksi?

Talvella on loistava hetki tarkistella myös kuinka paljon lumi vie tilaa pihasta. Usein lumitilavaraus on liian pieni, sillä tilatarpeen arviointi kesähelteillä on lähes mahdotonta.  Talvisia puutarhatöitä tehdessä onkin hyvä tutkailla pihaa ja pistää merkille mihin saakka lumikasat ulottuvat katolta pudotessaan, mihin kohtaa lumet yleensä tulee kerättyä ja mihin ne luonnostaan eniten kertyvät.  Tee tontin pohjapiirrokseen merkinnät lumitiloille ja ota muistiksi kohteista kuvia, niin osaat kesällä sitten paremmin tehdä tarvittaessa muutoksia ja kohdistaa esimerkiksi kasvit sopiville tai paremmille paikoille.

  • Lumipaikat ovat sopia paikkoja talveksi maanpäälliseltä kasvustoltaan kuoleville perennoille. Paksu lumikerros antaa niille parhaimman talvisuojan. Osa pihan lumista kannattaakin kerätä kukkatarhojen päälle, ihan varta vasten.
  • Rakennusten vierustoille, mihin lumet putoavat katoilta ja toimivat siten luonnostaan pihan lumenkasauspaikkoina, sopivat perennojen lisäksi lähinnä alasleikkauksen hyvin kestävät pienet lehtipensaat.
  • Isoksi kasvavat lehtipensaat, lähes kaikki havukasvit, isot puut sekä erilaiset muotopuut on paras sijoittaa riittävän kauaksi rakennuksista ja lumitiloista.

Tuijat suojaverkon katveessa

Suojaa arimmat kasvit kevätahavalta!

Talvi yllättää autoilijan, kevätaurinko monen puutarhaharrastajan.

Helmikuussa talvi kääntyy auringonsäteiden lämmittäessä pikku hiljaa kevääseen. Aurinko lämmittää kasveja, jolloin erityisesti nuoret havukasvit* ovat koetuksella. Kun auringon säteet lämmittävät ikivihreiden kasvien lehvästöä, ne hikoilevat ja alkavat haihduttaa kosteusvarastojaan. Juuriston ollessa edelleen tiukasti jäisen maan syövereissä toimittomana, kasvi ei saa juuristonsa kautta versoihinsa korvaavaa kosteutta. Tilanne johtaa herkästi kasvin kuivumiseen, mikä näkyy sitten kesällä ruskistuneina neulasina.

Kevätsuojaus auttaa ikivihreiden puutarhakasvien selviytymistä talvesta. Suojaus  on erityisen hyödyllinen kasvin kaksi-kolme ensimmäistä kasvuvuotta. Hyvä ajankohta suojaverkotukseen on helmikuun puoliväli, ystävänpäivän aikoihin 💖.

*Kuusi, mänty, kataja, tuija, tuivio, alppiruusu.

  • Erityisen tärkeitä suojattavia ovat timanttituijat (Smaragd). 
  • Alppiruusujen suojaus on varminta tehdä laavumaisesti ettei niiden hennot ja herkästi irtoavat kukkanuput vauroidu. 
  • Alppiruusujen sukulaiset, asterit talvehtivat lehdettöminä, eivätkä tarvitse suojausta.
  • Jos kasvustot ovat lumen alla tai niihin ei aurinko paista keskipäivällä , kasvit eivät tarvitse suojausta.

Miksi ja miten kevätsuojaus 

Kevättalven suuret säävaihtelut, päiväajan plussista yöajan koviin pakkasiin, ovat iso haaste kasveille. Erityisesti havukasveille tärkeä kevätsuojaus tasaa kasvin lämpötilaa siihen saakka, kunnes maa on sula juuristoalueelta ja juuristo virvonnut talvihorroksesta imemään korvaavaa kosteutta ja ravintoa kasvien solukoille.

Kätevin tapa suojata ikivihreät auringonpaisteilta on käyttää valmiita varjostushuppuja tai leikata isommasta varjostusverkosta sopiva suoja kasville.

Muovipussit ja muut hengittämättömät materiaalit eivät sovellu suojaukseen., sillä pussien sisällä ilma lämpenee ja kasveille olosuhteet muuttuvat entistä epäsuotuisemmiksi.

Juuttikankaat sopivat suojaksi, mutta paksuina ja raskaina niiden kietominen kasvien ympärille on vaaransa. Tiukkaan kiedottuna, kangaskääre kasvin ympärillä lämmittää ja vain lisää kasvin hikoilua.

  • Varjostusverkot ja juuttikankaat kiinnitetään kevyesti kasvin ympärille, niin että ilma pääsee läpi.
  • Suojat sidotaan puun ympärille esimerkiksi narulla. Kun suojan sitovan narun kiertää rungon kautta, suoja pysyy paikallaan myös tuulessa.

Koska suojat voi ottaa pois?

Suojat pidetään paikoillaan, kunnes kasvualusta kasvin ympäriltä on koko juuren syvyydeltä sulanut.

Routa sulaa yllättävän hitaasti, joten tilanne on hyvä tarkistaa. Kätevintä roudan olemassaolo on tarkistaa kuopaisemalla lapiolla varovasti kasvin ympäriltä tai painamalla esim. harjateräspatkä maahan. Kun työkalu uppoaa 20-30 cm syvyydeltä, routa on sulanut ja kevätsuojaukset voidaan poistaa.

Jos kovimmat pakkaskaudet ovat ohi ja maa on vapautunut pääosin lumesta, mutta lapio ei vielä uppoa maahan riittävästi…

  • Roudan sulamista voi nopeuttaa kastelemalla multatila muutamia kertoja haalealla vedellä. Toimii ainakin astiaistutuksille.
Lumikertymää aidan pällä

Talvet eivät ole sisaruksia keskenään. Välillä lunta tulee kymmeniä senttejä, välillä kymmenen senttiä koko talven aikana on kaikki.

Itse tuupin oman pihan ikivihreitä paljaaksi, kun lumikerrosta kertyy havukasvien päälle 5-10 cm. Ja wow, sitä eteeristä tuoksua, mikä lumipölläytyksestä syntyy lumikosteista neulasista, kiitoksena kevennyksestä.

Ihanaa kevään odotusta!

Terkuin, Marita 💚


Jaa sivusto myös FB-kavereillesi 💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

css.php