Tuiviosta ikivihreyttä puutarhaan

Tutustu tuivioon, tuohon helppohoitoiseen maanpeittäjään rinne- ja reunusalueelle. 

TUIVIO: Kaunis ja helppohoitoinen puutarhan ikivihreä.

Tuivio – Microbiota decussata on matala ja nopeasti kasva, noin 30 cm korkeaksi ja jopa 1,5 metriä leveäksi kasvava havukasvi. Kasvi peittää jo muutamassa vuodessa neliön kokoisen alueen. Sillä ei ole havaittu olevan kasvintuhoojia, eikä se kaipaa myöskään erityisiä leikkauksia.

Ei siis ihme, että tuiviota pidetään ns. jokapaikan kasvina. Aika harva kasvi on varustettu vastaavilla ominaisuuksilla. Se pärjää niin auringossa kuin varjossakin, sen kasvualusta voi olla kuivahko tai tuore, vähäravinteinen hiekkamaa tai ravinteikas multamaa, kalkittu tai hapan….

Tuivion matalana suikertavat vihreät versot muuttuvat syksyllä ruskehtaviksi ja pysyvät kuparinruskeina kevääseen saakka. Keväällä versoille palava vihreys pysyy raikkaan vihreänä koko kesän.

TUIVIO ruskistuu syksyllä kauniisti talvipukuunsa.

Tuivion hoito

Nuori taimi ja istutusvuoden kastelu: Jotta taimi juurtuu kunnolla ja lähtee hyvään kasvuun, tuivion vastaistutettuja taimia pitää kastella huolellisesti muutamia viikkoja istutusvaiheen jälkeen.

Kastelun tarkoituksena on ylläpitää juuristoalue tasaisen kosteana, joten vettä tulee käyttää kastelukerroilla runsaasti.

  • Kesällä istutettuja taimia kastellaan 1- 2 kertaa viikossa. Keväällä tai syksyllä, kun maa on luontaisesti kosteaa, taimille riittää kastelu kerran viikossa.
  • Yhdelle taimen tarvitsema vesimäärä on noin 10 litraa/kerta/m2. Kasteluveden tarve riippuu maaperän ominaisuuksista.

Kasvualusta kattaminen: Kasvualussa katteen käyttö estää tyvialueen rikkaruohottomista ja tasaa maaperän kosteutta. Tyvialueen katteeksi sopivat mm. kuorikate ja koristesora.

Kevätsuojaus: Jos nuoren tuivion oksat altistuvat kevätauringolle oksiston pilkottaessa lumen alta, kasvusto on hyvä suojata ainakin ensimmäisinä kevinä.

Suojauksen tarkoitus on varjostaa ikivihreää kasvustoa, puun ollessa vielä talven jäljiltä jäässä. Kun kevätauringon säteet osuvat vihreään oksaversostoon, puu lämpiää, hikoilee sekä haihduttaa kosteutta. Kun juuristo on vielä jäässä, versosto kuivuu ja puu kärsii. Suojaverkko varjostaa kasvustoa ja tasaa samalla päivien ja öiden lämpöerojen vaikutusta kasvustoon.

  • Suojiksi sopivat mm. kuusenhavut ja varjostusverkot.

Kun maa on sulanut juuristoalueella roudasta riittävän syvältä, suojaukset otetaan pois. Jos lapion pisto uppoaa tai  harjateräs painuu maahan vähintään 30 cm syvyydeltä, olosuhteet toimivalle juuristolle ovat palautuneet ja suojaus on tarpeeton.

Lannoitus: Tuivio ei tarvitse menestyäkseen hapanta kasvualustaa, eikä ota pahakseen jos sillekin antaa joskus kalkkia ja keväisin myös kasvua vauhdittavaa kevätlannoitetta. Kasvin juuristo- ja tyvialueelle levitettävä kalkki nostaa happaman maan pH-tasoa, jolloin kasvi pystyy paremmin myös hyödyntämään lannoitteista saatavat ravinteet sekä kasvua edistävän typen hyödykseen.

Hoitoleikkaukset: Tuivio kestää hyvin leikkauksia. Jos oksistoon ilmestyy  kuivuneita ja ruskettuneita kohtia, ne uskaltaa poistaa leikkaamalla. Rumat, ruskeat osat poistetaan katkaisemalla huono oksa oksan haarasta tai terveen oksanosan puolelta.

Mikäli tuivio kasvaa paikkaansa liian isoksi,  kasvustolle voidaan  tehdä myös typistysleikkauksia. Leikkauskohdaksi on hyvä etsiä sopiva oksanhaara, jotta leikkauskohta jää peittoon ja kasvusto säilyttää leikattunakin lajille ominaisen muodon.

Mukavia hetkiä puutarhan parissa!

💚Marita

 

Jaa sivusto myös FB-kavereillesi 💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

css.php