Tuivio, sopiva ikivihreä puutarhaan

Etsitkö pihallesi helppohoitoista maanpeittäjää? 

Tunnetko jo tuivion? Se voisi olla helppohoitoinen ikivihreä ratkaisu rinne- ja reunusalueelle. 

TUIVIO: Kaunis ja helppohoitoinen puutarhan ikivihreä.

Tuivio – Microbiota decussatava on matala ja nopeasti kasva, noin 30 cm korkeaksi ja jopa 1,5 metriä leveäksi kasvava havukasvi. Jo muutamassa vuodessa neliön kokoisen alueen alleen peittävä tuivio menestyy myös helposti kuivuvissa rinteissä, se ei kaipaa erityisiä leikkauksia, eikä sillä ole havaittu myöskään kasvintuhoojia.

Ei ole ihme, että tuiviota pidetään ns. jokapaikan kasvina, sillä aika harva kasvi on varustettu vastaavilla ominaisuuksilla. Se pärjää niin auringossa kuin varjossakin, sen kasvualusta voi olla kuivahko tai tuore, vähäravinteinen hiekkamaa tai ravinteikas multamaa, kalkittu tai hapan….

Tuivion matalana suikertavat vihreät versot muuttuvat syksyllä ruskehtaviksi ja pysyvät kuparinruskeina kevääseen saakka. Keväällä versojen vihreys palautuu ja pysyy raikkaan vihreänä koko kesän.

TUIVIO ruskistuu kauniisti syksyllä talvipukuunsa.

Tuivion hoito

Istutusvuoden kastelu: Jotta taimi juurtuu ja lähtee kunnolla kasvuun, myös tuivion vastaistutettuja taimia pitää kastella huolellisesti muutamia viikkoja istutusvaiheen jälkeen, jotta kasvi juurtuu hyvin ja kasvu pääsee kunnolla matkaan.

Kastelun tarkoituksena on pitää juuristoalue tasaisen kosteana, joten vettä tulee käyttää kastelukerroilla runsaasti.

  • Kesällä istutettuja taimia kastellaan 1- 2 kertaa viikossa. Keväällä tai syksyllä istutetuille riittää kastelu kerran viikossa, koska maa on luontaisesti silloin  kosteampaa. Yhdelle taimelle annettava vesimäärä on 5-10 litraa/kerta. Veden tarve riippuen maaperän ominaisuuksista.

Kasvualusta kattaminen: Kasvualusta kannattaa suojata kuorikatteella tai koristesoralla. Kate estää taimen tyvialueen rikkaruohottumista sekä maan kuivumista.

Kevätsuojaus: Mikäli nuoren tuivion oksat pilkottavat lumen alta, ne on hyvä suojata ainakin ensimmäisinä keväinä kevätauringon lämmöltä. Suojiksi sopivat kuusenhavut ja varjostusverkot.

Suojauksen tarkoitus on varjostaa ikivihreää kasvustoa, kun puun juuristo on vielä jäässä, eikä juuristo toimi. Puu voi kärsiä kuivuudesta, kun  auringonsäteet lämmittävät ikivihreän puun kasvustoa ja puu hikoillessaan haihduttaa kosteutta. Suojaverkko varjostaa kasvustoa, tasaamalla lämpien päivien ja kylmien öiden lämpövaikutuksia kasvustoon.

  • Kun maa sulaa juuristoalueelta, suojaukset voi ottaa pois. Routatilanteen pystyy tarkistamaan helposti. Jos lapion pisto uppoaa maahan tai  harjateräs painuu maahan, 20-30 cm, voi suojaukset ottaa pois.

Lannoitus: Tuiviolle voi antaa tarvittaessa ylläpitokalkituksen ja keväisin kevätlannoitteen. Kasvin juuristo- ja tyvialueelle levitettävä kalkki nostaa liian happamaksi muuttuneen maan pH-tasoa, jolloin kasvi pystyy paremmin hyödyntämään lannoitteiden ravinteet sekä kasvua edistävän typen hyödykseen.

Hoitoleikkaukset: JTuivio kestää hyvin leikkauksia. Jos oksistoon ilmestyy talven jäljiltä kuivuneita ja ruskettuneita kohtia, ne uskaltaa poistaa leikkaamalla. Rumat, ruskeat osat poistetaan, katkaisemalla huono oksa oksan haarasta tai katkaisemalla huono osa, terveen oksanosan puolelta.

Mikäli tuivio kasvaa liian isoksi paikkaansa,  sille voi tehdä myös typistysleikkauksia. Leikatessa kannattaa etsiä sopiva oksanhaara, mistä katkaista, jotta kasvusto säilyttää leikattunakin lajille ominaisen muodon.

Mukavia hetkiä puutarhan parissa!

💚Marita

 

Jaa artikkeli ystävillesi ! Sharing is caring 💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *