Vuorimännyn huoltoleikkaus

Pienet vuorimännyt (Pinus mugo) hurmaavat yksin ja ryhmissä. Laji on suloisen pörheä ja tiivis taimena, mutta saadessaan kasvaa vapaasti, tavallisen vuorimännyn ulkonäkö muuttuu. Hoitamattomana sille kasvaa vuosien myötä pitkiä oksia, jotka pensasmaiseen muotoon sopimattomina pilaavat kasvin alkuperäisen ilmeen.

Onneksi ränsistymisen ja hontelosti kasvavan vaikutelman pystyy estämään pienellä vaivannäöllä. Kelaa siis eteen päin. 

Vuorimännyn vuosihuoltoaika on juhannuksen tuntumissa.

Kasvusto pysyy tasaisen mätästävänä vuodesta toiseen, kun sen vuosikasvuja typistää säännöllisesti, kerran vuodessa juhannuksen aikoihin. Leikkaus tehdään joka kesä, istutusvuotta lukuun ottamatta.

Vuorimännyn leikkauksen perusidea on sama kuin kaikilla muillakin havupuilla… uutta vuosikasvua pitää leikatessa jättää jäljelle aina edes vähän, jotta kasvu jatkuu. Havupuilla uudet vuosikasvupisteet muodostuvat vain uuteen notkeaan oksaan. Vanhemman, jo puutuneen oksan katkaiseminen tyrehdyttää katkaistun oksan kasvun.

Vuorimännyn puutumattomien vuosikasvujen typistys onnistuu sorminkin taittamalla, mutta helpointa se on tehdä käyttämällä työkaluna teräviä pensassaksia.

TEE HOITO SÄÄNNÖLLISESTI

Leikkaustyyli on aika vapaa. Pääasia, että sen tekee säännöllisesti, kerran vuodessa. Kuvalähde: Kotipuutarha-lehti

Hyvä leikkausaika on juhannuksen tienoilla, kun vuosikasvaimet ovat notkeita, eivätkä ole vielä ehtineet puutumaan. Juhannukseen mennessä vuosikasvu on myös saavuttanut pituutensa, mutta sen neulaset ovat vielä supussa.

Itse leikkaustyyleissä ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa. Tärkeämpää on muistaa toteuttaa leikkaus säännöllisesti ja oikeaan aikaan.  

  1. Typistysleikkaus toteutetaan joko käsittelemällä jokainen vuosikasvu leikkaamalla niistä puolet pois tai leikkaamalla vuosikasvurykelmästä keskimmäiset vuosikasvut kokonaan pois.
  2. Mikäli vuosikasvu on vähäistä, riittää, kun kasvusta poistaa kolmanneksen. Näin kasvuun saa vauhtia, mutta se pysyy kuitenkin kurissa ja kasvustosta tulee tuuhea.
  3. Jos kasvusto on kovin pitkää, vuosikasvut kannattaa käsitellä kaikki, mutta leikata ne niin, että jäljelle jäävät jäävät keskenään eri pituisiksi.
  4. Mitä enemmän vuosikasvuja leikataan, sitä tiheämpi kasvustosta tulee. Tasaisimmin kasvusto pysyy mättäinä, kun jokaisen oksan vuosikasvuun jättää jäljelle vain muutama sentti.

Vuorimännyt ja kaikki muutkin havukasvit tuovat pihaan vihreyttä keväästä syksyyn ja talvesta kesään. Hienoja kasveja, jotka tyytyvät vähään hoitoon.  Suodaan se hoito niille. 💚 Vuorimänty viihtyy kalkkisessa maassa, melko kuivassakin ja kasvaa pörheäksi säännöllisesti kasvustoa leikkaamalla.

Klips-klips… mukavia hetkiä hoitotöiden pariin!

– Marita

 

Jaa artikkeli ystävillesi ! Sharing is caring 💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *