Tavoitteena onnistuneet taimiostot

Aina se sydän läikähtää tyytyväisyydestä, kun huomaa nuorten taimien lähteneen pihassa vahvaan ja iloiseen kasvuun. Fiilis on erilainen, jos ostetut taimet nuutuvat pikku hiljaa tai eivät talven jäljiltä enää virkisty uuteen kasvuun, vaikka niitä olisi kuinka tunnollisesti kastellut.

Riippumatta onko kasvi yksivuotinen kausikasvi tai monivuotinen perenna, pensas tai puu, nuutumisen aiheuttaja on yleisimmin joko heikkokuntoinen taimi tai kohteeseen sopimaton kasvi.

Molemmat kasvistoon kohdistuvat syyt on onneksi vältettävissä. Keinoista tarkemmin tässä artikkelissa.

Elinvoimaisen taimen tuntomerkit

 • Kasvin lehdet ovat terveet ja luonnollisen väriset
 • Kasvissa ei ole kuivia oksia, lehtiä tai versonkärkiä
 • Puissa suorat rungot ja sopusuhtainen oksisto ja selkeä latvus
 • Versot paksuja ja tukevia, ei kuorivaurioita eikä näkyviä tuholaisia
 • Juuristo vaalea ja kimmoisa
 • Painava multapaakku

-> Taimet myydään yleisimmin astiataimina, jolloin niissä oleva vähäinen multamäärä kuivuu auringossa ja tuulessa herkästi.  Taimien juuriston tasaisesta kosteudesta huolehtiminen, alkaen taimistolta ja jatkuessa myyntiketjun joka vaiheessa, viestii tekijöiden vastuullisesta ammattitaidosta ja takaa puutarhaan parhaimmat taimet ja menestymisen ilon kasvien hoitajalle.

Vältä ostamasta kevyen tuntuisia, koppuraisessa kasvualustassa myytäviä taimia.  Jos kuitenkin ostat sellaisia, kastele paakut todella hyvin ennen niiden maahan istutusta.

Elinvoimaisen taimen juuristo on vaalea ja kimmoisa

Sopiva kasvivalinta sopivalle paikalle

Kun päätät hankkia uusia kasveja puutarhaasi, hetken mielijohteessa tehdyt,  kasvin ulkonäön perusteella tehdyt valinnat johtavat herkimmin pettymyksiin.

Välttääksesi ikävyyden ja pettymyksen tunteet, ota hankinnoille aikalisä ja tutustu ensin pihasi kasveille tarjoamiin kasvuolosuhteisiin ja haluamillesi kasveille kuvattuihin elinolosuhteisiin.

Kasvien menestymisolosuhteisiin vaikuttavat mm. kasvupaikan

 • Valo-olosuhteet (aurinkoinen, puolivarjo, varjo)
 • Maaperä (multaisa, humuspitoinen, niukkaravinteinen, runsasravinteinen, tuore, kostea, läpäisevä, kuiva, savinen, kalkittu, hapan…)
 • Tuuliolot
 • Menestymisvyöhyke (puut ja pensaat)

Suomen talvi on pitkä ja välillä myös runsasluminen. Talveksi maanpäällisiltä osiltaan kuihtuvat perennat ovat hyvä valinta lumenkeräyspaikoille, mutta puut ja pensaat kannattaa sijoittaa muualle. Puuvartiset oksat kärsivät kasattujen lumimassojen painosta, eikä niitä siksi ole hyvä sijoittaa myöskään seinän vierustoille, joille lumet tippuvat katolta.

Teet kasvihankinnat sitten konkreettisesti taimimyymälässä käymällä tai modernisti verkkokauppojen toinen toistaan kauniimpien esitekuvien innoittamana, muista ostopäätöksiä tehdessä varmistaa, että kasvien vaatimat kasvuolosuhteet ja pihan elinolosuhteet kohtaavat.

Ukkolaukka viihtyy sipulikasvina kuohkeassa maassa ja aurinkoisella kasvupaikalla

Kun lähtökohdat kasvihankinnoille on selvillä, jää jäljelle hintahifistely. Taimien hintoihin vaikuttavat taimen ikä, koko ja laatu.

 • Pieni ja nuori taimi maksaa vähemmän kuin isompi, useita vuosia taimistossa huolettu ja kasvatettu yksilö.
 • Kotimaisen taimiston kasvatti voi maksaa enemmän kuin maailmalta meille kuljetettu, mutta Suomessa viljelty taimi menestyy geenipohjansa takia olosuhteissamme todennäköisesti paremmin kuin etelän kaunotar.

Käydessäsi taimimyymälöistä, tutustu kasvien mukana oleviin tuotekortteihin tarkasti. Niissä on kasvien nimen lisäksi suositukset kasville sopivista kasvuolosuhteista ja taimiväleistä sekä vinkit kukinta-ajoista ja tiedot tuottajasta / viljelymaasta kerrottu selkeästi. Ja kun ympärillä on puutarha-alan ammattilaisia, myyjiltä voi aina kysyä tarkentavia kysymyksiä päätösten tueksi.

Jos sopivien kasvien löytäminen tuntuu kuitenkin työläältä ja vaivalloiselta, turvaudu siinä tapauksessa pihasuunnittelijaan. Tilaamalla palvelun ammattilaiselta, saat valmiin kasvillisuussuunnitelman taimiostoksillesi ja halutessasi myös istutustyön ja kasvien hankinnatkin kokonaispalveluna.

Kivikkotarha on kuiva, läpäisevä ja vähäravinteinen

Pihailuterveisin, Marita

Jaa artikkeli ystävillesi ! Sharing is caring 💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *